Ce te poate transforma din om in fiara?

Greu de raspuns in secolul asta la intrebarea din titlu… Si totusi, desi nu am patit pe pielea mea, in Capitala umbla “pe roti” niste povesti care te pot transforma instantaneu intr-un om al cavernelor, gata sa crape capete intr-o fractiune de secunda. Hmmm, ce sa fie, ce sa fie?

Sa dau, pentru inceput, doar un caz (mai urmeaza): cum ar fi sa iti parchezi masina seara pe un bulevard al capitalei, regulamentar, intr-o zona in care parcarea este permisa, dar dimineata cand te trezesti automobilul tau scump sa nu mai fie? Sa il cauti inebunit pe la furturi auto si sa il gasesti, dupa 4 ore in criza de nervi, unde? Zace zgariat si sechestrat de bestiile care ridica automobile parcate… neregulamentar, intr-o curte improvizata, la margine de oras.

Platesti de iti cade cardul si se stafideste, iti iei “iubirea inapoi”, platesti si amenda pentru ca ai parcat corect la 8 seara, dar la 9 au venit cei de la strazi si au montat un semn “Oprirea interzisa”. Si in timp ce javrele montau semnul, hienele si coiotii de la tractari auto iti manjeau masina de bale, ridicand-o pe platforma.

Nu iti vine sa le iei capul? Sa le privesti sangele baltind pe trotuar? Actionand cu precizie “chirurgicala” cum ar zice onor “doctorul-primarele”… Iti dai seama cu tristete de un lucru stiut in tara asta de rusine: cetateanul onest nu are pe nimeni care sa il apere de abuzuri.

Si cand nimeni nu iti tine partea, esti cam singur. Singur impotriva statului care isi batjocoreste si dispretuieste cetateanul intr-o societate care se vrea capitalista si democratica. Si cand privim in urma, cu ani, ne dam seama ca nici macar pe vremea celui ce a inventat sintagma “celula de baza a societatii” nu se intampla o asemenea marsavie sau ticalosie.

Nu, nu e un caz izolat, se intampla in Bucuresti in 2009 si mai tragic este ca deja au aparut si alte variante demne de dispretul oricarui cetatean civilizat. Am ajuns la mana unor analfabeti imbuibati si stricati comportamental, care pentru un pumn de arginti si-ar biciui propria mama!

Noaptea esti parcat pe o strada cu dublu sens si cand iesi in bulevard politia te amendeaza ca esti pe sens unic, semnul fiind montat azi noapte (cazuri reale intamplate in Bucurestii Noi) sau masinile parcate pe trotuar nu mai pot iesi in trafic pentru ca maimutele de la ADP-uri au montat gard metalic de jur imprejur.

Planul diabolic impotriva posesorilor de automobile din Romania se intampla acum! Fara discriminare, se monteaza mii de semne cu “Oprirea interzisa”, in zone de interes public, institutii, spitale, teatre, etc. Efectul este criminal!

A se vedea spitalul Militar – care are acces interzis auto in interiorul incintei (permis doar cu ecuson) dar este deschis oricarui cetatean. Insa daca esti bolnav si nu te poti deplasa si cineva te aduce cu masina, e… grav. Nu esti lasat de militari sa intri, nici macar sa opresti in fata spitalului, pentru ca totul e INTERZIS.

In spital accesul, in strada parcatul, opritul, iar masinile de tractare si Loganul rosu al politiei, cu camera de luat vederi, te asteapta sa gresesti, dupa colt. Asta e, poti sa mori in strada!

Cetateanul nu e indrumat sa se civilizeze, sa se indrepte, sa constientizeze ca nu e bine sa parcheze pe interzis. E manat pur si simplu ca vita in staul, fara optiuni. Unde sa parchezi daca nu ai ALTERNATIVE? Nu ai nici o sansa…

Pur si simplu pleci dimineata la birou si descoperi ca in locul in care parcai regulamentar e un semn care nu te mai lasa. Bine, dar dumnezeul matii de cretin care aprobi masurile astea, ala care munceste acolo, unde sa se duca? Sa isi ia masina la spinare?

Nu CRETINULE, daca ii recomanzi transportul in comun, intai incearca-l tu vreo 5 ani, apoi cand te trezesti din vis si cobori din Tuareg sau Audi A6 si iti cade girofaru’ pe jos, ai grija! Sunt multi cetateni cinstiti, platitori de taxe, civilizati si cu bun simt, care ti-ar zbura capul de pe umeri. Si da, din pacate pentru tine si cei de teapa ta, nu ar fi nici o paguba…

Da, e adevarat, si se intampla in Romania!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.