Noul Ford EcoSport, modelul care se va fabrica la Craiova

Ford a dezvăluit astăzi noul SUV subcompact Ford EcoSport, model care le va oferi clienților din Europa spre finalul acestui an un nivel superior de versatilitate și capabilități de top, un design exterior mai rafinat și tehnologii sofisticate.

Noul Ford EcoSport poate fi acum cu sistemul de tracțiune integrală Intelligent All Wheel Drive, care îmbunătățește tracțiunea și aderența pe șosea și în afara acesteia. Sistemul poate fi combinat cu avansatul motor diesel EcoBlue de 1,5 litri care dezvoltă până la 125 CP și un nivel optimizat al emisiilor.

Disponibil de asemenea în premieră într-o versiune sportivă EcoSport ST-Line inspirată de gama de modele Ford Performance, noul EcoSport oferă tehnologii de asistență a șoferului precum conectivitatea SYNC 3, sistemul Cruise Control cu limitator de viteză ajustabil și o cameră de marșarier.

Prezentat într-un design exterior dinamic, robust și rafinat, noul model este oferit într-o paletă de 12 nuanțe de culoare îndrăznețe și oferă și mai multe opțiuni de personalizare – inclusiv nuanțe contrastante pentru plafon care se extind pe stâlpii parbrizului, pe zona superioară a ramelor portierelor, pe eleronul spate și pe oglinzile laterale.

Interiorul nou și superior calitativ este construit în jurul șoferului și le oferă pasagerilor o experiență superioară cu ajutorul ecranului tactil de 8 inch, al volanului încălzit și al zonelor inteligente de depozitare care includ o podea ajustabilă la nivelul portbagajului.

“Ford a vândut 150.000 de exemplare ale SUV-ului subcompact EcoSport în Europa din 2014, momentul în care acest model a fost introdus în Europa, iar vânzările au crescut anul trecut cu 40%”, spune Steven Armstrong, vicepreședinte al grupului și președinte al Ford Motor Company Europa, Orientul Mijlociu și Africa.

“Noul Ford EcoSport le oferă clienților mai mult stil, un nivel superior al capabilităților și mai multe variante de personalizare, asortând funcționalitatea unui SUV cu aspectul practic al unei mașini de oraș”.

Versiunea europeană a lui Ford EcoSport va fi produsă la fabrica Ford din Craiova în urma unei investiții de 200 de milioane de euro și va fi pusă în vânzare în cursul acestui an, alăturându-se liniei de SUV-uri Ford Edge și Kuga în Europa. Crossover-ul Fiesta Active, inspirat de asemenea din lumea SUV-urilor, va fi disponibil la rândul său în Europa în cursul anului viitor.

Segmentul SUV-urilor înregistrează cele mai mari creșteri la nivel european. Înmatriculările de SUV-uri au crescut în 2016 cu peste 21% față de anul anterior, adunând mai mult de un sfert din înmatriculările întregii piețe de autoturisme. Anul trecut, vânzările SUV-urilor Ford în Europa au crescut cu peste 30%.

Puternic și eficient

Noul Ford EcoSport va oferi o experiență dinamică optimizată cu ajutorul sistemului Ford Intelligent All Wheel Drive. Această tehnologie este oferită în combinație cu noul motor diesel Ford EcoBlue de 1.5 litri și cu o cutie manuală cu șase trepte, oferind 125 CP și un cuplu de 300 Nm. Consumul mixt este de 4.5 litri/100 km, în timp ce emisiile de CO2 ajung la 119 grame/km*.

Sistemul Intelligent All Wheel Drive măsoară constant nivelul de aderență al fiecărei roți la nivelul suprafeței de rulare și poate ajusta nivelul cuplului până la 50/50 între puntea față și puntea spate în sub 20 de milisecunde – de 20 de ori mai rapid decât timpul de care are nevoie un om să clipească. Sistemul transferă rapid cuplul între cele patru roți și livrează un nivel de stabilitate care inspiră siguranță pe șosea în special în condiții de aderență precară.

Noul motor diesel EcoBlue de 1.5 litri este conceput pentru a livra un nivel superior de putere și performanțe îmbunătățite în condițiile unui nivel scăzut de emisii CO2. Rafinatul motor cu patru cilindri oferă tehnologii inovatoare precum:

• Recircularea gazelor de evacuare la presiune coborâtă combinată cu răcirea cu apă a aerului de supraalimentare duce la o combustie mai eficientă și la emisii scăzute.
• Un colector de admisie integrat care optimisează circulația aerului.
• Turbocompresie cu inerție termică redusă care oferă un răspuns mai rapid și mai ușor controlabil al turbinei. Materialele utilizate în această zonă a motorului sunt preluate din industria aeronautică și sunt concepute special pentru a face față provocărilor la temperaturi foarte ridicate.
• Un sistem de injecție de înaltă presiune mai rapid, mai silențios și care oferă o livrare mai precisă a carburantului.

