RENAULT 5 E-TECH ELECTRIC: EMBLEMĂ POP ELECTRICĂ ȘI RENAULUȚIONARĂ

“Unele produse sunt pur și simplu magice. Nu e nevoie de discuții interminabile; toată lumea este de acord cu ce trebuie făcut. Și pur și simplu se face. Nu există inerție. Când o companie reînvie un model care a lăsat atât de multe amintiri extraordinare, imprimă și o cantitate imensă de afecțiune în proces. Acest lucru este întotdeauna promițător, deoarece și clienții îl pot recunoaște, ei pot vedea dragostea care s-a pus în crearea mașinii.” Luca de Meo, CEO Renault Group, citat din noul “R5, o poveste extraordinară”

RENAULT 5 E-TECH ELECTRIC, NOUA FAȚĂ A REVOLUȚIEI ELECTRICE

Ce poate fi mai potrivit decât o emblemă pop pentru a duce mașinile electrice în mainstream-ul european?

Renault 5 a fost o mașină unică, renumită pentru designul său avangardist, versatilitate și consumul redus de combustibil. A înfruntat provocările vremurilor sale alături de milioane de familii: criza petrolieră, stilul de viață în schimbare sau apariția necesității unei a doua mașini.

Rămânănd fidel acestei moșteniri, Renault 5 E-Tech electric este un răspuns îndrăzneț la provocările societății și celor de mediu din zilele noastre – sobrietate energetică, sustenabilitate și o amprentă redusă de carbon.

Cu un design care câștigă inimi, caracteristici electrice și digitale create pentru a fi atât funcționale, cât și distractive, și cu un sistem circular de producție care este localizat în Franța și responsabil, Renault 5 E-Tech electric are tot ce îi trebuie pentru a deveni noua referință în cazul mașinilor de oraș în perioada tranziției energetice.

Un model de generație nouă, născut din Renaulution

Renault 5 E-Tech electric este o mașină diferită față de oricare alta. Pentru Renault Group, aceasta reprezintă strategia de redresare Renaulution, precum și reînnoirea industrială și direcția electrică a mărcii sale iconice.

Dezvoltat prin metode de lucru inovatoare, modelul de serie are toată magia și farmecul show-car-ului. A fost dezvoltat în doar trei ani, față de cei patru cu care ne-am obișnuit. Dotat cu tehnologie electrică și digitală și fabricat în întregime în Franța, va avea și un preț competitiv, începând de la aproximativ 25.000 EUR.

Pentru acest proiect, Grupul s-a bazat pe noua sa structură formată din multi- specialiști, creată pentru a ține pasul cu schimbările tehnologice din acest sector, printr-o abordare agilă, inovatoare și eficientă. De exemplu, Ampere a oferit mărcii Renault un avantaj competitiv incontestabil, prin dezvoltarea rapidă a unei platforme originale dedicate vehiculelor electrice mici, alături de un ecosistem industrial european puternic. Ca rezultat, Renault este capabil să dezvolte o nouă gamă de vehicule electrice atractive, în fruntea căreia se află astăzi Renault 5 E-Tech electric.

“Renault 5 E-Tech electric nu este o mașină ca oricare alta. Lansarea sa coincide cu o schimbare majoră de direcție făcută de milioane de europeni către un nou tip de mobilitate – electrică, conectată și durabilă. De asemenea, a declanșat transformarea Grupului Renault într-o companie auto de nouă generație. Pentru a dezvolta această mașină în doar trei ani în Franța, la cel mai înalt standard tehnologic, toate deciziile noastre au fost disruptive, iar organizația noastră mai agilă decât oricând.

Am fost primii care au pariat pe o platformă 100% electrică pentru dezvoltarea unui automobil european de talie mică, pe optimizarea costurilor de-a lungul lanțului valoric, cât și pe relocarea ecosistemului industrial.. Doar o mașină emblematică ar fi putut reuni echipele noastre în acest fel și ar fi putut mișca lucrurile în intern.

