Noua modificare a legii RCA protejează companiile de asigurări

Conferinta presa ADPARComisia de Supraveghere a Asigurărilor a modificat ordinul nr.14/2011 privind asigurarea obligatorie civilă, oferindu-le companiilor de asigurări un cadru legal pentru continuarea practicilor neconcurenţiale de până acum.

Modificarea a avut ca ţintă vizibilă legalizarea procedurii de plată a companiilor de asigurări în relaţia cu distribuitorii auto, procedură aflată în contradicţie cu prevederile anterioare ale legii.

Sunt modificate astfel prevederile art. 64 alin 1) prin eliminarea de la sfârşitul articolului a sintagmei ,,care a efectuat reparaţia”, fiind vorba aici despre unităţile de specialitate.

Astfel, varianta în vigoare până la 29 noiembrie 2011 menţiona ”După acceptarea ofertei de despăgubire, persoana prejudiciată va preciza modalitatea de plată: în numerar sau prin ordin de plată, în contul bancar personal ori în contul bancar al unităţii de specialitate care a efectuat reparaţia.” Sursa aici.

De la sfârşitul lunii noiembrie, noua lege este ”După acceptarea ofertei de despăgubire, persoana prejudiciată va preciza modalitatea de plată: în numerar sau prin ordin de plată, în contul bancar personal ori în contul bancar al unităţii de specialitate.” Sursa aici.

“Considerăm această modificare drept o recunoaştere de către CSA a faptului că societăţile de asigurări s-au aflat în ilegalitate în ceea ce priveşte efectuarea plăţilor direct către distribuitori.

Noul cadru legislativ este o umbrelă protectoare pentru companiile de asigurări, singurele care decid furnizorul şi calitatea pieselor de schimb montate pe autoturismele cetăţenilor.” a declarat dl. Haralambie Stanciu, Preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor de Piese Auto din România.

Noua lege permite intervenţii majore, în piaţă, ale companiilor de asigurări în detrimentul consumatorilor şi service-urilor auto, care nu mai au niciun rol în procesul de selecţie a pieselor de schimb.

Modificările aduse prevederilor menţionate mai sus s-au realizat fără ca ADPAR sa fie invitată la masa discuţiilor, deşi Asociaţia reprezintă interesele distribuitorilor de piese auto pe piaţa de profil din România.

În ultimele luni ADPAR a înaintat numeroase sesizări către CSA şi Consiliul Concurentei privind deficienţele identificate în funcţionalitatea pieţei (v. aici si aici).

Cu toate că sesizările trimise către autorităţi trebuie analizate cu atenţie, CSA susţine, fără a întreprinde nicio acţiune în cercetarea problemelor ridicate de ADPAR, că acţiunile asiguratorilor sunt de fapt, legale. Consiliul concurenţei nu s-a pronunţat încă cu privire la sesizările ADPAR, studiind în continuare problema.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.