O versiune cu tracțiune față a motorului diesel EcoBlue de 1,5 litri și 125 CP va fi oferită de la mijlocul anului 2018, aceasta fiind cuplată cu o transmisie manuală cu coeficient de frecare redus pentru a oferi un consum și mai mic și emisii și mai coborâte. Motorul diesel Ford TDCi de 1,5 litri care dezvoltă 100 CP combinat cu roți motrice față și cu o nouă cutie manuală cu șase trepte va fi disponibil încă de la lansarea modelului.

În ofertă este inclus și multipremiatul motor pe benzină 1.0 EcoBoost, disponibil în versiuni cu transmisie manuală cu șase trepte care dezvoltă 140 CP, 125 CP și – de la mijlocul anului 2018 – 100 CP. Varianta de 125 CP cu transmisie automată cu șase trepte va oferi clapete în spatele volanului pentru o schimbare mai confortabilă a treptelor pe modul manual.

Noul EcoSport va continua să ofere setări ale suspensiilor și ale direcției ajustate special pentru clienții din Europa, cu un profil optimizat al amortizoarelor, arcurilor, al raportului de direcție, al punții spate cu bară de torsiune, al setărilor sistemului ESP și al nivelului de asistență la nivelul direcției.

Design robust și rafinat

Noul Ford EcoSport oferă un design exterior îndrăzneț și dinamic, propriu SUV-urilor Ford, reflectând liniile lui Kuga și ale lui Edge.

O capotă sculptată cu o zonă centrală bombată este garanția unei părți frontale curate, subliniată de faptul că stropitoarele de parbriz încălzite se află ascunse sub buza superioară a capotei. Designul părții anterioare este dominat de un nou format al grilei trapezoidale și de blocurile optice angulare individualizate care acum găzduiesc un sistem de iluminare HID (High Intensity Discharge) și încorporează lumini de zi LED elegante. Compartimentul angular al luminilor de ceață completează un semiprofil frontal inspirat și desenat pentru a anticipa caracterul aventuros al mașinii.

Spoilerul posterior și design-ul stopurilor au fost și ele revizuite cu scopul de a oferi o imagine sculpturală mai curată. Clienții vor avea la dispoziție 12 culori exterioare îndrăznețe, inclusiv Lightening Blue, Ruby Red sau Tiger Eye, aceasta din urmă o nuanță portocalie metalică vibrantă. De asemenea, fiecare client își poate personaliza propriul SUV cu ajutorul opțiunii plafonului vopsit într-o nuanță contrastantă.

Noul design al jantelor cu diametrul de 17 și 18 inch completează caracterul dur și sportiv al mașinii, jantele fiind la oferit de asemenea în mai multe variante de culoare și textură: Magnetic Low Gloss, Shadow Silver, Flash Grey și High Gloss Black. Clienții vor avea la dispoziție în continuare opțiunea roții de rezervă montate pe hayon, un element distinctiv al lui EcoSport.

EcoSport este oferit acum cu un interior al cărui rafinament este de nivel superior, comenzile ușor de utilizat și materialele moi la atingere completând consola centrală nouă și desenată ergonomic, cu puține butoane fizice, concepută astfel pentru a facilita operarea funcțiilor mașinii.

Scaunele au primit un design nou și sunt optimizate pentru un confort mai ridicat pe locurile frontale și pe cele posterioare, oferind o calitate percepută superioară cu ajutorul tapițeriei mixte piele-textil. Pasagerii pot să asorteze ambianța generală a mașinii cu propria stare de spirit cu ajutorul iluminării ambientale ajustabile, opțiune care este disponibilă în șapte culori.

Habitaclul beneficiază de o serie de soluții inteligente de depozitare, inclusiv o podea a portbagajului ajustabilă pe înălțime care poate fi ridicată pentru a oferi un compartiment ascuns voluminos dedicat bagajelor sau poate fi coborâtă pentru a crește capacitatea portbagajului la 334 de litri.

Consola centrală nouă oferă o cotieră retractabilă și culisantă integrată care în interior găzduiește un spațiu de depozitare ideal pentru tablete sau pentru alte obiecte de mici dimensiuni.

Gama noului EcoSport va include în premieră varianta sportivă EcoSport ST-Line. Aceasta se alătură unei familii compuse din Edge ST-Line, Fiesta ST-Line, Focus ST-Line, Kuga ST-Line, Mondeo ST-Line și S-MAX ST-Line, modele car oferă un design exterior agresiv, un caracter dinamic sportiv pronunțat și o linie de motoare puternice și eficiente EcoBoost pe benzină sau diesel TDCi.

