Ce e în neregulă cu asigurarea tip RCA?

Trafic-BucurestiNu vreau să comentez experienţele mele cu asigurări de tip RCA. Când îţi loveşte maşina un alt vehicul care are RCA la Carpatica, acel RCA este egal cu zero, datorită performanţelor Comisiei de Supraveghere a Asigurărilor. Dar am câteva observaţii, de bun simţ, pe marginea asigurărilor tip RCA.

Conform celor susţinute de CSA aici, o serie de inadvertenţe şi lucruri lipsite de logică îţi ridică, evident, semne de întrebare… O să încerc să le iau pe rând, comentând ce vad în neregulă în fiecare paragraf.

La secţiunea “Vigneta RCA”, se stipulează că “CSA subliniază faptul că asigurătorii care au fost autorizaţi să practice asigurarea obligatorie RCA îşi asumă răspunderea pentru toate poliţele RCA, cât şi pentru toate vignetele eliberate, şi pentru toate erorile sau omisiunile apărute la emiterea poliţelor de asigurare RCA fie direct, fie prin intermediarii în asigurări.”.

Deduc logic că, din momentul în care am plătit RCA, răspunderea pentru erorile, omisiunile, vignetele şi poliţele eliberate, revine asiguratorilor autorizaţi, atunci, de ce trebuie ca asiguratul să se ocupe personal de verificarea existenţei poliţei sale în baza de date CEDAM, aşa cum se vede mai jos în paragraful “Neasigurat…”?

La secţiunea “Unde este valabilă asigurarea RCA” aflăm că: “Asigurarea obligatorie RCA este valabilă cel puţin pe: teritoriul României; teritoriul statelor membre ale Uniunii Europene şi cele aparţinând Spaţiului Economic European; teritoriul statelor care leagă direct două ţări membre ale Uniunii Europene în care nu există birou naţional.”

Obligarea unei persoane rezidente în România să-şi încheie un RCA valabil în toate ţările UE sau, suplimentar, în alte ţări, nu e altceva decât un mod mascat de a lua bani pe un serviciu neefectuat de fapt. Atâta timp cât nu călătoresc în afara României, e clar că nu pot periclita bunuri sau persoane aflate în afara ţării.

Ne mirăm de ce cresc tarifele RCA de la an la an? Pentru că pensionarul care merge 10 km pe lună cu maşina între două sate, are plătită şi RCA valabilă în toată Europa. Aştept cu interes ca şi asigurările de locuinţe din România să includă riscuri legate de cutremurele din Japonia…

“Neasigurat…”: “Dacă nu încheiați asigurarea obligatorie RCA sau nu o mențineți în valabilitate în mod continuu, prin plata primelor de asigurare, săvârșiți o contravenție. Contravenția se constată de către personalul Poliției și se sancționează cu: amendă de la 1000 RON la 2000 RON, reținerea certificatului de înmatriculare și plăcuțelor de înmatriculare/inregistrare, până la prezentarea documentului privind încheierea asigurării.”

Furt pe faţă: de ce trebuie să am continuitate în valabilitatea RCA? Poate nu folosesc maşina un an, poate plec în vacanţă, treaba mea. Atâta timp cât răspunderea, în cazul în care nu închei RCA şi totuşi circul cu maşina, îmi revine în exclusivitate şi sunt pasibil de pedepse mari, de ce sunt obligat să am continuitate?

A, pentru ca societăţile de asigurare agreate de CSA să aibă o piaţă asigurată? Îmi pare rău, consultaţi orice avocat care nu e tâmpit – vă va confirma toate lacunele din normele privind RCA.

Calitatea de neasigurat RCA poate fi constatată și prin compararea de către DRPCIV – Ministerul Administraţiei şi Internelor a parcului de vehicule înmatriculate cu baza de date la nivel național privind asigurările RCA valabile (CEDAM). Informațiile din această bază națională de date sunt transmise exclusiv de către societățile de asigurare care încheie asigurările obligatorii RCA.

Şi aici, acelaşi comentariu ca mai sus. Adică Poliţia se uită în baza de date, vede că am avut RCA pe 6 luni şi pe urmă mă amendează pentru că n-am reînnoit RCA-ul? Păi e problema mea, atâta timp cât maşina stă în garaj…

Nu cred că într-o ţară civilizată se întâmplă asta. Totuşi, nu strică să verificăm, tot ne place să ne aliniem la toate tâmpeniile cu UE în coadă, gen preţul combustibililor şi nivelurile taxelor, nu şi salariile, evident.

“Neasigurat…”: “Dacă aveți o asigurare RCA valabilă și cu toate acestea nu vă regăsiți în această bază de date, solicitați societății de asigurare care v-a emis polița să transmită în CEDAM informațiile privind asigurarea dumneavoastră.”

Probabil că sunt plătit cu jumătate de normă la societatea care îmi vinde RCA, altfel nu pricep de ce trebuie să mă caut şi să mă regăsesc în baza de date CEDAM, pentru erorile din această bază de date răspunzând în mod evident cei care o întocmesc şi cei care trimit (sau ar trebui să trimită) incorect datele despre poliţe…

4 Responses

  1. kim_vl says:

    Astept ca si continuitatea la rovinieta sa fie obligatorie.

    • turatiimaster says:

      Atata timp cat rovinieta este prezenta intr-o baza de date, parerea mea e doar o chestiune de timp pana cand vor pretinde si continuitatea rovinietei. Nu precupetim nimic ca sa aducem bani la buget, de unde pot fi subtilizati mai usor…

  2. kim_vl says:

    Ce hotie chestia asta cu “în mod continuu”. Eu niciodata nu am avut continuitate, intotdeauna am avut cateva zile fara RCA intre polite, dar nici n-am circulat. Si politia trebuie sa ma caute pe mine in bazele CEDAM ? Eu i-as intreba ce pot sa prejudiciez cand masina sta in garaj ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.