Novamo, Movano, Novano, Vamono?

Copywriter. Denumire care pentru omul obişnuit, cu un minimum de şcoală înseamnă “nenea care scrie textele pentru o reclamă”. Nu sunt eu mai deştept ca sa încerc să demonstrez contrariul. Cu toate acestea, unele chestiuni chiar nu pot fi trecute cu vederea…

Când ai de făcut o reclamă de print sau internet pentru o marcă de renume cum este Opel, mă gândesc că eşti o agenţie de top, cu un copywriter genial şi o minimă corectură finală, dincolo de alte calităţi pe care le ai ca să iei măcar parte la pitch (sunt complex astăzi). Dacă ai şi câştigat dreptul de a face reclama de care voi vorbi astăzi, hmm, înseamnă ca eşti cineva ca agenţie (nu credeţi?).

Şi eu, ca jurnalist auto, ce să fac atunci când văd un banner Opel pe tot ecranul, cu un scris mic de genul “această reclamă va rămâne pe ecran maxim 30 de secunde”? Uzual, dau click pentru a merge mai departe. Nu şi azi. Bannerul m-a făcut să mă simt concomitent curios şi neputincios.

Impozant, lângă un pod superb, este prezentat un model utilitar Opel: Novano. Pe ansamblu (sa nu zic overall), reclama e decentă, interesantă şi viu colorată. Atrage atenţia.
Opel Movano
Mie, prin prisma experienţei în automobile, mi-a pus un nod in stomac: sunt admirator al modelelor Opel, am şi pe acasă unul, dar de modelul ăsta nou (paradox) Novano, eu n-am auzit. Ş pot fi două cauze. Ori sunt eu la un nivel mai scăzut de cunoaştere a noilor modele lansate, asta poate fi una din cauze, ori, mai grav, agenţia a omis… ceva.

Provocarea a fost prea mare pentru cei care au dat ok-ul pe aceasta reclamă. Nu vreau să supăr pe nimeni, dar pe vremea comunismului pentru o greşeala ca asta puteai să ajungi la carceră pe termen nelimitat. Cum ar fi fost să citeşti pe prima pagină din Scînteia despre realizările grandioase ale marelui conducator Micolae Ceauşescu? Era grav. Grav de tot.

Oricine greşeşte, mai ales eu, dar când ai o agenţie mare, un client ca Opel şi un slogan format din sub 10 cuvinte, să scrii greşit numele maşinii pe care o promovezi, brusc realizezi ca ceva este în neregulă acolo. Nu ştiu cine e agenţia care se ocupp de Opel pe partea de internet (deşi normal era sa ştiu, însp mi se pare firesc să mă caute ei pe mine, nu eu pe ei – da, ştiu, şi eu râd acum… n-am uitat numele ţării în care trăiesc).

Aşadar, pariem pe Novano, Novamo, Vamono? Numele corect este Movano, Opel Movano.

P.S. Ironic, la câteva minute după ce am scris rândurile de mai sus, am primit o felicitare video pe mail de la Opel. Nu, nu era pentru ce am scris, e de Crăciun. Ironia e că în filmul felicitării nişte omuleţi descarcă multe cadouri dintr-un… Movano în sania lui Moş Crăciun. Sper că Moşul nu se duce cu ele la agenţie…

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.