Vreme de iarna

Iarna grea afara. Autoritatile se chinuie cum pot sa redea soselele troienite amatorilor de iesit cu masina. Care, din nefericire, sunt destui. Nu pot sa nu remarc faptul ca multi, foarte multi, au automobilele echipate de iarna. Pneuri de iarna, lopeti, raclete, lichid de spalat parbrizul, o patura in masina, da, oamenii au inceput sa devina mai responsabili.

“Domnu, domnu! Ajutati-ma, va rog…”. O doamna se chinuie sa scoata un Punto rosu dintr-o zapada de 25 de cm. Ma uit la pneuri: tocite grav, profil de vara. “Doamna, eu va ajut, dar sfatul meu e sa stati acasa…”. “Nu se poate, haideti, va rog, intarzii la serviciu si oricum vreau sa plec din localitate”. Ma urc la volan. Doi gunoieri se opintesc si ei din fata masinii, o scoatem pe drum. Doamna multumeste si pleaca.

Ma uit la Ceed-ul meu acoperit de 40 cm de zapada si parca nu as pleca. Pe sosea e haos mare. Are roti de iarna, am lopata, am patura, am de toate. In fine, il curat de zapada si plec. Tot m-am pacalit. La -9 grade Celsius, lichidul de spalat parbrizul e bocna.

O iau usor pe bulevard. La 50 de m troleibuzul oprit in statie, in spatele lui, un Punto rosu opreste si el. Definitiv. Doamna se da jos si priveste disperata la masina afundata implacabil in zapada. Nu mai opresc, oricum nu va intelege ce ii spun. Afara viscolul e ca pe vremea razboiului. Crunt.

In fata mea, deja masinile danseaza la contactul cu linia de tramvai. Doua automobile se ciocnesc prosteste, soferul din spate nu a pastrat o distanta minima decenta pentru a evita impactul. Simt in ceafa o privire si ma uit in oglinda. O alta doamna sta, culmea, tot cu un Fiat, drept in spatele masinii mele, sub un metru distanta.

Continua exasperant sa stea lipita aproape de bara masinii mele, scotandu-ma practic din sarite. Imi vine sa opresc si sa ii zic vreo doua. Schimb banda. Pneurile de iarna se achita exceptional de sarcina si temerile zboara cu fiecare kilometru parcurs. Se poate circula decent chiar si cu 10 cm de zapada pe sosea.

Plugurile incearca si ele sa faca ce pot. Greu cu viscolul asta. In fata mea o masina sport. Roti de vara, desigur. Pe pod la Izvor, panta minima, pe jos inghetat. Idiotul ramane pe loc. Nu poate inainta un metru. Desigur, nici cu rotile mele de iarna nu reusesc sa il ocolesc fara sa patinez si sa ii zic vreo doua.

De ce se circula prost? Degeaba 10 romani isi iau pneuri de iarna daca un iresponsabil iese cu masina neechipata corespunzator. In trafic de iarna si de fapt in orice anotimp, e bine sa ne respectam reciproc. Mai e mult pana cand o vom face. Se vede destul de clar, astazi, in Bucuresti…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.