În fața schimbărilor semnificative din industria noastră, această mașină deschide o nouă cale pentru Renault. Se află în epicentul efortului de reinventare a industriei europene ca reacție la concurența din est ș din vest. Cu acest model, dovedim că producția în Europa, în Franța este cu adevărat posibilă!”

Luca de Meo, CEO Renault Group

Prim contact Renault 5 E-TECH Electric

Un design unic și emoționant

Când Renault 5 a fost lansat în 1972, acesta a întors capete datorită designului său original și modern. Cu bare de protecție din plastic, caroserie viu colorată și faruri care îi confereau un aspect jucăuș, aproape uman. Realizat pentru a reflecta fața în schimbare a societății, a înregistrat un succes imediat printre francezi, în special femei și tineri, un nou grup de clienți la momentul respectiv. Era ca o gură de aer proaspăt, simbolizând libertatea și bucuria de a trăi.

Așadar, cum reînvii o emblemă a cărei popularitate nu a scăzut niciodată? Care este cel mai bun mod de a o transforma într-un nou obiect al dorinței, nu numai pentru cei care își amintesc de aventura originalului Renault 5, dar și pentru generațiile mai tinere care au așteptări diferite, într-o lume care e în plină tranziție electrică și digitală? Ce valori ar trebui să reflecte această renaștere? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările care au ghidat activitatea echipei de proiect, de la aspectele vizuale până la dezvoltarea și lansarea acestui nou Renault 5 în secolul 21.

Launch of Renault 5 E-Tech Electric

Echipa de design a avut atât de multe elemente cu care să se joace. Ei au avut o abordare profund emoțională față de munca lor, adoptând un stil “retrofuturist”. Culori de inspirație pop, faruri cu aspect îndrăzneț, stopuri verticale, aripi sculptate, plafon colorat, grilă de aerisire pe capotă și multe altele: Renault 5 E-Tech electric face multe aluzii din punct de vedere stil la predecesorul său. Ideea a fost de a da un twist proaspăt  caracteristilor  care  încă  trăiesc  în  mintea  oamenilor,  dar  în  conformitate  cu zilele noastre  și  cu  tranziția electrică.

Grila de aerisire de pe capota modelului original a fost reinventată pentru a ține pasul cu vremurile. Astăzi, este un indicator care arată gradul de încărcare în forma iconicului număr 5. Când șoferul se apropie de vehicul, acesta se aprinde, simbolizând interacțiunea strânsă dintre om și mașina sa. Un alt exemplu de interfață umanizată este secvența de bun venit a farurilor LED realizate în formă de pupilă umană, care “fac cu ochiul” șoferului. Absente de la modelul Renault 5 original, dar esențiale astăzi pentru o eficiență optimă, sunt caracteristicile aerodinamice. Astăzi, acestea sunt prezente, dar invizibile: detaliile din sticlă ce acoperă stopurile, pentru optimizarea fluxului de aer.

“Am luat frânturi din memoria colectivă, pe care le-am tradus într-un mod foarte contemporan, pentru a crea R5-ul de mâine. Nu ne-am dorit ca Renault 5 E-Tech electric să arate nostalgic sau vintage. Am vrut să declanșăm emoții și am creat o mașină care e vibrantă, energică și POP.”

Gilles Vidal, VP Design, Renault & Ampere

Emoția inspirată de designul exterior se regăsește și la interior. Șoferul are parte de o primire deosebit de călduroasă. Renault 5 E-Tech electric dispune de un ecran tactil multimedia mare de 10.1″ cu o interfață luminoasă și fluidă. Designul grafic și sonor al secvenței de bun venit a fost dezvoltat în colaborare cu Institutul de muzică și sunet Ircam și cu Jean-Michel Jarre.

Renumitul artist, compozitor și autor este un pionier al muzicii electronice și un pasionat de tehnologie. El a dezvoltat, de asemenea, diferitele semnale sonore de la bord, precum și VSP (Vehicle Sound for Pedestrians), o alarmă externă emisă de mașină la viteze mai mici de 30 km/h, pentru a avertiza pietonii.

