MAI revine: Primăriile pot amenda cetăţenii care n-au încheiat poliţele obligatorii pentru locuinţe

Ministerului Administraţiei şi Internelor (MAI) a transmis în data de 8 martie 2011 un comunicat prin care subliniază faptul că după data de 15 iulie 2011 cei care nu au încheiat o poliţă obligatorie pentru asigurarea locuinţelor vor putea fi amendaţi. Comunicatul MAI vine ca răspuns la unele aspectate prezentate în mass-media cu privire la obligativitatea încheierii poliţelor de asigurare a locuinţelor.

“Potrivit prevederilor art. 35 din Legea 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, referitoare la obligativitatea încheierii asigurărilor de locuinţe în termen de un an de la începerea emiterii poliţelor, şi având în vedere faptul că poliţele de asigurare a locuinţelor au început să fie emise în 15 iulie 2010, termenul limită de incheiere a acestora, conform articolului menţionat anterior, este 15 iulie 2011. După aceasta dată, primarii vor amenda proprietarii de locuinţe care nu au încheiat asigurarea obligatorie”, se arată în comunicarea MAI.

Primarii îi vor putea sancţiona pe proprietarii fără asigurare cu sume între 100 de lei şi 500 de lei.

Potrivit legii, primele cuvenite pentru sumele asigurate exprimate în euro vor fi plătite în lei, la cursul Băncii Naţionale a României (BNR) valabil la data efectuării plăţii (20 de euro pentru locuinţele tip A – construcţii cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau 10 euro pentru locuinţele tip B – construcţii cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă).

De asemenea, suma asigurată va fi acordată tot în lei, la cursul de schimb valutar comunicat de BNR la data încheierii contractului de asigurare (20.000 de euro, pentru fiecare locuinţă de tip A şi 10.000 euro, pentru fiecare locuinţă de tip B).

Conform prevederilor Legii 248/2010 pentru modificarea si completarea Legii nr. 260/2008 privind asigurarea obligatorie a locuinţelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundaţiilor, normele de aplicare ale Legii nr. 260/2008 au fost întocmite de Ministerul Administratiei şi Internelor şi înaintate spre avizare Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.