PIRELLI LANSEAZĂ P ZERO E: ANVELOPA SPORTIVĂ CARE ESTE UN CAMPION AL TEHNOLOGIEI ȘI AL SUSTENABILITĂȚII

  • Mai mult de 55% din materialele utilizate sunt de origine naturală sau reciclată, conform certificării Bureau Veritas, pe toată gama de lansare.
  • Singurul produs rutier UHP de pe piață cu un rating triplu A în toate dimensiunile
  • 100% din gamă poartă marcajul Pirelli Elect: tehnologie specifică pentru vehiculele electrice cu baterii
  • RunForward își face debutul: o nouă tehnologie care permite continuarea călătoriilor chiar și în cazul unei înțepături
  • Dezvoltată cu ajutorul unor sisteme bazate pe inteligență artificială și simulare de conducere

Pirelli prezintă P Zero E: o nouă anvelopă care integrează cele mai recente inovații tehnice dezvoltate de compania Pirelli pentru a răspunde celor mai recente tendințe în materie de mobilitate electrificată și sustenabilă.

Aceasta este prima anvelopă UHP de pe piață cu peste 55% din materiale de origine naturală și reciclată, obținând un punctaj triplu A pe eticheta europeană a anvelopelor în întreaga gamă și oferind performanțe care rămân constante indiferent dacă anvelopa este nouă sau folosită. Această anvelopă a fost dezvoltată special pentru vehiculele electrice cu baterii, după cum arată marcajul “Elect” de pe fiecare produs din gamă, care denotă o rezistență scăzută la rulare și un zgomot redus. De asemenea, debutează și RunForward: o nouă tehnologie de la Pirelli care permite continuarea călătoriei chiar și în cazul unei pene, pentru a ajunge la cel mai apropiat magazin de anvelope.

La proiectarea acestei anvelope au fost utilizate tehnologii avansate de virtualizare, bazate pe inteligență artificială, rețele neuronale și simulare de conducere. Departamentul de cercetare și dezvoltare al Pirelli se bazează din ce în ce mai mult pe învățarea automatizată pentru a prezice performanța fiecărei anvelope în diferite condiții de conducere, înainte ca un prototip fizic să fie chiar produs. Aceste sisteme de simulare sunt capabile să prezică comportamentul anvelopelor pe baza dezvoltării anterioare, oferind soluții eficiente.

PRIMA ANVELOPĂ UHP CU MAI MULT DE 55% DIN MATERIALE DURABILE*.

Datorită anilor de cercetare a noilor materiale și a unei selecții atente a furnizorilor, Pirelli este primul producător de anvelope de înaltă performanță cu 55% din materiale de origine naturală și reciclată pe toată gama de lansare*, conform certificării Bureau Veritas: lider mondial în verificarea conformității și certificării în domeniul calității, mediului, sănătății, siguranței și responsabilității sociale (conform standardului ISO14021).

Principala provocare pentru departamentul de cercetare și dezvoltare al Pirelli a fost aceea de a îmbina sustenabilitatea cu performanța ridicată necesară pentru o anvelopă UHP. Drumul pe care inginerii l-au parcurs va duce în viitor la alte produse care vor conține un procent ridicat de materiale naturale și reciclate, care vor fi identificate printr-un logo dedicat și personalizat pe flanc, începând cu P Zero E.

Studiul Pirelli privind întregul ciclu de viață al P Zero E, care a fost verificat și de Bureau Veritas, arată o reducere de 24% a emisiilor de CO2 în comparație cu o anvelopă Pirelli din generația anterioară**. În plus, atenția acordată materialelor utilizate a permis reducerea cantității de ingrediente de origine fosilă și minerală, care au fost înlocuite cu materiale primare de origine naturală și reciclată (-12 kilograme în comparație cu un P Zero echivalent de aceeași dimensiune***).

SINGURA ANVELOPĂ UHP CU UN RATING TRIPLU A PE ÎNTREAGA GAMĂ

Pirelli P Zero E a obținut cel mai mare rating (A) la toți parametrii etichetei europene a anvelopelor, în toate dimensiunile disponibile. Acest lucru începe cu rezistența la rulare, datorită compușilor specifici utilizați (Rolling Reduction Compounds), care contribuie la creșterea autonomiei vehiculelor alimentate cu baterii și la prelungirea duratei de viață a anvelopelor datorită uzurii reduse.

