Simplificari necesare

Desi ne luam masini noi, vedem ca repede devin foarte stresante asigurarile auto obligatorii si inspectiile tehnice periodice, reviziile, politele tip CASCO, rovinietele, impozitele si altele asemenea. Practic, uneori ajungi sa te intrebi daca nu cumva cand ti-ai cumparat un automobil, in loc sa iti ridici nivelul de trai si confort, ajungi sclav al statului si cotizant cert in toate situatiile.

Stiu ca supar pe cine trebuie cand spun ca, dupa umila mea parere, Inspectia Tehnica Periodica poate fi (daca se vrea) foarte usor integrata in revizia obligatorie a automobilului. Nu vad rostul pentru care, desi facem reviziile anuale la un service de marca agreat RAR (Registrul Auto Roman), o data la doi ani trebuie sa intram pe o linie ITP unde, vezi Doamne, se verifica masina sa corespunda tehnic cu normele in vigoare.

Pai ma bag in seama si intreb, la service cand merg, baietii aia nu fac cumva acelasi lucru? Nu cumva ITP-ul e doar o pierdere de vreme si de bani, inutila de altfel? Caz concret: merg cu masina la revizie, acolo se face test de frane, test de noxe, se trage de roti, se schimba uleiul, filtrele, etc, ce se intampla in plus la ITP? Va spun eu: nimic.

Dar, mai pierzi o zi, mai dai 120-140 lei, mai dai o spaga ca ai geamuri fumurii si sa te lase baietii de la ITP in pace, mai semnezi pe propria raspundere ca accepti turarea la maxim a motorului in gol (aberatie tehnica maxima), ca sa iti iasa noxele cum trebuie. Repet, daca ma intrebati pe mine, bani aruncati degeaba.

Sa ajung si la partea de asigurari auto. Avem doua, una obligatorie si una facultativa (CASCO). Nu stiu cum se face, ca orice varianta de asigurare ai avea, tot prost iesi pana la urma. Pe niste sume adevarate… Caci, la un calcul simplu, un RCA si un CASCO pentru un automobil de 10 000 de euro, pentru o perioada de 8 ani sa zicem, insumate fac mai mult decat valoarea in sine a automobilului, de nou.

Da, ati citit bine. Si atunci, intreb, de ce nu le cumulam asigurarile astea doua, intr-una singura? Nu e mai comod sa fii asigurat si sa asiguri la randul tau pe cel pe care il lovesti (Doamne fereste!), printr-o singura polita? Care, de bun simt, ar putea sa fie cumva mai ieftina, decat sumele astronomice pretinse in acest moment de fiecare asigurator pentru fiecare caz in parte?

Da, stiu ca sunteti de acord cu mine, toti cei care detineti sau conduceti un automobil. Din pacate, nu noi suntem cei care putem schimba ceva. Noi ramanem, fara voia noastra, in categoria aceea aparte de oameni, care se poate intitula simplu: “batjocoriti pe banii nostri”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.