Viitorul Efficient Dynamics şi revoluţia motoarelor BMW

BMW_EfficientDynamics• Revoluţionarea gamei de motoare Efficient Dynamics a BMW Group: dezvoltarea unui portofoliu complet nou de motoare cu trei, patru şi şase cilindri, echipate cu tehnologia BMW TwinPower Turbo.

• Predictive Power Management: prin utilizarea datelor de navigaţie, motorul învaţă “să vadă” – deja o dotare standard la noul BMW Seria 7.

• Intelligent Energy Management: pompa de căldură, suprafeţele de încălzire cu infraroşu şi a doua generaţie a controlului prizelor de aer contribuie la economisirea energiei.

Perspective pentru viitor: gama Efficient Dynamics se extinde cu noi tehnologii

Din 2007, BMW Group are la dispoziţie un concept de mare succes pentru reducerea consumului de combustibil şi a emisiilor – strategia de dezvoltare Efficient Dynamics. Toate direcţiile de dezvoltare ale automobilului sunt influenţate de această strategie.

BMW Group are ca obiectiv ferm orientarea către propulsie electrică. Cu toate acestea, pe termen scurt, motorul cu ardere internă va rămâne tehnologia de bază – deci, propulsorul standard – pentru gamele viitoare ale modele produse în serie. Obiectivul rămâne astfel reducerea continuă a consumului de combustibil pentru întreaga flotă BMW Group.

Pe acest fond, BMW Group a decis dezvoltarea unei familii noi de propulsoare. Gama complet nouă de motoare Efficient Dynamics a BMW Group dispune de tehnologia BMW TwinPower Turbo.

Conceptul high-tech al tehnologiei TwinPower Turbo va fi utilizat mai eficient şi, în acelaşi timp, noua familie va fi definită de un număr mare de componente comune pentru a atinge o economie de scală. Cel mai recent membru al acestei noi generaţii este propulsorul TwinPower Turbo de 1,5 litri, care va fi utilizat de anul viitor.

În prezent, tehnologia BMW TwinPower Turbo este folosită cu succes la motoarele pe benzină şi diesel cu diferite capacităţi şi niveluri de putere. Numeroase premii şi distincţii dovedesc acest lucru. Cele mai recente exemple includ Engine of The Year Award pentru motorul cu patru cilindri, disponibil cu capacitatea de 1,6 şi 2.0 litri, precum şi propulsorul diesel de 3,0 litri, cu şase cilindri, cu trei turbocompresoare.

Tehnologia BMW TwinPower Turbo combină gestiunea variabilă a alimentării, injecţia directă şi turbocompresia, configurate specific pentru a se adapta fiecărui motor. Astfel, atât eficienţa, cât şi dinamica sunt crescute în egală măsură.

Prin introducerea noii game de motoare Efficient Dynamics, tehnologia TwinPower Turbo va fi prezentă pe toate motoarele diesel şi benzină ale mărcii. Gradul ridicat de componente comune va permite realizarea unor economii de scară în dezvoltare, integrare şi producţie, pe fondul unui nivel sporit al calităţii. În plus, BMW Group a creat şi condiţiile necesare pentru a putea oferi în viitor şi mai multe variante de caroserie.

Noua familie de motoare se bazează pe module optimizate ale cilindrilor, fiecare cu o capacitate de aproximativ 500 centimetri cubi, concepute pentru eficienţă termodinamică, operare cursivă şi silenţioasă şi plăcere superioară – caracteristici absolut necesare pentru orice model BMW Group. Cu noile motoare cu trei, patru, respectiv şase cilindri, BMW Group furnizează o gamă de propulsoare cuprinsă între 1,5 şi 3,0 litri, astfel că susţine un portofoliu de modele de volume foarte mari.

Noua familie de motoare îşi sărbătoreşte premiera cu agregatul turbo de 1,5 litri, cu trei cilindri. Motorul compact, cu cilindri dispuşi în linie, are aceleaşi gene ca şi varianta cu şase cilindri şi impresionează prin cursivitatea remarcabilă. BMW Group şi-a completat astfel gama de motoare într-o manieră unică, prin adăugarea unui membru în partea inferioară a ierarhiei.

