Bolile grave scutesc de portul centurii!

Centura de siguranta nu mai este obligatorie in cazurile in care persoana sufera de boli grave sau care se pot agrava prin utilizarea centurii de siguranta. Prin ordinul ministrului sanatatii Nr. 1246/12.07.2007, s-a reglementat situatia, nominalizandu-se exact bolile la care se face referire, pentru a se exclude orice abuz.

Asadar, certificatul medical de scutire pe motiv medical grav se elibereaza intr-un exemplar, la cerere, de catre medicii din orice unitate sanitara in evidenta careia se afla persoana care solicita acest act. Medicul care a eliberat certificatul medical de scutire pe motiv medical grav nu este raspunzator pentru consecintele neutilizarii centurii de siguranta.

Prevederile prezentului ordin transpun art. 5 al Directivei Consiliului Uniunii Europene din 16 decembrie 1991, de apropiere a legislatiilor statelor membre, privind utilizarea obligatorie a centurii de siguranta, in vehiculele cu o capacitate mai mica de 3,5 tone (91/671/CEE).

Lista bolilor pentru care se accepta nepurtarea centurii de siguranta de catre ocupantii unui autovehicul cu o capacitate mai mica de 3,5 tone
– sindroame hemoragipare
– sindroame tumorale abdominale (splenomegalie, organomegalie, adenopatii masive)
– leucemii acute si cronice
– mielom multiplu
– limfoame maligne
– ciroza hepatica si cancerul hepatic cu ascita voluminoasa
– status post toracotomie si sternotomie pentru diferite operatii toracice, 3 luni postoperator
– by-pass extraanatomic axilo-femural
– pace-maker cardiac recent montat
– afectiuni acute ale sanului
– obezitate care impiedica inchiderea centurii de siguranta

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.