Compușii joacă, de asemenea, un rol fundamental în îmbunătățirea controlului autovehiculului pe parcursul diferitelor situații de conducere, în special la frânarea pe carosabil umed. Un alt domeniu cheie de dezvoltare pentru obținerea clasificării triplu A a fost modelul benzii de rulare, proiectat cu ajutorul tehnicilor de virtualizare și simulare derivate din motorsport. Banda de rulare este suficient de rigidă pentru a pune la pământ cuplul considerabil generat de vehiculele electrice, în timp ce optimizarea poziției și a dimensiunii canelurilor – care sunt caracterizate de o nouă formă patentată cu colțuri rotunjite – contribuie, de asemenea, la reducerea zgomotului anvelopei.

TEHNOLOGII PIRELLI ELECTRIZANTE ÎN ÎNTREAGA GAMĂ

Întreaga gamă P Zero E se distinge prin marcajul Elect de pe flanc, care identifică pachetul de tehnologii dezvoltat de Pirelli pentru a îmbunătăți caracteristicile automobilelor electrificate. În comparație cu modelele similare cu motoare tradiționale, aceste mașini au o greutate mai mare și niveluri foarte ridicate de cuplu care este livrat instantaneu. Tehnologia Pirelli Elect este concepută pentru a îmbunătăți performanțele acestor vehicule, fără a compromite durabilitatea anvelopei. Atunci când se aleg anvelopele pentru vehiculele electrice, mai trebuie luați în considerare alți doi factori: zgomotul (atât în interiorul, cât și în afara habitaclului) și autonomia bateriei.

NOUA TEHNOLOGIE RUNFORWARD DE LA PIRELLI

Noua tehnologie RunForward de la Pirelli, care își face debutul pe P Zero E, este concepută pentru a menține controlul mașinii în cazul unei pene și a permite continuarea călătoriei. Acest sistem constă în panouri de ranforsare pe pereții laterali interni și externi ai anvelopei, care susțin structura și permit viteze maxime de 80 km/h pe o distanță de până la 40 de kilometri, chiar și cu presiune zero****.

Datorită simulărilor de dinamică a vehiculului, poziția și forma acestor întărituri structurale au fost optimizate pentru a asigura rezistența la rularea cu o anvelopă plată, menținând în același timp un rating A pentru rezistența la rulare. În consecință, structura și compozițiile anvelopelor echipate cu tehnologia Pirelli RunForward oferă un confort la condus și acustic comparabil cu cel al unei anvelope tradiționale, menținând în același timp rezistența la rulare la un nivel scăzut.

Această tehnologie a fost concepută în special pentru vehiculele electrice cu baterii, care necesită anvelope silențioase și care, adesea, nu sunt prevăzute cu o roată de rezervă din cauza prezenței bateriilor. Un alt avantaj al anvelopelor Pirelli RunForward este că nu este nevoie de jante speciale pentru a beneficia de toate avantajele acestei tehnologii.

Noua anvelopă Pirelli P Zero E, care intră în gamă în septembrie, alături de produsele existente, va fi disponibilă inițial în 17 dimensiuni pentru piața de piese de schimb începând cu a doua jumătate a anului 2023. Dezvoltarea unor versiuni specifice pentru anumite modele selectate de la producătorii de automobile premium și de prestigiu în următoarele câteva luni este deja în curs de desfășurare.

* Datorită unei combinații de segregare fizică și de abordare a bilanțului de masă. În funcție de dimensiunea anvelopei, conținutul bio și reciclat variază între 29-31% și, respectiv, 25-27%. Materialele pe bază biologică sunt cauciucul natural, armăturile textile, produsele biochimice, biorezinele și lignina, în timp ce materialele reciclate sunt armăturile metalice, produsele chimice și – prin intermediul bilanțului de masă – cauciucul sintetic, siliciul și negrul de fum.  (ISO 14021)

** Dimensiunea 235/45R18 (IP 42865) în comparație cu aceeași dimensiune a produsului din generația anterioară (PZ4 IP 27429), în conformitate cu ISO 14067 și ISO 14026, verificată de Bureau Veritas.

*** PZero E 235/45R18 (IP 42865) în comparație cu aceeași dimensiune a produsului din generația anterioară (PZ4 IP 27429).

**** Teste interne Pirelli. Anvelopele echipate cu tehnologia RunForward au atins cu succes 40 de kilometri cu presiune zero. Testele au fost efectuate pe cea mai utilizată roată în următoarele circumstanțe:

– Dimensiuni: 235/40R19 96Y XL, 235/45R18 98W XL, 255/45R19 104Y XL.

– Greutate pe anvelopă: până la 627 kg

– Greutatea vehiculului până la: 2.186kg

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.