Noul sistem modular de motoare dovedeşte un grad ridicat de asemănări între propulsoarele pe benzină şi cele diesel. Numărul de componente identice utilizate în motoarele alimentate cu acelaşi combustibil a crescut la 60%, în timp ce nivelul de asemănări structurale între versiunile pe benzină şi cele diesel este de aproximativ 40%. Pentru că motoarele pe benzină şi cele diesel vor fi produse în premieră pe aceeaşi linie de fabricaţie, procesul în sine va fi semnificativ mai flexibil şi mai eficient.

Capacităţile predictive optimizează automobilul

În plus faţă de optimizarea componentelor individuale, BMW Group explorează continuu alte posibilităţi de reducere a consumului de combustibil şi a emisiilor, precum şi de a creşte dinamica automobilelor. Un exemplu este previzionarea condiţiilor de condus. Asemenea unui conducător experimentat ce călătoreşte pe un tronson de drum pe care îl cunoaşte foarte bine, această tehnologie poate optimiza strategiile de funcţionalitate şi operaţionale ale automobilului dacă este informat de situaţiile de condus cu care se va confrunta.

Această informaţie este furnizată de electronica de la bordul maşinii prin intermediul numeroşilor senzori, iar acum şi de sistemul de navigaţie. Aceasta permite ca potenţialul Efficient Dynamics să fie combinat cu funcţionalitatea pentru o utilizare mai bună. Exemple ale acestor tehnologii, foarte benefice pentru client, sunt sistemul Predictive Power Management (gestiunea predictivă a energiei) şi funcţia de decelerare, cu Foresight Assistant.

Transmisia automată are darul anticipării

Noul sistem Predictive Power Management permite transmisiei automate să “prevadă” traseul ce va urma. Electronica utilizează datele referitoare la traseu, extrase din sistemul de navigaţie, pentru a optimiza controlul transmisiei care să îi permită să abordeze condiţiile de condus. Transmisia este conştientă de un viraj de pe traseu, încă dinainte ca şoferul că ia piciorul de pe acceleraţie şi selectează automat viteza potrivită. Automobilul poate negocia virajul sub o sarcină mai mică şi să accelereze mai bine la ieşire.

Modul ECO PRO cu Foresight Assistant

Noul sistem Predictive Power Management susţine şi un stil de condus foarte economic când este selectat modul ECO PRO. Foresight Assistant îi permite conducătorului să conştientizeze din timp situaţiile de decelerare, pentru a evita manevrele ineficiente de frânare şi pentru a reduce consumul de combustibil.

Alte măsuri de eficienţă includ decelerarea, când motorul este decuplat de la sistemul de propulsie, şi funcţia ECO PRO Route, care îi oferă conducătorului cel mai eficient traseu din punct de vedere al consumului. Acest sistem, alături de gestionarea inteligentă a temperaturii motorului, sunt deja disponibile pe noul BMW Seria 7 care a fost lansat la începutul acestei luni.

Efficient Dynamics economiseşte energie în interiorul automobilului

Sub antetul general “Intelligent Energy Management” (gestiune inteligentă a energiei), inginerii BMW Group analizează o varietate de soluţii individuale prin care consumul de energie este redus. La automobilele electrice cu baterii (BEV) sau maşinile care folosesc tehnologia hibrid plug-in (PHEV), fiecare kilowatt de energie stocată (în acest caz, curentul electric din acumulator), care poate fi economisit prin operarea selectivă a sistemelor auxiliare, va fi disponibil pentru ca electromotorul să propulseze automobilul. Dintre aceste tehnici de reducere a consumului de energie, unele pot fi aplicate şi la maşinile cu motoare convenţionale cu ardere internă.

Pompa de căldură: reduceri de până la 50% ale energiei necesare pentru încălzirea habitaclului

O provocare deosebită pentru BEV şi PHEV este încălzirea habitaclului. Dacă ar fi utilizată doar energia acumulatorului pentru această operaţiune, acest consum de electricitate ar limita drastic autonomia automobilului. Prin utilizarea pompei de căldură la acest gen de maşini, 50% sau chiar mai mult din această energie electrică poate fi economisită, în funcţie de condiţiile de condus.

În funcţie de ciclul de condus atunci când temperatura exterioară este la limita îngheţului, extinderea autonomiei prin această economie poate fi de până la 30%. Pentru funcţionare, pompa de căldură foloseşte circuitul aerului condiţionat pentru a extrage căldura din mediu exterior şi a direcţiona-o în interior.

