La inceputul anului 2004, Dacia a constatat incapacitatea societatii Roman SA, care fusese desemnata drept furnizor pentru Logan, de a asigura productia mai multor zeci de tipuri de piese presate necesare fabricatiei acestui model.
Confruntata cu aceasta situatie, care risca sa puna in cauza lansarea modelului Logan, si la cererea guvernului roman, Dacia a acceptat sa preia atelierul de Presaj al Roman SA.
In consecinta, Dacia a semnat, in baza unui Memorandum de Intelegere, contracte de inchiriere, de vanzare-cumparare si de prestare servicii de ambutisare cu Roman SA si Pro Roman SA (societate administrator al Parcului Industrial Roman).
Aceste contracte sunt valabile si trebuie respectate de catre societatile Roman SA si Pro Roman SA.
In baza contractelor, Dacia a produs piese si pentru Roman SA dar aceasta nu a platit nici o piesa timp de un an acumuland datorii de peste 10 miliarde ROL. In afara de nerespectarea obligatiilor referitoare la plata prestatiilor, conducerea Roman SA a promovat o atitudine prin care a urmarit in mod continuu si deliberat degradarea relatiilor de colaborare cu Dacia, exercitand in permanenta presiuni pentru impunerea altor conditii de derulare a contractelor incheiate (blocarea accesului la sedii, cresterea chiriei, inlocuirea unor furnizori de servicii ai Dacia etc.). In ciuda frecventelor amenintari aduse angajatilor sai, Dacia a continuat sa functioneze in aceasta perioada si sa produca piese si pentru Roman SA, onorand 100% din comenzile primite.
Totodata, Dacia a cheltuit, numai in primul an, peste 19 miliarde ROL cu lucrari pentru aducerea in stare de intrebuintare a halelor de productie, care au o vechime de peste 60 de ani.
Alte peste 13 miliarde ROL au fost investite in anul 2004 pentru modernizarea utilajelor, care dateaza de peste 30 de ani.
Urmare a diverselor blocaje de acces, a fost pronuntata o sentinta judecatoreasca irevocabila, prin care s-a consfintit dreptul salariatilor, colaboratorilor si furnizorilor Dacia de a avea acces la punctul de lucru de la Brasov.
Continuand actiunile de forta, Roman SA a interzis mai intai accesul paznicilor angajati de Dacia, in martie 2007, apoi a interzis accesul directorului Dacia Brasov si a adjunctului sau la sediul Dacia Brasov incepand cu data de 28 mai 2007. Incepand cu data de vineri, 8 iunie 2007, Roman SA a interzis accesul tuturor salariatilor Dacia la lucru.
Procedand la executarea silita a hotararii judecatoresti, in data de 13 iunie 2007, Dacia a constatat ca, practic, nu exista nici o autoritate reala in masura sa aplice legea la Brasov. Politia si jandarmeria au ramas pasive, ca si executorul judecatoresc, desi aveau obligatia legala de a proceda la executarea silita a hotararii.
Pe data de 20 iunie 2007, un grup de persoane de la Roman SA, profitand de imposibilitatea salariatilor Dacia de a intra la locurile lor de munca, a distrus incuietorile de la hale si a patruns ilegal in incaperile detinute de Dacia. Persoane de la Roman SA au intrat si in ziua de 21 iunie in halele Dacia.
Politia si Parchetul Brasov au fost sesizate si au inceput cercetarile pentru savarsirea infractiunilor de violare de domiciliu in forma agravata si tulburare de posesie.
Dacia asteapta o reactie ferma din partea autoritatilor si isi exprima convingerea ca legea romana poate fi aplicata si la Brasov.
Recent Comments