car2go pentru toti

Motive intemeiate pentru a redescoperi placerea condusului in oras pot fi regasite acum, in Ulm, la fiecare colt de strada. Daimler AG se asigura de acest lucru prin car2go – noul sau concept de mobilitate, care transforma condusul unui automobil intr-o experienta la fel de simpla precum utilizarea unui telefon mobil. Dupa finalizarea cu succes a fazei pilot, car2go, cu o flota de peste 200 de smart fortwo cdi, este disponibil de acum tuturor rezidentilor si vizitatori din Ulm – in fiecare zi a saptamanii, 24 de ore pe zi si la tarife scazute.

De la Ulm, car2go trece direct la nivel international, in SUA: Daimler a planificat lansarea car2go in aceasta toamna in Austin, Texas.

“Rezultatele foarte promitatoare din faza interna pilot, obtinute in Ulm, demonstreaza ca prin intermediul car2go am gasit un alt raspuns la nevoile actuale si viitoare de mobilitate in zonele metropolitane. Proiectul nostru din Austin este urmatorul pas logic,” a declarat Dr. Thomas Weber, membru al Consiliului de Administratie al Daimler AG, Responsabil de Cercetare si Dezvoltare in cadrul grupului Mercedes-Benz Cars.

Prin intermediul car2go, pe 24 octombrie 2008, in Ulm, Daimler AG a demarat un proiect pilot pentru o forma de concept de mobilitate urbana, flexibil si compatibil cu mediul inconjurator. car2go reprezinta un alt element important al strategie Daimler in drumul sau catre o mobilitate durabila.

Principiul este cat se poate de simplu: ori de cate ori este necesar un automobil, acesta poate fi inchiriat oricand de pe strada, sau poate fi rezervat prin intermediul telefonului mobil sau internetului. Automobilul poate fi folosit pe o durata nelimitata si poate fi returnat in oricare parcare publica din zona de operare a sistemului.

Structura tarifara este clara si simplu de utilizat: cei 19 eurocenti pe minut acopera taxa de utilizare, asigurare, cheltuielile de deplasare si chiar combustibilul. Tarifele pentru inchiriere cu ora sau cu ziua sunt scazute: 9,90 euro pe ora sau 49 de euro pe zi.

Singura conditie de utilizare este o prima inregistrare gratuita a clientului in baza de date si un permis auto valabil, pe care este aplicat un mic sigiliu. Odata ce o persoana se inregistreaza, aceasta poate deschide orice car2go prin intermediul unui cititor de cartele plasat in spatele parbrizului.

Din interior catre exterior

In prima faza pilot, care a inceput in octombrie anul trecut, cele 50 de automobile smart fortwo au fost testate de catre aproximativ 500 de angajati ai Centrului de Cercetare Daimler din Ulm si alti 200 de membri ai familiilor acestora. Scopul a fost testarea sistemelor tehnice si asocierea experientei intiale cu acceptarea, observarea comportamentului utilizatorilor si a efortului depus pentru a asista operatiunea practica.

Robert Henrich, manager responsabil de proiect la Daimler AG, spune: “Succesul primei faze pilot ne-a surprins chiar si pe noi si arata cat de multa importanta este acordata sarcinii de a cauta in continuare concepte de mobilitate. In doar doua saptamani, peste 500 de clienti s-au inregistrat in cadrul car2go – un numar pe care nu il anticipasem. Uneori am putut vedea de la fereastra biroulului meu cum angajatii, dupa programul de munca, fugeau in parcare sa mai prinda un automobil car2go inainte ca acestea sa se epuizeze.”

Entuziasmul si interesul populatiei din Ulm persista. In perioadele de varf, intreaga flota de 50 de automobile smart fortwo a fost utilizata la capacitate maxima si ar fi putut fi extinsa foarte mult, pe baza cererii utilizatorilor. De la inceput, au fost inregistrate 8000 de inchirieri si in decursul unei zile, pana la opt clienti au folosit unul si acelasi vehicul.

