CODUL RUTIER, din nou modificat!

Normele legale privind circulatia pe drumurile publice au fost modificate si completate astazi, 28-06-07, prin ordonanta de urgenta. „Prevederile acestei ordonante au fost modificate pe doua paliere.

Primul tine de preluarea unor norme europene, care sunt cuprinse in directive, si care privesc exercitarea unor drepturi ale cetatenilor statelor Uniunii Europene, iar un al doilea palier priveste anumite relaxari, in ceea ce priveste legislatia nationala”, a declarat ministrul Internelor si Reformei Administrative, Cristian David.

„Persoanele cu domiciliul sau resedinta in Romania, precum si cetatenii statelor membre ale Uniunii Europene, care se afla la studii in Romania pentru o perioada de cel putin 6 luni sau care au rezidenta normala in Romania, pot solicita obtinerea permisului de conducere”, a spus ministrul Cristian David.

In cazul lor, examinarea la proba teoretica se poate face, la cerere, intr-o limba de circulatie internationala.

„O a doua prevedere importanta este ca permisele de conducere nationale eliberate de autoritati ale statelor UE, detinute de persoane care au domiciliul, resedinta sau rezidenta normala in Romania, pot fi preschimbate cu documente similare romanesti”, a adaugat ministrul internelor si reformei administrative.

Notiunea de „rezidenta normala” introdusa in aceste prevederi este definita conform prevederilor Directivei 91/439/CEE privind permisul de conducere, respectiv locul unde o persoana locuieste in mod obisnuit, adica cel putin 185 de zile intr-un an calendaristic, datorita unor legaturi personale si profesionale sau, in cazul persoanelor fara legaturi profesionale, datorita unor legaturi stranse intre acestea si locul in care locuiesc.

Nu mai este obligatorie preschimbarea permisului de conducere in situatia schimbarii de catre titular a domiciliului, iar incalcarea unor reguli de circulatie poate fi probata si cu ajutorul camerelor video, mijloc tehnic ce nu se omologheaza, ci doar se certifica.

Alte prevederi se refera la faptul ca un nou proprietar are obligatia de a transcrie vehiculul pe numele sau, pentru a fi luat in evidentele autoritatilor in termen de 30 de zile de la data la care a intervenit modificarea. In cazul pierderii, furtului, schimbarii numelui ori deteriorarii certificatului de inmatriculare sau de inregistrare, proprietarul vehiculului respectiv este obligat sa solicite autoritatii competente eliberarea unui nou certificat de inmatriculare sau de inregistrare, tot in termen de 30 de zile. Pe de alta parte, evidenta permiselor retinute si a sanctiunilor aplicate vizeaza doar organizarea interna a politiei rutiere.

Evidenta permiselor de conducere retinute si a sanctiunilor aplicate conducatorilor de autovehicule sau tramvaie se tine de catre politia rutiera, in conditii stabilite prin ordin al ministrului internelor si reformei administrative.

Vehiculele care tracteaza remorci trebuie sa circule pe drumurile publice cu 10 km/h mai putin decat viteza maxima admisa pentru categoria din care face parte autovehiculul tragator.

O alta prevedere se refera la faptul ca politia rutiera poate dispune doar ridicarea vehiculelor stationate neregulamentar pe partea carosabila, depozitarea acestora fiind atributul administratiei publice locale sau al administratorului drumului public. De asemenea, autoritatile administratiei publice locale sau administratorul drumului public au obligatia de a amenaja drumuri laterale, cai de acces catre drumurile laterale si locuri de traversare a drumurilor nationale, destinate circulatiei animalelor si vehiculelor carora le este interzis, in anumite conditii, accesul si deplasarea pe drumurile publice.

Actul normativ introduce norme care completeaza cadrul legal in materia gestionarii evenimentelor rutiere „usoare”, prin aplicarea conceptului de „constatare amiabila de accident”. In acest fel serviciul public realizat de Politia Rutiera va fi degrevat de o parte din activitati, iar societatilor din domeniul asigurarilor vor fi implicate in activitatile de constatare si solutionare a accidentelor usoare.

Sistemul actual de constatare a accidentelor presupune parcurgerea unor proceduri administrative care nu tin seama de intensitatea evenimentului rutier – accident grav, soldat cu victime umane si pagube materiale importante, sau accident usor, din care rezulta pagube materiale -, iar consecintele au fost negative, atat pentru buna desfasurare a serviciului public, cat si pentru gradul de multumire al cetatenilor in aceasta privinta.

