Hyundai: autovehicul electric cu celule de hidrogen ix35 (FCEV)

Autovehicul Hyundai ix35 FCEVHyundai Motor Company a finalizat dezvoltarea următoarei generaţii de autovehicule electrice cu celule de hidrogen: modelul electric ix35 FCEV. Testarea sa va începe anul următor, iar producţia în serie este programată pentru anul 2015.

A treia generaţie de autovehicule electrice cu celule de combustibil Hyundai este prevăzută cu un sistem de celule de combustibil de 100 de kilowaţi şi două rezervoare de hidrogen (700MB). Datorită consumului de 1 litru la 31 de kilometri, SUV-ul poate parcurge 650 de kilometri cu o singură încărcare, o autonomie egală cu cea a unui autovehicul alimentat cu benzină. Autovehiculul poate porni la temperaturi de până la -25 grade Celsius.

Autonomia autovehiculului ix35 FCEV este cu 55% mai mare decât cea a celei de-a doua generaţii Tucson FCEV, autovehicul limitat la o autonomie de 370 kilometri asigurați de o singură încărcare. Noul model are un consum de un litru la 31 de kilometri, o îmbunătăţire cu 15% faţă de versiunea anterioară.

Mai mult de 95% dintre componentele importante ale autovehiculului ix35 FCEV sunt fabricate utilizând tehnologii coreene, printr-o strânsă colaborare cu aproximativ 120 de producători locali de componente auto. Dimensiunile componentelor voluminoase ale sistemului de celule de combustibil au fost reduse în vederea scăderii volumului total al motorului până la cel al motoarelor pe convenţionale benzină.

Hyundai participă la evenimentul Hydrogen Road Tour, organizat de către Departamentul pentru Energie al S.U.A. Autovehiculele Hyundai alimentate cu hidrogen au parcurs până în prezent mai mult de 2 milioane de kilometri. Hyundai a planificat producția unui număr limitat de autovehicule ix35 FCEV în 2012 şi demararea producţie de serie în 2015. Hyundai a prezentat deja o versiune „cutaway” a autovehiculului ix35 FCEV la Salonul Auto de la Geneva, în luna martie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.