Jandarmeria Română a fost dotată cu autospeciale Isuzu D-Max şi Polaris

Isuzu D-Max JandarmerieJandarmeria Română a recepţionat un număr de 21 autospeciale pentru modernizarea capacităţii de răspuns a Jandarmeriei în zonele de munte.

Acestea au fost achiziţionate de statul român din fondurile obţinute prin programul de cooperare elveţiano-român pentru reducerea disparităţilor economice şi sociale în cadrul Uniunii Europene.

Programul beneficiază de un buget de 1,88 milioane de franci elveţieni (CHF) (1.6 milioane CHF contribuţie elveţiană şi 282.352 CHF contribuţia statului român).

Până în prezent au fost achiziţionate 21 de autovehicule, respectiv 12 autospeciale 4×4 marca ISUZU D-Max, 8 UTV-uri (Utility Task Vehicle) şi un snowmobil marca POLARIS, care vor servi posturi şi secţii de jandarmerie montană din judeţele Prahova şi Braşov.

Prin aceste mijloace jandarmii montani pot asigura o reacţie imediată pentru intervenţii, vehiculele fiind prevăzute cu accesorii specializate pentru deplasarea pe teren accidentat greu accesibil, atât în condiţii de iarnă, cât şi de vară, pentru salvarea şi transportarea turiştilor rătăciţi ori răniţi pe munte.

Autovehiculele Isuzu D-Max au tracţiune integrală nepermanentă de tip 4×4, motorizare diesel de 2.499 cmc şi 163 CP, capacitatea de cinci locuri, dar şi spaţiu special prevazut pentru depozitarea materialelor specifice intervenţiilor jandarmilor montani.

Capacitatea de deplasare pe teren accidentat este sporită datorită tracţiunii integrale (4×4) şi dotării vehiculelor cu trolii telecomandate.

Aceste vehicule de teren beneficiază de sisteme de avertizare acustice şi luminoase conform prevederilor legale, precum şi de inscripţionări specifice.

Autospeciala Polaris Ranger Crew 800 dispune, pe lângă sistemul standard de roţi, folosit în deplasarea pe carosabil, şi de un sistem special de şenile menit să faciliteze deplasarea echipajului la intervenţii în zone foarte greu accesibile şi acoperite cu zăpadă, indiferent de condiţiile meteo climaterice.

De asemenea, autospeciala Polaris are sistem de tracţiune 4×4, având posibilitatea să transporte un număr de şase jandarmi la o intervenţie dificilă, dar şi a accidentaţilor găsiţi pe traseele motane, având în dotare o targă-schi pliabilă pentru transportarea rapidă a acestora spre cel mai apropiat echipaj medical şi acordarea primului ajutor.

Polaris este dotat şi cu sistem de tractare de tip troliu, dar şi cu echipament de protecţie pentru jandarmii montani din echipaj format din şase perechi de cizme, scurte protecţie, pantaloni de protecţie, manuşi, genunchiere, cotiere, căşti de protecţie şi nu în ultimul rând sisteme radio portabile pentru facilitarea comunicării atât între membrii echipajului aflaţi în misiunea de căutare-salvare, dar şi pentru comunicarea cu dispeceratul unităţii pentru o intervenţie rapidă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.