Varianta EcoSport ST-Line va fi disponibilă în echiparea standard cu spoilere și praguri laterale unice inspirate din familia modelelor Ford Performance, cu bare de plafon și rame negre pentru blocurile optice frontale, cu jante Dark Tarnish de 17 inch, cu embleme ST-Line, cu plafon și oglinzi laterale contrastante. La interior, această versiune oferă un volan ST-Line unic cu partea inferioară teșită și îmbrăcat în piele. Scaunele cu tapițerie parțial din piele beneficiază de inserții Miko®-Dinamica – un material special de tip “piele întoarsă” fabricat din poliester reciclat – și de cusături de culoare roșie. Pachetul ST-Line este completat pe EcoSport de schimbătorul de viteză și de mânerul frânei de mână îmbrăcate în piele, de pragurile ST-Line și de pedalierul sport din oțel.

Tehnologie sofisticată pentru asistarea șoferului

Noul EcoSport oferă o poziție înaltă la volan și binecunoscutul caracter dinamic al modelelor Ford, plusând cu o experiență de șofat mai ușoară și mai plăcută atinsă cu ajutorul tehnologiilor avansate.

Sistemul de comunicare și multimedia SYNC 3 este compatibil cu Apple CarPlay și Android Auto. SYNC 3 este oferit cu ajutorul unui ecran tactil color de 8 inch care este așezat deasupra planșei de bord și poate fi operat cu ajutorul gesturilor pinch și swipe, cunoscute din lumea telefoanelor mobile. SYNC 3 este oferit și în compania opțiunii ecranului tactil color de 6.5 inch. De asemenea, un display color de 4.2 inch le oferă clienților conectivitatea Bluetooth și două porturi USB.

Noul pachet audio B&O PLAY oferă o experiență acustică înaltă. Cu ajutorul a 10 incinte acustice, implicit un subwoofer montat în portabagaj și o boxă dedicată sunetelor de frecvențe medii montată pe bord, sistemul a fost calibrat special pentru EcoSport și este controlat cu ajutorul unui Amplificator digital de procesare a semnalului care oferă o calibrare precisă și un mixaj audio superior, implicit un mod Surround Sound.

EcoSport este prezentat în premieră cu un sistem Cruise Control cu limitator cu viteză ajustabil care îi ajută pe șoferi să mențină mașina în limitele legale de viteză și cu o cameră de marșarier ce transformă manevrele de parcare, care devin mai sigure și mai eficiente.

Comutatorul automat de fază lungă și senzorii de ploaie preiau o parte dintre responsabilitățile șoferului și îi permit acestuia să se concentreze mai bine la șosea, în timp ce volanul încălzit și Controlul electronic automat al temperaturii îmbunătățesc și mai mult nivelul de confort.

Oferta tehnologică a lui EcoSport este completată de instrumentarul digital cu diagonala de 4.2 inch prin care pot fi accesate foarte ușor informațiile-cheie ale călătoriei, în timp ce oglinzile rabatabile sunt încălzite pentru a putea fi dezghețate mult mai ușor în diminețile reci.

Suita de sisteme de asistență include Blind Spot Information System, care poate să-l notifice pe șofer în legătură cu alte vehicule care se apropie în unghiul mort, și Roll Stability Control, care ajustează cuplul dezvoltat de motor și forțele de frânare pentru a-i ajuta pe șoferi să mențină controlul mașinii.

Sistemele de protecție a pasagerilor includ airbag-uri frontale pentru șofer și pasager, airbag de genunchi pentru șofer, airbag-uri laterale cu protecție suplimentară la nivelul toracelui desenate pentru a îndepărta pasagerul de zona critică a unui eventual impact și noile airbag-uri de tip cortină care oferă o acoperire maximă la impactele laterale. EcoSport este, de asemenea, o mașină mai atentă la ceea ce se întâmplă în jurul său cu ajutorul alarmei de perimetru care este oferită standard.

“Am îmbunătățit calitatea, tehnologia și versatilitatea noului Ford EcoSport pentru a le oferi clienților încrederea și controlul pe care le doresc clienții SUV-urilor subcompacte”, spune Gary Boes, director global al gamei de vehicule de segment B din cadrul Ford Motor Company. “Șoferii se vor simți mai confortabil și mai siguri pe ei atunci când se află la volan”.

6 Responses

 1. Ionut says:

  Usa portbagajui se va deschide tot in lateral, ca la generatia precedenta? Presupun ca da, avand in vedere cat de “vertical” e spatele masinii.

 2. kim_vl says:

  Un aspect foarte robust. Oare ce dimensiuni va avea ? Cutie automata cu AWD nema ?

 3. Cristian A. says:

  Am impresia că la desenarea spatelui mașinii, designerii și-au pierdut brusc inspirația. Cam butucănos. cel puțin așa pare din poze. Din față: liceu, din spate: muzeu 🙂
  Să o vedem ce poate pe șosea și apoi mai discutăm. Și prețul va fi important.

 4. vladion says:

  Interesanta si draguta masina, pare mult evoluata fata de versiunea precedenta. Rămâne de vazut cat va costa. Ar fi frumos ca uzina de la Craiova sa devina un pol important auto si sa aibă vânzări de cateva zeci de mii de masini pe an.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.