Suprafeţe de încălzire cu infraroşu emit căldură radiantă “sănătoasă”

În prezent, radiatoarele convenţionale şi aerul condiţionat încălzesc atmosfera din habitaclu, a cărui căldură este preluată de conducător şi de pasageri. Prin contrast, în sistemele care utilizează suprafeţe de încălzire cu infraroşu, energia este convertită în radiaţie infraroşu care ulterior încălzeşte direct corpul pasagerilor. Efectul de încălzire este operaţional la doar un minut după pornirea sistemului.

În plus, căldura generată de suprafeţele de încălzire cu infraroşu este distribuită fără a fi necesar vreun curent de aer şi este complet silenţioasă. În domeniul sistemelor de încălzire a automobilelor, suprafeţele moderne de încălzire cu infraroşu sunt o soluţie nouă pentru promovarea consumului redus de energie, furnizând şi o îmbunătăţire semnificativă a confortului pasagerilor.

În special când sunt utilizate la automobile electrice (BEV), propulsate exclusiv electric, suprafeţele de încălzire cu infraroşu din viitor vor produce beneficii pentru eficienţă, din moment ce energia electrică va fi utilizată direct pentru a încălzi pasagerii. Pe lângă încălzirea rapidă a ocupanţilor automobilului, suprafeţele de încălzire cu infraroşu pot fi utilizate şi ca dotare suplimentară pentru a crea o ambianţă confortabilă şi agreabilă în automobil.

Circuitele reglate separat, similare cu încălzirea scaunelor prin care pasagerii îşi pot stabili propriul grad de confort, sunt o altă posibilitate. Întrucât fiecare pasager va dispune de propriu sistem de încălzire, este posibilă şi încălzirea selectivă doar a acelor scaune care sunt ocupate – astfel se reduce încă o dată consumul de energie.

A doua generaţie a clapetelor admisie aer din grila radiatorului

În 2003, controlul clapetelor de aer a devenit o dotare standard la numeroase modele, ca parte a strategiei Efficient Dynamics. Sistemul, care este amplasat în spatele grilei duble şi în faţa radiatorului, operează cu lamele mobile, care pot fi închise dacă este cazul, îmbunătăţind astfel aerodinamica maşinii.

Prin cea de-a doua generaţie a acestei tehnologii, pot fi stabilite mai multe poziţii pentru a controla mai bine curentul aerului de răcire, într-o manieră mai flexibilă, controlată la cerere. În mod normal, lamelele superioare sunt închise – când sunt în această poziţie, ele au o contribuţie majoră la reducerea rezistenţei aerodinamice. Per total, sistemul de control al prizelor de aer reduce coeficientul de rezistenţă cW cu 0,015.

Gestionarea inteligentă a temperaturii de funcţionare a motorului cu ardere internă

În combinaţie cu sistemul de navigaţie, gestiunea termică predictivă contribuie la menţinerea echilibrului termic din interiorul motorului, prin intermediul climatizării termice predictive a lichidului de răcire. Furnizarea puterii motorului este îmbunătăţită, iar fiabilitatea operaţională termică este optimizată suplimentar.

Cu ajutorul informaţiilor sistemului de navigaţie, de exemplu atunci când automobilul se deplasează în oraş, sistemul funcţionează pentru o încălzire mai rapidă şi menţinerea temperaturii motorului folosind o cantitate mai redusă din lichidul de răcire.

Gestiunea energiei este un domeniu de o importanţă tot mai mare

Intelligent Energy Management este parte integrantă a strategiei Efficient Dynamics desfăşurată de BMW Group. Obiectivul economisirii energiei la toate modelele de automobile şi detaliile tuturor componentelor auto are prioritate ridicată – şi acum, şi în viitor.

Istorie: Efficient Dynamics – 5 ani de inovaţie

Din primăvara anului 2007, BMW Group are la dispoziţie cel mai cuprinzător program pentru reducerea constantă a consumului de combustibil şi a emisiilor – strategia de dezvoltare Efficient Dynamics. Cel mai de succes constructor de automobile premium din lume, BMW, a devenit lider în introducerea tehnologiilor inovatoare care susţin utilizarea cu responsabilitate a resurselor naturale. Încă din 2000, dezvoltarea durabilă a fost definită ca o politică corporate esenţială. De atunci, strategia Efficient Dynamics a devenit principiul de bază în toate domeniile de dezvoltare a automobilelor.

