D-ale RCA-ului…

RCA: tip de asigurarare obligatorie auto, care, pe langa avantajul evident, detine si recordul de criterii empirice si gafe monumentale atat in procesul de calcul cat si in cel de aplicare in practica. Sigur, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor gaseste imediat justificari pentru scumpirea enorma a acestor asigurari de la an la an (deh, trebuie sustinute de undeva si salariile conducerii CSA), dar mai trebuie si putina minte…

Noi, pleava motorizata, intelegem framantarile tuturor papagalilor care cred ca ne conduc, precum si nevoia lor financiara de maxima insemnatate. Sigur, asigurarile obligatorii nu sunt domeniul nostru forte, dar la costuri ne pricepem destul de bine, asa ca iata cum se descopera cel putin inca o “mostra de prostie”, speram ca nu… reavointa, din partea asiguratorilor.

In orice calculator de prima pentru 2009, descoperim cu surpriza, pe langa cresterea enorma a primei fata de 2008, si o anomalie cel putin ciudata, daca nu chiar incredibila! Mai exact, desi logic ar parea ca avantajul tutoror (asiguratori si asigurati, vinovati si accidentati) ar fi ca polita sa fie incheiata pe un an intreg, ei bine, nu!!!

Hmm, cum adica nu? Legile nescrise ale economiei si grilele de reduceri pentru perioade lungi nu functioneaza la asigurarari? Concret, o asigurare pe 12 luni este mai scumpa decat aceeasi asigurare, facuta pe doua perioade succesive de cate 6 luni. What?

Da, adica daca mergem la 02 noiembrie 2008 sa facem un RCA pentru 12 luni, deci pana la 02 noiembrie 2009, platim 552 lei (e doar un exemplu la intamplare, pentru persoane juridice). Daca insa optam pentru a face asigurarea pe 6 luni, platim doar 270 lei. Aaaa… Adica 2×270=540, mai ieftin. Unde e noima?

Sa mergem peste 6 luni, sa mai facem inca o asigurare pe 6 luni si… iesim mai ieftin. Nu pricepem. Pierdem timp si noi si boii care incheie politele, consumam hartie, cerneala, combustibil, nervi si… prostie. Pentru ce?

Pentru niste tonti incapabili sa emita o hotarare gandita? Nu era firesc sa fii incurajat sa inchei o polita pentru un an intreg? Sa primesti chiar si un discount? Nu existau perioade neacoperite, riscurile erau mai mici in caz de accident, nu pierdea vremea nici asiguratul si nici roboteii de la ghiseu, in plus, societatile de asigurari incasau mai multi bani in avans? D-na Toncescu, nu luati niste masuri, ceva? Sau supravegherea se efectueaza doar asupra banilor din conturile CSA?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.