Mi-a disparut ceasul de la mana!

Din ciclul “Cum aflam in ce tara suntem?” exista un banc, stiut, de altfel, de toata lumea. Avionul in care aflai ca esti in Romania fiindca iti disparea ceasul de la mana. Nu multi stiu insa ca, de ceva vreme, deloc surprinzator, bancul are si un update… Deloc amuzant.

Roman sau strain, afli sigur ca esti in Romania anului 2010: mai nou, nu mai ai oglinzile de la masina… Da, penibil dar adevarat – odata cu criza s-au reintors micii gainari. Dar, pe cai mari… De la un stergator spate subtilizat discret, trecand usor cu capacele de roti la sub brat si ajungand pana la gainaria suprema: smulgerea geamurilor de la oglinzi.

Trebuie sa admit, cat a fost bine economic si nu se auzise de criza, nici o problema, capacele de roti zaceau pe strada, oglinzile si stergatoarele la locul lor. De cand cu criza asta, traim lucruri incredibile intr-o tara europeana: cablurile de telefonie fixa si ale STS (Serviciul de Transmisiuni Speciale) sunt furate uneori si bi-saptamanal de pe unul din bulevardele adiacente cladirii Parlamentului. Si militienii ridica din umeri.

In fiecare sambata, tot acolo, BMW-urile si alte modele de masini mai marunte (cat s-au coborat si gainarii…) plang dupa oglinzile jumulite de acesti… nici infractori nu poti sa le zici. Pana cand ii vezi cu ce masina pleaca: Porsche Cayenne. Am gasit asadar explicatia, tot ma miram de unde atatea masini Porsche 4×4 prin Bucuresti. E clar, se fac din oglinzi furate. Merge treaba.

Dramatic e altceva: te uiti, ii vezi, nu le poti face nimic. Militienii rad de tine daca vrei sa faci o reclamatie. Nu fiti naivi sa credeti ca ei nu stiu cine fura. Nu misca nimic fara stirea lor.

Celor care au masini mai scumpe le atine calea un puradel la scara blocului: “nenea, am un set de oglinzi de vanzare la 100 de euro”. Unii si le cumpara inapoi (sunt, bineinteles, ale lor), altii i-ar ciufuli nitel dar nu indraznesc – trotuarul geme de gealati tuciurii, ce protejeaza copilul.

Oricum o dai, iesi tot prost. Daca le cumperi, nu e problema, saptamana viitoare ti le vand iar. Tot tie. De le inscriptionezi, ti le sparg sau le fura si le vand in targ unor idioti care se complac in a purta oglinzi furate pe masina lor de zeci de mii de euro…

Un set de oglinzi neoriginale de BMW costa 170 lei – chiar am ajuns in halul asta incat sa dam cu japca la oglinzi? Ce urmeaza? Antenele? Capacelele de la roti sau siglele de pe capota si portbagaj? O sa furati si aerul din anvelope? Voi, hotilor, chiar nu aveti pic de mandrie?!?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.