Fara nicio exceptie, feedback-ul utilizatorilor a fost pozitiv, iar acestia au fost surprinsi de usurinta cu care sistemul functioneaza in practica. De asemenea, tarifarea pe minut a fost considerata extrem de comoda.

Mai mult, de la inceput, proiectul a fost privit cu interes atat pe plan national, cat si international. In tot acest timp, am primit numeroase solicitari din orase de peste tot din lume, care, de asemenea, ar dori sa ofere car2go rezidentilor lor.

Ca pas intermediar, in luna februarie, clientela a fost extinsa pentru a include angajatii de la departamentul de vanzari si service outlet Mercedes-Benz din Ulm / Neu-Ulm si filiala locala Daimler EvoBus. In conformitate cu acest pas, numarul de vehicule car2go a fost ridicat la 100, crescand si numarul total de utilizatori car2go la peste 1000.

Succesul inregistrat a incurajat initierea pasului urmator: astazi incepe faza de testare publica in Ulm, in care car2go este disponibil pentru toti cei 120.000 de rezidenti si pentru cei care viziteaza orasul. In acest scop, flota car2go a fost dublata la 200 de vehicule.

Toti cei interesati se pot inregistra imediat pe internet, la adresa www.car2go.com sau la biroul de inregistrare de la primaria din Ulm, chiar langa catedrala. Aici pot obtine, de asemenea, sigiliul car2go pentru permisul de conducere.

Internationalizare – de la Ulm la Austin

Proiectul pilot din orasul Ulm din sudul Germaniei nu va fi singular – inca de la inceput, conceptul a fost planificat pentru utilizarea internationala. Intrucat, in Ulm scopul este de a testa nivelul general de acceptare al conceptului si de stabilizare a sistemelor tehnice, cel de-al doilea proiect pilot este conceput pentru a genera know-how-ul international pentru utilizarea car2go. Solicitarile includ aplicarea conceptului in alte orase, regiuni, precum si adaptarea activitatii la cerintele legale din alte tari.

Jerome Guillen, director al departamentului Business Innovation din cadru Daimler, dezvoltatorul conceptului car2go declara: “Am ales in mod intentionat un mare oras american. In SUA piata de sharing a automobilelor inregistreaza cea mai mare crestere din lume. Din acest motiv, consideram ca initiativa car2go are sanse foarte mari sa devina un proiect de succes, mai ales pentru ca ofera numeroase avantaje comparativ cu ofertele cunoscute.”

De exemplu, car2go se distinge prin disponibilitatea mijloacelor de transport in zona orasului, fara obligatia de a utiliza anumite locuri de parcare, inchirieri la fata locului pentru perioada nelimitata de timp, precum si o structura de tarifare simpla si clara.

Capitala Texas-ului, cu cei 750.000 de rezidenti, este apreciabil mai mare decat Ulm si se distinge prin cetatenii sai foarte implicati si deschisi la nou.

“Asteptam cu nerabdare sa devenim primul partener international al car2go,” spune primarul Will Wynn. “Orasul nostru este cunoscut pentru puternicul sentiment de responsabilitate fata de mediu. car2go se potriveste perfect, deoarece putem oferi locuitorilor din Austin un concept inteligent de mobilitate cu un aspect pozitiv in ceea ce priveste mediul. Proiectul are intregul nostru sprijin.”

Ca si in prima faza a proiectului pilot, car2go va incepe in Austin cu un grup definit de utilizatori, de exemplu, angajatii din acest oras. Intr-un al doilea pas, car2go este planificat sa devina accesibil publicului din Austin.

Alti factori care pot transforma Austin in primul oras international car2go sunt marimea acestuia si structura economica moderna. Printre altele, in Austin exista una dintre cele mai mari universitati din Statele Unite. Incepand cu toamna anului 2009 este asteptata aici inceperea operatiunii unei flote care numara 200 de automobile smart fortwo mhd echipate cu functia start/stop.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.