Kia cee’d: Start/Stop Bosch

Incepand cu anul 2009, modelul Kia cee’d ISG va fi echipat standard cu sistemul Start/Stop produs de Bosch. Prin introducerea tehnologiei Start/Stop, consumul normal de combustibil scade si, implicit, nivelul emisiilor de dioxid de carbon al autovehiculelor este redus cu pana la cinci procente. Cea mai mare economie de combustibil se inregistreaza in cazul circulatiei urbane aglomerate: testele efectuate pe modelul Kia indica un consum de combustibil cu pana la 15% mai mic.

Sistemul Start/Stop realizat de Bosch opreste automat motorul atunci cand autovehiculul stationeaza, de exemplu, la culoarea rosie a semaforului. Atunci cand soferul apasa ambreiajul pentru a cupla o treapta de viteza, motorul este pornit automat. Pentru variantele KIA cee’d dotate cu sistemul Start/Stop, Bosch livreaza demarorul, unitatea de comanda a motorului si senzorul pentru arborele cotit.

In cazul demarorului pentru sistemul Start/Stop, Bosch a crescut in mod semnificativ numarul calculat de porniri, marindu-i astfel si durata de viata in comparatie cu un demaror obisnuit. Puterea sporita a electromotorului, precum si dispozitivul mecanic de cuplare imbunatatit, realizeaza o pornire sigura, rapida si silentioasa a motorului.

In ciuda numarului crescut de porniri pentru care a fost proiectat, demarorul are dimensiuni reduse si poate fi montat usor in autovehicul. Unitatea de comanda a motorului, realizata de asemenea de Bosch, include un software care interpreteaza toate datele necesare livrate de senzori si care controleaza oprirea si pornirea motorului.

Spre deosebire de alte tehnologii, aceste sisteme pot fi utilizate si pentru pornirea la rece a motoarelor Diesel. Bosch produce majoritatea componentelor necesare pentru aceste sisteme: demarorul special construit, software-ul aparatului de comanda, senzorul pentru arborele cotit, senzorul pentru acumulator, precum si alternatoarele performante.

Sistemele Start/Stop Bosch au fost proiectate in urma colaborarii dintre departamentele de demaroare, sisteme de propulsie si sisteme pentru gestionarea energiei.

Bosch produce sisteme asemanatoare inca din anul 2007. Pana la mijlocul anului 2008, peste 500.000 de autovehicule au fost dotate cu astfel de sisteme. Bosch estimeaza ca in anul 2012, unul din doua automobile noi din Europa va fi dotat cu sistemul Start/Stop. Bosch livreaza aceste sisteme unui numar mare de producatori de autovehicule care le-au inclus deja in dotarea standard.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.