Cât de mult merită să cumpărăm piese auto de la dezmembrări?

Piesele auto sunt unele din cele mai bine vândute elemente în România, alături de mâncare, băutură sau țigări. Și asta pentru că parcul auto românesc este unul foarte mare și bogat, iar numărul familiilor care au mai mult de o mașină este în creștere.

Nu degeaba este o aglomerație infernală peste tot, iar majoritatea cartierelor din marile orașe nu au suficiente locuri de parcare pentru toată lumea. E clar, numărul de autoturisme crește de la un an la altul în România. Evident, la fel se întâmplă și cu numărul de piese auto de care au nevoie aceste vehicule ca să funcționeze.

Piesele auto sunt de trei feluri. E vorba de piesele de origine, care poartă omologarea și ștanța producătorului auto. Acestea sunt poate cele mai calitative, dar și cele mai scumpe. Urmează piesele aftermarket, piese realizate de diverși producători, ce respectă standardele mărcii, dar sunt de o calitate mai redusă și au un preț mai mic. Ultimele, dar poate cele mai populare, sunt piesele auto de la dezmembrări. Sunt piese în general originale, cu care a ieșit mașina pe ușa fabricii, dar sunt piese folosite și cu un preț pe măsură.

Merită să cumpărăm piese de la dezmembrări?

Numărul posesorilor de automobile care apelează la piese auto de la dezmembrări este în continuă creștere. Conform celor de la www.pieseauto.ro , numai în anul 2020, pe platforma online au fost cerute peste 600.000 de piese auto de la dezmembrări, la care se mai adaugă și tranzacțiile directe, când cumpărătorul sună direct la vânzător. Deci putem vorbi de aproximativ 1 milion de piese second-hand cerute și cumpărate de către șoferi. Dar de ce au piesele aceastea un succes așa de mare?

Avantajele pieselor de la dezmembrări

Piesele auto care provin în urmă dezasamblării unui autoturism au și avantaje, dar și dezavantaje. O să începem cu avantajele. În primul rând, piesele acestea sunt originale, adică sunt piese de fabrică și se vor potrivi perfect pe mașină, fără să fie nevoie de adaptări. În al doilea rând, când vine vorba de piese de caroserie, avem toate șansele să găsim un element deja vopsit în culoarea mașinii noastre.

Mai precis, dacă am avut un accident ușor și avem nevoie de o capotă, în loc să luăm una nouă care va necesita vopsitorie, căutăm una de la dezmembrări după codul de vopsea al mașinii noastre. Practic, vom economisi bani. Și, nu în ultimul rând, piesele din dezmembrări sunt mai ieftine decât cele noi, iar în rândul șoferilor din țara noastră acest lucru contează mult.

Ce dezavantaje au piesele de la dezmembrări?

În primul rând, trebuie știut că nu orice piesă poate fi cumpărată de la dezmembrări. Și orice cumpărăm trebuie să fim conștienți că sunt piese uzate, deci nu trebuie să ne așteptăm la ceva impecabil sau nou. Adică vor exista zgârieturi la elementele de caroserie, iar la cele de mecanică sau electrică, uzură.

Fiind piese la mâna a doua, riscăm să luăm ceva care deja a fost folosit până la durata maximă de viață cu care a fost gândit și să cedeze la scurt timp după ce îl montăm pe mașină. În cazul elementelor metalice, din cauza trecerii timpului, sunt șanse să existe rugină. Chiar dacă vânzătorii oferă garanție și posibilitate de retur la achiziția unei piese second hand, garanția este mult mai scurtă decât la o piesă nouă. Pe scurt, nu trebuie să luăm ceva folosit și să ne așteptăm să ne țină la fel ca o piesă nouă.

Ce piese putem să cumpărăm din dezmembrări și ce nu?

Specialiștii recomandă să cumpărați piese la mâna a doua din parcurile de dezmembrări autorizate, care oferă garanție, dar nu orice piese. Sunt recomandate piesele de caroserie, cum ar fi aripi, capotă, portiere și așa mai departe, sau elemente de mecanică ce nu constituie consumabile, precum cutii de viteze, motoare, punți, subansamble, anexe, jante sau elemente de interior. Practic, tot ceea ce nu reprezintă o consumabilă sau pentru care trecerea anilor nu a afectat funcționarea.

Dar mai important este să știm ce să evităm să cumpărăm de la dezmembrări. Legea interzice vânzarea elementelor de direcție și frânare de către operatorii economici, deci șansele să găsești așa ceva la dezmembrări sunt mici.

Dar tu, ca șofer client care vrea să își repare mașina, trebuie să știi că nu merită să cumperi consumabile, cum ar fi amortizoare, kituri de ambreiaj, frâne, casete de direcție și așa mai departe. Practic, orice piesă despre care nu știi cât și cum a fost exploatată trebuie evitată.

În concluzie, piesele auto de la dezmembrări se pot dovedi o soluție bună. Dar nu pentru oricine și nu pentru orice situație. Se dovedesc a fi o varianta ieftină și de calitate atunci când ai nevoie de un element de caroserie, dar pot fi o investiție proastă dacă te bucuri la bani puțini când iei o pompă de servodirecție, care începe să curgă după 5 zile de folosire. Așadar, cel mai important este să studiezi piață și să cumperi ce este bun, de calitate, astfel încât să nu influențeze cu nimic siguranță rutieră.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.