Toyota lansează Prius 2012, o nouă versiune a primului vehicul hibrid din lume

Toyota-Prius-2012Noua generaţie Prius beneficiază de un design exterior îmbunătăţit, calitate percepută mult îmbunătăţită la interior, instrumente de bord cu un design avansat şi gamă largă de sisteme multimedia şi de navigaţie: Toyota Touch şi Toyota Touch Pro.

Toyota Prius rămâne fruntaş în ceea ce priveşte inovaţia tehnologică. Fiecare generaţie a adus elemente tehnologice inovatoare în segment.

A treia generaţie Prius, lansată în 2009, beneficiază de sistemul Head-up Display, care proiectează informaţii utile, incluzând viteza de rulare, monitorizarea condusului ecologic.

Comenzile situate pe volan permit şoferului să controleze sistemul audio, aerul condiţionat şi monitorizarea condusului ecologic, fără a-şi muta privirea sau a-şi lua mâinile de pe volan.

Asistenţa inteligentă la parcare permite manevrarea automată a autovehiculului Prius în locul de parcare ales. Folosind senzori auditivi şi o cameră de luat vederi pentru marşarier, sistemul calculează manevrele necesare pentru a intra în locul de parcare. Şoferul trebuie doar să controleze viteza vehiculului.

A treia generaţie Prius prezinta şi o altă premieră – o combinaţie între un sistem de ventilaţie solară şi aer condiţionat controlat prin telecomandă. Sistemul de ventilaţie solară împiedică temperatura aerului din interior să crească în timpul manevrelor de parcare, iar activarea aerului condiţionat prin telecomandă foloseşte capacitatea bateriei hibrid să răcească aerul cu până la trei minute înainte ca pasagerii să urce în maşină.

Noul Prius, prezentat în premieră la Salonul Auto de la Frankfurt în 2011, beneficiază de un aspect frontal mult mai dinamic, datorat grilei mărite şi poziţionate mai jos, conform noului design al modelelor Toyota. Designul farurilor este şi el schimbat, cu poziţiile incorporate în bara faţă.

Oglinzile laterale, ce includ semnalizatoare cu un design îmbunătăţit, au acum şi funcţia de pliere electrică în standard, iar stopurile beneficiază de un design care le face uşor de recunocut în întuneric.

Noul Prius va fi disponibil în 8 variante de culoare exterioară, din care două, Bordeaux Metalizat şi albastru închis metalizat sunt culori noi.

La nivelul bordului, calitatea percepută a fost îmbunătăţită, printr-un interior de culoare neagră, inserţii de culoare argintie în consola centrală şi la gurile de ventilaţie, un buton albastru de start şi o tapiţerie mult îmbunătăţită.

Consola centrală include o cotieră cu un design nou, ce se deschide vertical şi are în interior un suport pentru căni integrat, cu finisaj argintiu. Conexiunile USB şi AUX sunt situate acum în faţa spaţiului de stocare.

Display-ul a fost îmbunătăţit, oferind acum o vizibilitate sporită, tridimensională.

Funcţiile de susţinere a condusului includ acum un indicator al modului de funcţionare electric şi două funcţii noi: “Consum lunar de combustibil” – arată consumul mediu curent de combustibil, precum şi cel din ultimele 5 luni.

Butonul “Economii” permite utilizatorului să seteze un consum ţintă de combustibil (de exemplu consumul maşinii sale anterioare) şi preţul combustibilului. Când consumul real de combustibil este mai mic decât valoarea presetată, ecranul afişează suma de bani economisită în cursul lunii respective.

Sistemul de Parcare asistată al noului Prius a fost îmbunătăţit pentru a facilita manevre mai eficiente şi mai rapide de parcare. Sistemul este capabil să recunoască acum spaţiile de parcare, chiar dacă acestea nu sunt marcate corespunzător.

În plus, navigaţia ghidează şoferul în punctul necesar pentru ca sistemul să se activeze, când detectează un spaţiu suficient pentru parcare.

Noul Prius oferă clienţilor o gamă unică de echipamente multimedia. Disponibil ca dotare standard, ecranul tactil de 6,1 inchi, reprezintă o abordare nouă, confortabilă şi accesibilă a sistemelor multimedia aflate la bord.

Acestea includ CD/MP3 player, conexiune mobilă Bluetooth, port USB, posibilitatea de a afişa informaţiile de pe iPod, cameră de luat vederi pentru marşarier, acces la setările vehiculului şi monitor al fluxului energetic.

Disponibil pe versiunile superioare ale modelului Prius, Toyota Touch Pro este cel mai sofisticat sistem de navigaţie prin satelit oferit până acum de Toyota. Acest sistem multimedia premium cuprinde un ecran tactil de 7.0 inci, cu o interfaţă ce arată cele mai importante informaţii privind aerul condiţionat, sistemul audio şi navigaţia.

Echipat cu 11 boxe, sistemul beneficiază de recunoaştere vocală avansată pentru adresa introdusă, căutare şi activare a muzicii, căutare a contactelor telefonice şi apelare. Sistemul încorporează de asemenea trimitere şi primire de e-mail-uri, facilitate de citire a a textului mesajului, calendar şi o funcţie care permite căutarea şi rularea de melodii dintr-un registru muzical preferat.

Navigaţia prin satelit încorporează hărţi 3D şi o bază de date suplimentară cu date de trafic ce indică viteza medie pe segmente de drum în funcţie de oră, zi şi lună. Sistemul include hărţi actulizate gratuit pe o perioadă de 3 ani.

Punând la dispoziţie o varietate de 20 de meniuri şi limbi de ghidare, sistemul acoperă întreaga Europă, oferind o multitudine de carcateristici îmbunătăţite, funcţie de zoom automat pe hartă în intersecţii, opţiune de căutare on-line a punctelor de interes şi proiectarea în ecranul video a indicaţiilor de navigaţie.

O cameră de luat vederi pentru marşarier cu linii dinamice de ghidare este oferită drept dotare standard.

Toyota Touch Pro este compatibil cu un sistem Premium de sunet JBL dotat cu tehnologie “verde” de ultimă generaţie, ce ajuta la maximizarea eficienţei energetice prin reducerea energiei necesare funcţionării sistemului cu până la 80% faţă de un sistem audio obişnuit.

Noul Prius beneficiază de o caroserie mai rigidă, fără a face însă compromisuri la capitolul dinamică. Şi manevrabilitatea a fost îmbunătăţită, prin creşterea rigidităţii coloanei de direcţie.

De asemenea, izolaţia a fost îmbunătăţită, în scopul de a reduce zgomotul în habitaclu.

Noul Prius are un consum de 3.9 l/100 km în ciclu combinat şi generează emisii de noxe de doar 89 g/km, rămânând vehiculul cu cel mai redus nivel al emisiilor din segmentul său.

Cu vânzări globale de peste 2,4 milioane de unităţi, Prius îşi menţine reputaţia în privinţa fiabilităţii, durabilităţii şi a costului scăzut de întreţinere. În ediţia pe 2012 a raportului TÜV, privind fiabilitatea pe termen lung a vehiculelor, publicat de către Agenţia de Inspecţie Tehnică din Germania, Prius continuă să prezinte cel mai mic număr de defecte, obţinănd din nou prima poziţie în clasament.

În categoria vehiculelor cu o vechime între 2 şi 3 ani, doar 1,9% dintre modelele testate au prezentat defecte (faţă de 2,2% în raportul anterior).

Primul vehicul hibrid integral din istorie va fi disponibil în 2012 într-o gamă completă ce cuprinde în România Prius şi Prius Plug-in Hybrid.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.