Totodata a fost avuta in vedere necesitatea stabilirii obligatiei de incheiere a asigurarii obligatorii de raspundere civila auto (RCA) pentru remorci si mopede.

De asemenea, se pedepseste cu amenda, neindeplinirea de catre unitatea de asistenta medicala autorizata, care a efectuat examenul de specialitate, a obligatiei de a comunica politiei rutiere faptul ca o persoana a fost declarata inapta pentru a conduce un autovehicul sau tramvai, daca s-a produs un accident de circulatie care a avut ca rezultat uciderea sau vatamarea integritatii corporale ori a sanatatii uneia sau mai multor persoane, ca urmare a afectiunilor medicale ale conducatorului de vehicul.

O alta noutate este sanctionarea comportamentului conducatorilor de vehicule care folosesc, nejustificat, luminile de ceata, aducand prejudicii celorlalti participanti la trafic.

Intrucat suspendarea dreptului de a conduce produce efecte numai pe teritoriul national, s-a impus si asigurarea cadrului legal pentru restituirea permisului de conducere eliberat de o autoritate straina, atunci cand titularul acestuia paraseste Romania inainte de expirarea perioadei de suspendare, respectiv armonizarea prevederilor ordonantei de urgenta cu cele ale art.42 din Conventia asupra circulatiei rutiere, incheiata la Viena in 1968, ratificata de Romania prin Decretul nr.318/1980.

Au fost reconsiderate conditiile de verificare a cunoasterii regulilor de circulatie, prin limitarea aplicarii masurii doar in cazul suspendarii dreptului de a conduce pentru anumite fapte cu pericol social grav.

“Sunt avute in vedere situatiile in care: permisul de conducere a fost retinut pentru conducerea sub influenta bauturilor alcoolice sau pentru nerespectarea regulilor privind prioritatea de trecere, depasirea sau trecerea la culoarea rosie a semaforului, daca prin aceasta s-a produs un accident de circulatie din care a rezultat avarierea unui vehicul sau alte pagube materiale, fapta a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei, iar instanta de judecata sau procurorul a dispus inlocuirea raspunderii penale cu una dintre sanctiunile cu caracter administrativ prevazute la art.91 din Codul penal sau titularul permisului a solicitat reducerea perioadei de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce, potrivit legii“ a declarat ministru Cristian David.

Totodata, a fost stabilita intinderea aplicarii masurii suspendarii, in sensul ca nepromovarea testului sau neprezentarea conducatorului de autovehicul la testare conduce la prelungirea suspendarii dreptului de a conduce pentru o singura perioada de 30 de zile, urmand ca la expirarea acesteia titularul sa redobandeasca dreptul de a conduce.

A fost stabilita o egalitate de tratament, prin introducerea sanctiunii suspendarii exercitarii dreptului de a conduce autovehicule pentru o perioada de 90 de zile, atunci cand fapta conducatorului de autovehicul sau tramvai a fost urmarita ca infractiune la regimul circulatiei pe drumurile publice. Aceeasi sanctiune se aplica si in cazul accidentului de circulatie din care a rezultat decesul sau vatamarea corporala a unei persoane si instanta de judecata sau procurorul a dispus neinceperea urmaririi penale, scoaterea de sub urmarire penala sau incetarea urmaririi penale, daca pentru regula de circulatie incalcata ordonanta de urgenta prevede suspendarea exercitarii dreptului de a conduce.

O alta noutate este ca plangere impotriva procesului-verbal de constatare a contraventiei nu se mai depune la serviciul politiei rutiere ci se depune la judecatoria in a carei raza de competenta a fost constatata fapta, urmand ca in baza dovezii inregistrarii acestei plangeri in termenul legal de 15 zile, prezentata unitatii de politie, permisul de conducere retinut sa fie restituit titularului.

Plangerea suspenda executarea amenzilor si sanctiunilor contraventionale complementare de la data inregistrarii acesteia pana la data ramanerii definitive si irevocabile a hotararii judecatoresti. Daca instanta judecatoreasca respinge plangerea, contravenientul trebuie sa se prezinte serviciul politiei rutiere pentru a preda permisul de conducere, in termen de 15 zile de la ramanerea definitiva si irevocabila a hotararii judecatoresti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.