Pentru a spori accesibilitatea şi a îmbunătăţi siguranţa traseelor montane din Munţii Iezer Păpuşa, 111 voluntari Michelin România, îndrumaţi de echipa Asociaţiei Oxigen şi Echipa Salvamont Câmpulung, au participat la o acţiune de reamenajare a Refugiului Iezer şi de remarcare a traseelor montane care conduc către acesta.
Acestă acţiune face parte din a doua ediţie a proiectului #MichelinGreenMobility, ce îşi propune să creeze cadrul propice pentru voluntarii pasionaţi de munte, pentru a contribui la creşterea accesibilităţii şi siguranţei pe traseele montane.
Timp de 4 week-end-uri consecutive, în perioada 29 iunie – 21 iulie 2018, Michelin şi-a mutat voluntarii pe munte. Aceştia au muncit împreună cu membrii Asociaţiei Oxigen şi Echipa Salvamont Câmpulung din cadrul Serviciului Public Judeţean Salvamont Argeş, la reamenajarea Refugiului Iezer şi la remarcarea traseelor din Munţii Iezer Păpuşa, 2 trasee de aproximativ 10 km. În plus, au fost montate şi panouri informative în punctele de plecare în traseele montane, creasta Iezer a fost marcată cu stâlpi, iar refugiul şi traseul au fost ecologizate.
“Proiectul Michelin Green Mobility îşi doreşte să contribuie la crearea unui cadru mai sigur şi accesibil pentru cei ce iubesc experienţele pe munte, dar şi să valorifice într-un mod responsabil potenţialul turistic al unor zone superbe, precum traseele din Munţii Iezer Păpuşa sau Munţii Baiului.
Fiind de asemenea şi o acţiune de voluntariat, a doua ediţie a proiectului Michelin Green Mobility a fost o nouă experienţă ce a oferit participanţilor ocazia să descopere trasee superbe alături de oameni care îmărtăşesc aceleaşi valori şi să se reconecteze cu natura”, a declarat Manuela Burat, Preşedinte comitet CSR Michelin România.
“Aproximativ 111 voluntari au colaborat, au muncit în condiţii de vreme nefavorabilă, au trecut peste provocările permanente ale muntelui, nu au ţinut cont de programul obositor, şi au făcut posibilă reamenajarea unui refugiu la peste 2000 de metri şi a cărărilor ce duc către acesta. Iar, cel mai important, rezultatele efective rămase în urma proiectului sunt extrem de utile pentru comunitate.” au adaugat membrii Salvamont Campulung.
“Proiectul Michelin Green Mobility pentru reamenajarea refugiulului Iezer a fost o provocare, deloc uşoară, dar foarte tentantă şi necesară. Ultima oară când a fost reamenajat refugiul Iezer a fost în anul 1973. Amenajarea celui mai mare refugiu din România, situat la peste 2000 de metri altitudine nu avea cum să fie un act uşor.
În plus, vremea a fost întotdeauna capricioasă, îngreunând în toate week-end-urile activităţile de la refugiu. Având în vedere că de atunci nu a fost posibilă refacerea acestuia, şi că noi, o mână de oameni, am reuşit să facem asta, este un lucru extraordinar.” a declarat Diana Țâmpu, membru fondator Asociaţia Oxigen.
Michelin Green Mobility este un proiect aflat la a doua ediţie, ce îşi propune să creeze cadrul propice pentru voluntari munţomani sau pentru cei aflaţi la prima experienţă pe munte, de a ajuta la creşterea accesibilităţii şi siguranţei pe trasee montane care încarcă călătorul cu multă energie bună.
În 2017, proiectul a constat în remarcarea traseelor din Munţii Baiului, implicând 115 voluntari Michelin Romania, ai Asociaţiei Oxigen şi Salvamont, fiind remarcaţi 25 KM pe creastă şi în pădure. Pe lângă montarea de panouri informative, stălpi de remarcare pe creastă şi săgeţi indicatoare, echipa de Cartografie Michelin România a creat şi o hartă a traseelor remarcate în Munţii Baiului.
– Aceştia sunt munţi situaţi în lanţul Carpaţilor Meridionali, ce se întind de la Damboviţa la Râul Doamnei. Cel mai înalt punct al lor este Vârful Roşu din centrul masivului, având o altitudine de 2469 de metri.
– Sunt foarte accesibili turiştilor, prin poziţionarea aproape de Bucureşti: 175 km;
– Cabane: Voina, Cuca;
– Refugiul Iezer este situat la altitudinea de 2165 de metri pe malul Lacului glaciar Iezer, sub Vf. Iezerul Mare;
– Este unul dintre refugiile situate la cea mai mare altitudine din România – în caz de pericol, refugiul are o poziţionare foarte bună în centrul masivului, putând adăposti salvamontiştii aflaţi în misiune sau turiştii rătăciţi;
– Pe timp de vreme nefavorabilă, este singurul punct de refugiu şi adăpost la coborârea din creastă.
MICHELIN ROMÂNIA
Grupul Michelin şi-a început activitatea în România în august 2001, investind peste 400 de milioane de euro de-a lungul anilor pentru modernizarea uzinelor. În prezent, Michelin are în România peste 3.800 de angajaţi, trei uzine, două la Zalău şi una la Floreşti, o reţea comercială şi un Centru de Excelenţă şi servicii partajate, care oferă servicii de suport pentru diferite entități Michelin din Europa. De asemenea, activităţile comerciale ale Grupului pentru Europa Centrală sunt coordonate de la Bucureşti (20 ţări).
De la înființarea companiei, misiunea Michelin a fost aceea de a contribui la progresul mobilității persoanelor și bunurilor, asumându-și un rol activ în dezvoltarea comunității. Având în vedere acest angajament, Michelin România a profitat de ocazia de a susține o varietate de proiecte sociale și educaționale, de la inițiative de siguranță rutieră până la proiectele care au un impact economic direct asupra dezvoltării comunităților locale.
Prin proiectul Michelin Green Mobility, Michelin vrea să îmbunătățească traseele montane, creând cu ajutorul voluntarilor trasee mai sigure și accesibile pentru ca iubitorii de munte să se bucure de o experienţă energizantă în natură.
ASOCIAȚIA OXIGEN
Asociația Oxigen este o organizație non-profit destinată promovării spiritului ecologic și sensibilizării populației în problemele de mediu. Din 2011 pană în prezent Asociația Oxigen s-a implicat în 4 mari direcții:
– promovarea turismului ecologic, ca o experiență sigură și durabilă;
– remarcarea și igienizarea traseelor montane;
– regenerarea resurselor naturale;
– acțiuni specifice, precum plantarea de copaci
Credem că alegerea de a face ceva în plus ne aparține, iar aceasta va conta pe viitor în autoevaluarea fiecăruia dintre noi. O zi petrecută în natură înseamnă o experiență de neuitat și o amintire de povestit. Natura are nevoie de Oxigen și de tine.
Recent Comments