Musca de la service

Titlul nu imi apartine. E doar un citat din viata. Ai masina noua, cu garantie si, normal, vrei sa faci revizii la service-ul marcii, conform intervalelor stabilite in caietul de intretinere. Totul corect, pentru ca masina sa fie in stare perfecta.

Vrei sa montezi o alarma si senzori de parcare, tot in service-ul marcii, sa fie totul cum trebuie, acoperit de garantie si cu maximum de calitate. Pe scurt, iti doresti ca la automobilul pe care l-ai cumparat si de care esti foarte multumit sa fie intretinut de catre mecanici specializati, la preturi corecte.

Practica este insa doar un vis urat. In care, parca in urma unui plan diabolic, esti pur si simplu furat cu nesimtire, iar in cazuri grave, iesi din service cu masina defecta. Nu vorbesc de o marca anume. Nu, este la fel peste tot, doar scala difera…

Asadar, ai un interval de revizie in cartea tehnica, de 20 000 km sau un an de zile, care eveniment apare primul, de exemplu. Excelent. Pana afli ca de fapt, in Romania, e mult praf. Si chiar asa e. Fiind mult praf, intervalul de service se injumatateste.

Interesant insa, se injumatateste doar la km, nu si la perioada. Ok, nu e o problema. Asa facem. Iata 10 000 de km s-au dus, pe bord scrie revizie. Mergem. La telefon, aflam ca programarea se face cam in 2 saptamani, in cel mai bun caz 4 zile. Acceptabil?

Nu conteaza. Masina merge brici, uleiul 5W30 tine cu brio pana la 30 000 de km intr-o tara civilizata, filtrul de aer e suflat cu grija la 3000 de km, la fel si cel de polen, revizia nu are cum sa fie decat o benefica inoire a acestor componente vitale. Si iata-ne…

Ajunsi la service. Sau zoo? Pentru ca aratam ca niste fazani… Mecanici impecabili in salopete curate robotesc cu grija pe langa masini. Noi nu avem voie, suntem invitati la etaj sa bem o cafea la automat, pe banii nostri. E buna cafeaua.

Dar, ce se intampla in service? Masina e pe elevator, maini experte desfac busonul de evacuare a uleiului, fluidul vital ajuns doar la jumatatea vietii sale este varsat intr-un recipient de recuperare, busonul e pus la loc, filtrele se inlocuiesc(polen, aer, ulei, combustibil). Se trage de roti, se aprind farurile si luminile de avarie. Totul e ok. A durat 40 de minute.

Payment day. La casierie ramai cu un nod in gat cand vezi ca te-a costat minim 700 de lei (poate sunt si sume mai mici – sa nu exageram). Adica ceva de genul: ulei 6l 5W30 (60 lei/litru), filtru ulei (80 lei), filtru polen (150 lei) filtru combustibil (130 lei), filtru de aer (110 lei), garnitura de buson ulei (4 lei), lichid racire (26 lei), lichid spalare parbriz (10 lei), manopera (90-300 lei). Nu mai adun ca nu e cazul.

Si plecam fericiti. Proprietarul si masina. Bine, mai e si o musca mica in masina. Deschidem geamurile toate, poate iese. Pana pleaca are timp sa povesteasca revizia, in varianta ei. O redam in cele ce urmeaza.

Vine mecanicul si ia masina in care tocmai imi facusem culcus. O scartaie un pic sa vada daca trage motorul. Se uita prin torpedou sa vada daca e caietul de service acolo. Nu e, e ramas pe bord cu o nota de la receptie. Gaseste un pachet de tigari. Ia si el una ca nu se cunoaste…

Ajungem. Urca pe rampa elevatorului masina, miroase odorizantul, coboara, nu inainte de a trage capota. E deja sus cand, cu o cheie desface busonul de ulei. Garnitura de cupru e intacta. Uleiul 5W30 Castrol se scurge intr-un recipient murdar. 6l de ulei asteapta intr-un colt.

Coboara masina, nu inainte de a pune busonul la loc, cu acceasi garnitura. Lenea il face sa nu mai foloseasca o cheie dinamometrica la strangere, merge si din mana… Scoate filtrul de ulei si pe cel de combustibil, le arunca la cos, le inlocuieste cu unele noi. Cele de aer si de polen arata ok, le pune bine. In loc pune unele noi.

Urmeaza uleiul. Cu o carpa sterge urmele de praf si de ulei din jurul gurii de umplere, in asa fel incat sa curga in motor, normal, trebuie sa traiasca si mecanicii. Mai devreme sau mai tarziu, tot aici ajunge si masina asta… Desface 5 bidoane de 1 litru de ulei.

Toarna rapid cate 900 de ml din fiecare in motor. Restul scurge atent intr-un butoi jegos. Al 6-lea litru, sigilat, intra in fiset. E bun, la 3 ore se strange de un schimb complet. Motorul tine 5,3l. Plictisit, ia cu o cana ulei din butoi si il arunca neglijent in motor. Sa fie acolo. Inchide busonul.

Alt expert a aprins farurile. Merg. Da si pe avarii. E ok. Primul mecanic trage de roti. “Hmm, bieleta asta e slaba”. “Lasa ca o schimbam data viitoare, oricum vine la revizia de 20 000”. “Hai, scoate-o, ca pierdem vremea…”. “Sterge si tu urmele alea de ulei de pe volan!”.

Cinci bidoane de ulei de 1 l au ramas aruncate pe jos. Scria pe ele 10W40. Nu Castrol. Ce conteaza, ulei sa fie! Pe bord devizul. Din 6l de ulei, s-au folosit doar 5. Garnitura de buson 4 lei, nu s-a inlocuit.

Filtru de aer si polen in stare buna, se folosesc la alt fazan. Manopera 2,5 ore, desi a durat 40 de minute. Verificare instalatie electrica 30 lei? A, da, s-a apasat butonul de avarie si s-au aprins farurile. Pare in regula pana aici. Nu pricep de ce zice lumea asta ca se fura la service…

Motorul suna aiurea. Uleiul e de vina, se simte imediat ca nu ii place. Cu o carpa dai dupa musca. De nervi. A plecat. Amaraciunea ramane. Te consolezi cu gandul ca penultima musca avea o alta poveste: la un alt service a primit omul doar devizul, masina a stat cuminte in parcare. Se poate asa ceva? Din pacate da. Revizie placuta.

No Responses

  1. Radu says:

    mda, intradevar, adevarul este trist dar nimeni nu face nimic, sa il schimbe. In State pt asa ceva se poate ajunge la daune care depasesc cu mult pretul masinii plus compensatii. Nu zic ca ar tb sa ii dam in judecata, dar le-as rupe cu placere picioarele, nu se gandesc la faptul ca ai o familie acasa, ca o reparatie facuta in 2 peri te poate costa viata?Pacat, ca toleram asa ceva.

  2. Marius says:

    Deci, Robert. Sugerezi că mai bine nu te mai duci cu maşina în service-ul reprezentanţei, renunţând în acest fel la o aşa zisă garanţie de 2 lei, şţi mai bine mergi la un service particlar unde cunoşti şi nu eşti tras pe sfoară. Din puntul meu de vedere, este OK aşa.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.