Basescu si taxa de prima inmatriculare

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a trimis luni, 10 martie a.c., o scrisoare primului-ministru al Romaniei, Calin Popescu Tariceanu. Va transmitem textul integral al scrisorii:

„Stimate Domnule Prim-ministru,

Avand in vedere calitatea Presedintelui Romaniei de garant privind aducerea la indeplinire a obligatiilor rezultate din actul aderarii, impusa prin art. 148 alin. (4) din Constitutia Romaniei, va solicit sa dispuneti initierea si adoptarea unei Ordonante de urgenta pentru abrogarea art. 214¹ – 214³ din Codul fiscal.

Sunt obligat sa va atrag atentia ca in conformitate cu art. 90 din Tratatul de instituire a Comunitatii Europene, intre statele membre sunt interzise taxele vamale la import si la export sau taxele cu efect similar, in cazul de fata, taxa de prima inmatriculare a autoturismelor si autovehiculelor.

Aceste prevederi au fost deja analizate de instantele judecatoresti competente de pe teritoriul Romaniei, care au evidentiat ca atat art. 214¹-214³ din Codul fiscal, cat si pct. 31¹ si 31² din Normele Metodologice de aplicare a Codului fiscal, intra in contradictie cu legislatia europeana, motiv pentru care au stabilit obligatia statului roman, prin directiile subordonate Ministerului Finantelor, sa restituie sumele incasate cu titlu de taxa pentru prima inmatriculare pentru autoturisme si autovehicule, cu dobanda legala aferenta.

Va solicit sa luati in considerare si precedentul creat prin hotararile instantelor judecatoresti, prin care institutiile si organismele competente au fost obligate sa inmatriculeze autovehicule fara plata taxei de prima inmatriculare impusa prin art. 214¹ – 214³ din Codul fiscal, stabilindu-se astfel incalcarea legislatiei comunitare.

Apreciez absolut necesar sa limitati prejudiciile cauzate Romaniei prin neaplicarea intocmai a Tratatului de aderare la Uniunea Europeana, dar si sa dispuneti in acelasi timp restituirea sumelor incasate nelegal, pentru ca dincolo de probabilitatea unui val de astfel de hotarari care ar impune acest lucru, exista posibilitatea, dupa cum deja am vazut in hotararile judecatoresti, de a plati dobanzi si cheltuieli de judecata aferente proceselor desfasurate in instantele nationale, care vor diminua si mai mult veniturile bugetare.

In sfarsit, stimate domnule Prim-ministru, scrisoarea mea se poate sintetiza in doua idei, si anume:

1. Guvernul Romaniei trebuie sa respecte angajamentele asumate prin Tratatul de aderare, drept pentru care va solicit abrogarea de indata a art. 214¹ – 214³ din Codul fiscal;

2. Incetati sa-i mai desconsiderati pe romani, pentru ca odata intrati in Uniunea Europeana romanii sunt aparati si de institutiile europene impotriva oricarui act ilegal si abuziv al Guvernului Romaniei.

Sper intr-o actiune a dumneavoastra responsabila si imediata, pentru respectarea drepturilor romanilor care, din pacate, sunt cei ce suporta si vor suporta consecintele unor astfel de masuri care incalca legislatia, jurisprudenta comunitara si practica instantelor judecatoresti din Romania.

Cu stima,
Traian Basescu, Presedintele Romaniei.”

No Responses

  1. sokar says:

    DA, cu toate ca poate fi interpretata si electoral ceea ce cere Presedintele este absolut firesc si el este ce mai inalt functionar al statului. Ma intreb pana cand va merge nerespectarea legilor in romania si cat va mai dura acest parlament mafiot?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.