Ce masina luam pentru scoala de soferi?

Am primit cateva mailuri cu intrebarea “ce masina recomandati pentru scoala de soferi?”, asa ca, pe langa raspunsurile trimise pe mail, probabil ca ar fi interesant si pentru altii sa afle ce am recomandat. Inainte de a alege un model de autoturism (sau mai multe), trebuie facuta o analiza scurta si obiectiva, asupra cerintelor pe care trebuie sa le indeplineasca.

De fapt, e un fel de mini caiet de sarcini. Am considerat ca de luat in seama ar fi pretul, fiabilitatea, calitatea tablei si garantia la rugina, abilitatea si adaptabilitatea in trafic urban, pretul reviziilor si al consumabilelor, gabaritul, tipul de transmisie si tractiune.

Am neglijat garantia, oricum e mica in cazul masinilor de taxi si scoala de soferi, precum si valoarea de revanzare, de asemenea neglijabila, datorita amortizarii in timp a valorii masinii.

Ce a iesit? Un “top 10” al autoturismelor ideale pentru scoala de soferi. Cum arata topul, puteti vedea in cele ce urmeaza.

1. Dacia Logan 1,5 dCi 70 CP
Plus: pretul, motor economic, gabarit relativ mediu, garda la sol ridicata, pozitie de condus buna, cutie de viteze manuala foarte comod de utilizat, directie asistata, spatiu suficient pentru instructor si 3-4 elevi, e foarte comun in Romania, deci sunt multi care vor sa invete pe acest model.

2. Dacia Sandero 1,5 dCi 70 CP
Plus: pretul, motor economic, gabarit relativ mediu, garda la sol ridicata, pozitie de condus buna, cutie de viteze manuala foarte comod de utilizat, spatiu suficient pentru instructor si 3-4 elevi, directie asistata.

3. Ford Fusion 1,4l TDCi
Garda la sol ridicata, pozitie de condus inalta, pret accesibil, cutie de viteze precisa, motor economic si fiabil, directie asistata, pneuri de dimensiuni mici.

4. Opel Meriva 1,3l CDTI
Pozitie de condus inalta, semicompact si usor de parcat, pret accesibil in variantele slab echipate, motor economic, comportament similar cu modelele cu motor pe benzina, directie asistata.

5. Renault Modus 1,5l dCi
Pozitie de condus inalta, pret accesibil, dimensiuni foarte compacte, motor economic, garda la sol relativ mare, schimbator de viteze foarte comod, directie asistata.

6. Chevrolet Aveo 4 usi 1,2l 8V
Gabarit compact, garda la sol mare, motor pe benzina economic la turatii joase, spatiu pentru 4 elevi, pret foarte bun, directie asistata, pneuri de dimensiuni mici.

7. Opel Agila/Suzuki Splash 1,3l diesel
Look urban impresionant, spatiu surprinzator, ideal pentru aspirantele la permis, motor economic si transmisie comoda, compact si cu dimensiuni previzibile, deci foarte usor de invatat parcarile, spatiu suficient pentru 2-3 elevi, schimbator bine amplasat, directie asistata.

8. Renault Symbol 1,5l dCi
Pret bun, spatios pentru 4 persoane, silentios, garda la sol mare, gabarit compact, economic, cutie de viteze excelenta, directie asistata.

9. Renault Clio III 1,5l dCi
Relativ ieftin, garda la sol medie, confortabil, foarte compact si adaptat in trafic urban, pret accesibil, economic si comod de condus, directie asistata.

10. Kia Picanto 1,1l 12V
Mic dar spatios, ieftin, spartan si totusi cu aer conditionat, poate acomoda usor 4 persoane in conditii de confort, manevrabil, garda la sol buna chiar si incarcat, pozitie conducere inalta.

S-au mai “calificat” in optiunile noastre: Fiat Panda, Smart ForTwo, Hyundai i10, Ford Fiesta, Citroen C1/Peugeot 107/Toyota Aygo, Seat Ibiza, Chevrolet Spark, Peugeot 207 si altele. Dar am ales ce am considerat ca merita cu adevarat, pragmatic si adaptat cotidianului romanesc. De remarcat prezenta masiva a motoarelor mici, diesel, ce ofera cuplu bun la pornire, usurand invatarea, dar si economii remarcabile in oras.

Totodata am recomandat doar cutii de viteze manuale, desi cele automate sunt o nisa interesanta, fiind adaptabile si pentru persoanele cu dizabilitati locomotorii. Desi existau si alte alternative, unele chiar in clasa premium (Mercedes clasa A, etc), factorul economic le-a scos din cursa, inca nu suntem Germania sa facem scoala de soferi pe Mercedes si Audi…

One thought on “Ce masina luam pentru scoala de soferi?

  1. Fbi

    De vw golf 4 sdi ați auzit?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.