Această dezvoltare include motoarele cu ardere internă şi transmisiile care furnizează un nivel foarte ridicat de eficienţă, dezvoltarea continuă a tehnologiei BMW ActiveHybrid, conceptele inovatoare pentru electromobilitate, precum şi ingineria construcţiilor uşoare şi aerodinamica optimizată. În prima fază, BMW Group s-a axat pe propriile inovaţii tehnice de pionierat, iar acum s-a transformat în compania auto cu cea mai bună dezvoltare durabilă din lume. Obiectivul este reducerea consumului şi a emisiilor fiecărui model nou în comparaţie cu predecesorul şi, în acelaşi timp, furnizarea unor performanţe sporite.

Motoarele pe benzină şi diesel, echipate cu tehnologia BMW TwinPower Turbo, transmisiile mai eficiente, componentele auxiliare controlate inteligent şi introducerea funcţiei Auto Start-Stop – disponibilă şi la modelele cu transmisie automată – sunt în centrul soluţiilor pe care le furnizează BMW, sporind eficienţa generală. În plus, măsuri precum generarea energiei la frânare, controlul clapetelor de aer, indicarea punctului optim de schimbare a treptelor de viteză, direcţia asistată electric, precum şi pneurile cu rezistenţă redusă la înaintare contribuie la reducerea suplimentară a consumului de combustibil.

Graţie Efficient Dynamics, automobilele care poartă emblemele BMW şi MINI stabilesc standardele în privinţa consumului de combustibil în cadrul segmentului premium. La nivel european, consumul flotei a fost redus semnificativ cu peste 25 de procente între 1995 şi 2008. BMW Group este astfel singurul constructor auto care nu numai că a respectat angajamentul autoimpus făcut în faţa Asociaţiei Constructorilor Auto din Europa (ACEA), ba chiar l-a depăşit.

În total, de-a lungul ultimilor 15 ani, BMW Group a redus emisiile CO2 ale flotei sale de automobile noi din Europa cu aproximativ 30 de procente. La începutul anului 2012, gama de modele BMW şi MINI era formată din 73 de automobile cu emisii CO2 de maximum 140 g/km, inclusiv 30 de modele BMW cu emisii care nu depăşeau 120 grame per kilometru (date valabile 07/2012).

BMW Group a anunţat că intenţionează să reducă emisiile CO2 la modelele sale cu încă 25 de procente până în anul 2020.

Premieră revoluţionară: noua familie de motoare BMW Group Efficient Dynamics

Ca tehnologie a viitorului, BMW Group are obiectivul clar de a electrifica modelele sale, dar consideră că motoarele convenţionale au încă un potenţial deosebit. De aceea, pe termen mediu, motorul cu ardere internă va rămâne tehnologia de bază a BMW Group şi va reprezenta echiparea standard care va propulsa atât actualele modele de serie, cât şi pe cele viitoare. În prezent, BMW Group are la dispoziţie un concept high-tech sub forma tehnologiilor TwinPower Turbo.

Pe baza acestuia, BMW Group a dezvoltat o familie de motoare complet nouă, optimizată pentru acest set complex de tehnologii şi pentru a crea un grad de componente comune fără precedent. Lansarea pe piaţă a motoarelor dezvoltate suplimentar va avea loc anul viitor cu noul propulsor de trei cilindri.

Tehnologia BMW TwinPower Turbo

Tehnologia BMW TwinPower Turbo ocupă o poziţie importantă în efortul continuu de reducere a consumului şi a emisiilor. În viitorul apropiat toate modelele BMW vor fi echipate cu motoare care dispun de această tehnologie. Termenul “TwinPower” desemnează combinaţia între controlul variabil al admisiei, pe de-o parte, şi cea mai nouă tehnologie de injecţie, pe de altă parte.

Modulele inteligente care reglementează tehnologia includ sistemul de control continuu variabil al axelor cu came, (double) Vanos, sistemul de gestiune variabilă a supapelor de admisie VALVETRONIC şi geometria variabilă a turbinei de la turbocompresoarele motoarelor diesel. Acestea sunt completate de sistemul de injecţie directă High Precision Injection pentru motoarele pe benzină şi de sistemul de injecţie directă Common Rail pentru propulsoarele diesel.

Al treilea element al acestui concept tehnologic constă în supraalimentare. Aceasta permite unui motor BMW TwinPower Turbo să fie alimentat cu un turbocompresor simplu, turbocompresoare duble, turbocompresor twin scroll sau cu trei unităţi turbo. Un punct central este VALVETRONIC – sistemul de control al alimentării -, un diferenţiator important al tehnologiei TwinPower Turbo. Spre deosebire de un sistem convenţional de control al alimentării legat direct de pedala de acceleraţie, VALVETRONIC reacţionează inteligent prin varierea deschiderii supapelor pentru un amestec optim aer-combustibil.

