3 bune si 3 rele

Plenul Senatului a adoptat ieri propunerea legislativa initiata de deputatul Ioan Ghise, PNL, şi de senatorul Gheorghe Funar, PRM, privitoare la obligatia posturilor de televiziune si de radio de a difuza, in egala masura, stiri cu teme pozitive si, respectiv, negative. Curios, propunerea primise un NU hotarat de la Camera Deputatilor, Guvern si chiar… CNA. Senatul s-a opus si a zis DA.

Conform expunerii de motive, scopul prevederii este “de a imbunatati climatul general si de a oferi sansa publicului sa aiba perceptii echilibrate asupra vietii cotidiene, atat din punct de vedere psihic, cat si emoţional”.

Trecand peste penibilitatea si prostia exuberanta a unei astfel de legi, care practic ne obliga sa neglijam ceea ce este cu adevarat o stire si sa dam pe post doar o combinatie de stiri pozitive si negative, in proportiile mentionate, ajungem la un impas real.

Daca exista 11 stiri pozitive si 10 negative, ce facem, inventam un viol sau o crima? Ca sa respectam legea? Nu are sens sa ne enervam. Ca atare, sa luam niste subiecte reale din massmedia, sa le disecam in bune si rele.

Asadar, azi 25-06-2008, am mai aflat cate ceva din massmedia:

+
– Pretul petrolului scade usor
– Coalitie parlamentara pentru respingerea taxei auto
– Ford ar putea avea reprezentanta in Romania in urmatorii doi ani


– Muscata de un cal in centrul capitalei
– O pasarela a cazut pe DN1, o persoana a murit si doua au fost ranite
– Judecatoare scapata de alcoolemie de colegi magistrati

Am pus cu + si -, stiri pozitive si stiri negative. Nu am mai precizat sursele stirilor, intrucat nu are rost. Pe orice site-uri de ziare, tv, radio, etc, circula aceleasi stiri, chiar uneori cu aceleasi titluri. Practic dreptul de autor s-a perimat in asa hal incat maine-poimaine, massmedia o sa devina asa, un fel de folclor popular.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.