SNA: incredibil sau necredibil?

Am primit un comunicat de presa din care citez: “In ultimul val al Studiului National de Audienta (SNA) (16 iulie 2007 – 21 iulie 2008) “auto motor si sport” (ams) isi intareste pozitia de lider pe nisa publicatiilor auto. Cu 336.000 cititori/editie, depaseste nu doar orice competitor din segmentul auto, ci si revistele generaliste, de lifestyle, adresate barbatilor.

Pentru a patra livrare de date consecutiv, “auto motor si sport” reuseste performanta de a creste constant numarul de cititori si de a conduce in topul publicatiilor lunare adresate barbatilor. Daca in iulie 2006-iulie 2007 datele aratau o audienta de 289.000 de cititori/editie, perioada iulie 2007 – iulie 2008 aduce o crestere de 47.000 de cititori noi (16%).

Din cele 67 de publicatii lunare auditate, membre SNA, “auto motor si sport” ocupa locul 11.”

Obisnuit fiind cu presa auto de vreo 13 ani, am ramas cu mana la gura… Adica, de admiratie vreau sa zic. Mai ales ca redactorul sef de la AMS imi e prieten si am lucrat si impreuna o perioada. Chiar e un bun profesionist, dar cifrele astea sunt… incredibile.

Nu de alta, dar stiu bine cum stau lucrurile astea in presa auto, desi nu sunt tocmai analist auto (autointitulat ca altii…). Si am avut note mari la matematica, nu se dadeau mai mari de 10 ca le luam si pe acelea. Deci eu nu cred asa ceva!!!

Nu ma intereseaza SNA-ul nici cat negru sub unghie, nu am nimic cu Adi Dragan, ba dimpotriva, repet, chiar e printre putinii care se pricep la presa asta auto, dar sa mai taiem din ele putin, ca deja nu e in regula.

Asadar, din datele de pe site-ul BRAT rezulta un tiraj declarat de 24 000 de exemplare lunar, cu o medie vanduta de circa 14 000 exemplare. Ceea ce e foarte bine! Problema apare cu matematica: pai la 14 000 de exemplare vandute sa ai 336 000 de cititori pe editie inseamna ca UN EXEMPLAR DE revista este citit/rasfoit LUNAR de 24 (douazeci si patru) de entuziasti ai automobilelor. Ha? Doamne, iarta-ma, da nu e BIBLIE!!! Umbla revista prin tot blocul sau pleaca de capul ei prin cartier sa o citeasca toti din statiile RATB?

Si cum statistica nu minte, mai aflam cate ceva de pe la SNA (Studiul National de Audienta): cum ca, de exemplu, revista “Quattroruote” a avut, anul trecut, tiraj mediu de 12.625 de bucati pe aparitie si vanzari medii de 5.535 de copii, la care a inregistrat o audienta de 21 000 de cititori. Pai da, asta pot sa cred. Dar ca ams are 336 de mii de cititori pe editie (adica pe luna – ca asta inseamna) sa i-o spuneti lui Adi (mutu)!

Concluzia: necredibil! Asta o spun si pentru domnisoarele care incercau sa imi bage SNA, BRAT si SATI sub nas, desi le-am explicat foarte clar cum sta treaba si ca stiu cu ce se mananca tarasenia. Si cu frumosul. SNA (sa ne auzim) bine!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.