De 80 de ani motoarele utilizează filtrele de carburant Bosch

Fuel-filter-BoschFiltrele de carburant, oferite în prezent de Bosch, sunt produse de înaltă tehnologie, care au ca scop reţinerea celor mai mici impurităţi din carburant şi asigurarea protecţiei pe termen lung a sistemelor moderne de injecţie. De la prima gamă de filtre de carburant produse de Bosch în urmă cu 80 de ani, solicitările cu privire la performanţa acestora au crescut permanent, concomitent cu dezvoltarea tehnologiei de motorizare.

În perioada de început a automobilului, una din principalele cauze de producere a defecţiunilor a fost înfundarea duzelor de carburant din cauza impurităţilor. Filtrele de carburant Bosch au rezolvat încă din acea perioadă această problemă. Filtrele au trecut prima probă de foc odată cu introducerea sistemelor de injecţie pentru motoarele diesel, deoarece a existat posibilitatea ca inclusiv particulele relativ mici de murdărie să blocheze conductele, duzele şi pompele de carburant şi, prin urmare, să cauzeze defectarea autovehiculului.

În 1936, Bosch a folosit pentru prima dată hârtia specială pentru filtru – un material permanent îmbunătăţit şi utilizat pentru o filtrare cât mai bună.

Filtrele de înaltă tehnologie elimină şi cele mai mici impurităţi

În prezent, Bosch produce filtre de carburant pentru orice tip de motor – de la filtre pentru motoarele cu aprindere prin scânteie şi până la filtrele pentru motoare diesel, cu sistem integrat de încălzire şi senzori pentru sistemele de injecţie diesel common-rail. Tehnologia diesel modernă solicită foarte mult filtrele de carburant. Pentru a proteja pompele, duzele şi supapele sistemului de injecţie fabricate cu o precizie de o miime de milimetru, este nevoie de o filtrare foarte fină şi de eliminarea apei.

Noi solicitări impuse de carburantul biodiesel şi de autovehiculele hibride

Solicitările speciale la care sunt supuse filtrele de carburant s-au multiplicat prin utilizarea tot mai frecventă a biocarburanţilor sau a unui amestec al acestora cu combustibilul convenţional. Deoarece carburantul biodiesel se combină mai bine cu apa decât motorina convenţională, eliminarea acesteia este evident mai dificilă. De asemenea, substanţele care compun carburantul biodiesel determină colmatarea mai rapidă a filtrelor de carburant.

Descompunerea carburantului biodiesel poate afecta structura carcasei şi garniturile filtrului, ceea ce poate avea ca efect o carbonizare a duzelor de injecţie. Din acest motiv, filtrele Bosch pentru aplicaţii biodiesel, sunt fabricate din materiale speciale, mai ales garniturile şi carcasele acestora, dar sunt prevăzute şi cu medii îmbunătăţite ale filtrelor. Încălzirea filtrului este, de asemenea, deosebit de importantă la utilizarea de carburant biodiesel, astfel încât Bosch a dezvoltat sisteme active şi pasive de încălzire, care împiedică colmatarea filtrului.

Inginerii Bosch au conceput filtre speciale şi pentru autovehiculele noi, echipate cu transmisie automată cu funcţie Start/Stop. Datorită numărului mare de porniri ale motorului, filtrul este supus unor regimuri de funcţionare mai dure, motiv pentru care acesta trebuie să aibă o construcţie mai rigidă, pentru a se evita o eventuală spargere.

O adevărată provocare în cazul autovehiculelor hibride este reprezentată de dimensiunea redusă a compartimentului motorului, acesta având numeroase componente suplimentare. În acest sens, au fost concepute filtre de dimensiuni foarte mici, dar care fac faţă aceloraşi solicitări cu privire la nivelul de filtrare şi durată de viaţă, ca şi când ar fi utilizate în autovehicule convenţionale.

Filtre incluse în gama de piese de schimb Bosch pentru aproape toate tipurile de autovehicule

Pentru a asigura o eficienţă pe termen lung a filtrelor, acestea trebuie să fie înlocuite la intervalele de întreţinere stabilite. Gama de piese de schimb Bosch include peste 400 de tipuri diferite de filtre noi, destinate atelierelor de service specializate, reuşind astfel să acopere o mare parte din solicitările existente pe piaţă. Bosch fabrică anual aproximativ 15 milioane de filtre de carburant pentru primă dotare, dar şi ca piese de schimb. Bosch este de cel mai mare furnizor de sisteme de injecţie de pe piaţă, aşa că numeroşi producători de autovehicule apelează la experienţa firmei germane pentru achiziţionarea filtrelor noi de carburant.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.