VALVETRONIC: control variabil al supapelor la admisie

VALVETRONIC, sistemul de control variabil al supapelor, este o tehnologie inovatoare pentru controlul alimentării (neinfluenţat de acceleraţie) la motoarele pe benzină, pe care BMW Group o utilizează cu numeroase beneficii din 2001. Acest sistem, disponibil exclusiv la BMW, a fost îmbunătăţit continuu şi reprezintă soluţia perfectă pentru modulele motoare ale viitorului.

Cea mai nouă generaţie a sistemului VALVETRONIC foloseşte un mecanism de mare precizie controlat electronic pentru a varia deschiderea supapelor de admisie. Rezultatul: deoarece reglarea masei de aer necesar are loc în interiorul motorului, consumul şi pierderile de acceleraţie în ciclul de încărcare pot fi reduse la minimum. Astfel, motorul răspunde mai bine, pentru că, spre deosebire de propulsoarele cu control convenţional al alimentării, admisia răspunde independent de apăsarea acceleraţiei şi asigură că presiunea este constantă în galeria de admisie, fiind astfel eliminate întârzierile când conducătorul are nevoie bruscă de putere.

Un concept verificat cu potenţial important: nu îl opri – controlează-l

Spre deosebire de alte abordări, sistemul VALVETRONIC oferă beneficii în ceea ce priveşte eficienţa, inclusiv o reacţie mai bună a motorului şi o dezvoltare mai bună a cuplului de-a lungul întregului interval de turaţii. Sistemul de control al alimentării, neinfluenţat de acceleraţie, acţionează ca un variator, ceea ce afectează în egală măsură toţi cilindri; motorul continuă să funcţioneze cursiv, iar proprietăţile acustice rămân neschimbate, ceva ce nu se poate spune despre dezactivarea cilindrilor.

Principiul “control în loc de oprire” are ca rezultat un consum minim de combustibil şi un nivel redus al emisiilor, pe fondul unei dinamici maxime, a unui confort deosebit şi a unei furnizări superioare a puterii. În plus, această tehnologie deţinută de BMW poate fi utilizată la motoare de diferite capacităţi şi puteri. Pe scurt, aceste module noi de motoare situează BMW Group în poziţia de a configura motoarele de o anumită capacitate, oferind soluţia ideală pentru fiecare aplicaţie individuală.

Noua familie de motoare cu propulsorul BMW TwinPower Turbo de 1,5 litri

Din moment ce tehnologia BMW TwinPower Turbo poate fi integrată în motoare cu orice capacitate şi orice număr de cilindri, este sistemul ideal pentru viitoarea familie de motoare Efficient Dynamics. Unul dintre primii membri este motorul BMW TwinPower Turbo de 1,5 litri. Acest motor compact, cu cilindri dispuşi în linie, deţine toate caracteristicile pentru care sunt renumite toate propulsoarele BMW şi se distinge printr-un grad ridicat de dinamism şi eficienţă. Caracteristicile specifice unui motor cu trei cilindri sunt şi mai evidente – abilitatea de a urca în turaţii, reacţii spontane şi o acustică sportivă şi dinamică.

Consum deosebit datorită designului uşor, compact şi cu frecare redusă

Motorul BMW TwinPower Turbo de 1,5 litri se bucură de un consum redus semnificativ datorită frecării interne reduse. Ca urmare a intervalelor lungi de aprindere, ciclul de încărcare poate fi adaptat special pentru a se potrivi nevoilor conducătorului, astfel că furnizează cuplu ridicat la turaţii joase, dar şi o reacţie rapidă. În acest scop, noul motor cu trei cilindri utilizează cea mai nouă generaţie a sistemului de injecţie directă High Precision Injection şi sistemul de control variabil al supapelor VALVETRONIC.

“Jumătatea unui motor cu şase cilindri” funcţionează foarte cursiv

Caracteristicile de vibraţie sunt la fel de impresionante precum dimensiunile compacte şi construcţia uşoară a motorului. Pentru aceasta, unitatea cu trei cilindri are o serie de caracteristici comune cu confratele cu şase cilindri dispuşi în linie. Utilizarea unui albore de contraechilibare şi a unui amortizor de vibraţii elimină vibraţiile chiar şi în turaţii joase pentru un comportament foarte rafinat, asmenător cu cel al agregatului cu şase cilindri.

Acustica motorului cu trei cilindri – emoţională şi dinamică

Pe lângă abilitatea de a urca în turaţii şi răspunsul plăcut, acustica emoţională a motorului are o contribuţie importantă asupra experienţei condusului. Pentru că frecvenţa sunetului unui motor cu trei cilindri creşte cu 50% mai repede decât cea a variantei cu patru cilindri, motorul este perceput ca fiind extrem de vivace şi sportiv.

Noua familie de motoare în detaliu

Orientată spre viitor, strategia BMW Group cu privire la motoare este elementul ce stă la baza reducerii consumului şi emisiilor CO2. În prezent, tehnologia BMW TwinPower Turbo este utilizată la motoarele diesel şi pe benzină cu diferite puteri şi capacităţi. Prin introducerea noii familii de motoare Efficient Dynamics, această tehnologie devine trăsătura comună a ambelor tipuri de motoare, cu trei, patru sau şase cilindri.

Prin dezvoltarea componentelor adiţionale care pot fi utilizate şi la motoarele pe benzină, şi la cele diesel, BMW Group măreşte constant numărul de piese comune din cadrul familiei. În acest mod, soluţiile tehnice de la actualele sau viitoarele versiuni pot fi utilizate la toate motoarele, indiferent de numărul de cilindri, metoda de ardere şi putere.

Sinergie maximă prin sistemul modular de motoare BMW

Baza noii familii de motoare este un principiu comun de design pentru versiunile cu cilindri dispuşi în linie. Motorul de bază este format din module optimizate de cilindri, fiecare cilindru cu capacitatea de de 500 cmc. În consecinţă, noul motor cu trei cilindri are o capacitate de 1,5 litri, cel cu patru cilindri are 2,0 litri, iar cel cu şase cilindri 3,0 litri. Puterea dezvoltată de fiecare cilindru variază între 30 şi 55 kW (la un cuplu maxim de 60-80 Nm) pentru motoarele pe benzină, iar versiunile diesel furnizează între 20 şi 45 kW (75-110 Nm).

Numeroase similitudini între motoarele pe benzină şi cele diesel

Asemănările structurale între motoarele pe benzină şi cele diesel includ distanţa dintre cilindri, carterul din aluminiu, designul axului de echilibru, aranjamentul lanţului de distribuţie, amplasarea şuruburilor chiulasei şi învelişul de pe suprafaţa alezajului. Per total, numărul de repere identice utilizate la motoarele alimentate cu acelaşi timp de combustibil creşte la 60%, în timp ce nivelul asemănărilor structurale între motoarele pe benzină şi cele diesel este de aproximativ 40%.

Şi mai multe beneficii sunt oferite de interfeţele standardizate. Pe lângă punctele identice de prindere a motorului, acestea sunt, în principal, interfeţele la circuitul de răcire, galeriile de admisie şi evacuare, dar şi sistemele de încălzire şi aer condiţionat.

Comparativ cu actualele modele, numărul de combinaţii posibile în aceste domenii a scăzut aproape la jumătate. În final, toate motoarele au aceleaşi părţi “reci” la admisie şi “fierbinţi” la evacuare. Din acest motiv, motoarele cu trei şi cu patru cilindri din noua familie sunt potrivite atât pentru dispunere longitudinală, cât şi transversală la viitoarele modele BMW şi MINI.

Dezvoltare decisivă, producţie flexibilă, calitate premium.

În viitor, datorită noului motor modular, BMW Group va putea să producă propulsoare cu trei, patru, respectiv şase cilindri care vor furniza performanţe diferite, fiecare adaptat perfect la automobilul respectiv. Rezultatul va fi un volum mai mare, ceea ce va duce la economii semnificative în dezvoltare şi în producţie. În plus, nivelul ridicat de componente comune facilitează dezvoltarea unor versiuni suplimentare de motoare, care apoi vor putea fi produse accesibil într-un timp scurt, chiar şi în volume relativ mici.

În premieră, motoarele pe benzină şi diesel care aparţin acestei game noi pot fi produse împreună, în acelaşi timp, în uzinele de propulsoare ale BMW Group. Pentru aceasta, chiar şi fluctuaţiile cererii pe termen scurt sau noile evoluţii ale pieţei pot fi abordate flexibil, cu mare succes.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.