O platformă electrică de nouă generație, unică în Europa

Pentru a se asigura că modelul de serie exprimă atractivitatea modelului de prezentare dezvăluit în ianuarie 2021, echipele de proiectare, inginerie și produs au lucrat împreună în stil commando, ca parte a unui proces invers de tipul “de la schiță la model de serie”. Proiectarea vehicului este adaptată platformei pe care urmează să fie construit. În acest caz, însă, inginerii au lucrat în sens invers, dezvoltând platforma pentru designul care i-a câștigat inima lui Luca de Meo: o machetă din rășină creată de departamentul Advanced Design.

Renault 5 E-Tech electric este primul vehicul proiectat în întregime pe baza AmpR Small, noua platformă Ampere dedicată vehiculelor electrice din segmentul B.

Acest lucru îl face să fie un vehicul unic, cu avantaje competitive reale, precum podea plată, ampatament lung (2,54 m), spațiu interior optimizat și capacitate portbagaj de 326 litri, centru de greutate coborât și greutate redusă (mai puțin de 1.500 kg). Platforma AmpR Small a adus, de asemenea, economii de scară în multe domenii, fără a compromite componentele sau tehnologiile electrice care sunt utile clienților.

Prin această abordare disruptivă implementată pentru prima dată, Renault a reușit să reducă timpul de dezvoltare la doar trei ani.

Renault 5 E-Tech electric introduce un nou încărcător bidirecțional AC compatibil cu tehnologiile V2L (vehicle-to-load) și V2G (vehicle-to-grid*). Acest sistem de pionierat urmează să devină utilizat la scară largă și va face vehiculul un jucător activ în ecosistemul energetic datorită serviciilor Mobilize, facilitând alimentarea înapoi în rețea cu energie electrică fără emisii de dioxid de carbon (*V2G-disponibil doar pe anumite piețe). Ca urmare, utilizatorii se vor bucura de economii semnificative la facturile de energie electrică.

Sub capotă, motorul Renault 5 E-Tech electric este mai compact decât cele de pe Megane E-Tech electric și Scenic E-Tech electric, pe care se și bazează. Rămâne fidel preferinței Renault pentru un motor sincron cu rotor bobinat. Deoarece nu are magneți permanenți, nu folosește elemente rare, reducând astfel impactul său asupra mediului. Bazându-se pe experiența predecesorilor săi în ceea ce privește durabilitatea, motorul va fi disponibil în trei variante: de 110, 90 și 70 kW.

Plăcere excepțională de a conduce ce încurajează preferința pentru mașinile electrice

Renault 5 E-Tech electric este o mașină versatilă atât în oraș, cât și la drum lung, datorită încărcătorului AC de 11 kW, celui DC de 80 sau de 100 kW și bateriei de 52 kWh, ce conferă o autonomie de până la 400 km WLTP. O raritate în segmentul mașinilor electrice de oraș, vehiculul poate tracta chiar și o remorcă, având o capacitate de remorcare de 500 kg.

Mai presus de toate, este deosebit de agil, cu suspensia față optimizată și raza mică de bracaj. Suspensia spate multi-link, împrumutată de la segmentul de top, oferă o ținută de drum și performanță noi în acest segment. Toate acestea determină o plăcere excepțională de a conduce, fără compromisuri în ceea ce privește confortul.

Este o realizare ce demonstrează excelența Grupului Renault în proiectarea și producția de vehicule electrice mici, ușoare, competitive și populare, care vor juca un rol esențial în tranziția electrică a pieței auto.

Renault 5 E-Tech Electric: Design and Accessories

O experiență îmbunătățită prin tehnologii ce au la bază valoare adăugată umană

Renault 5 E-Tech electric este o mașină high-tech plină de inovații de ultimă oră, utilizate inteligent pentru a oferi o experiență unică la bord, cu beneficii practice pentru confortul și siguranța atât a șoferului, cât și a pasagerilor. Această abordare funcțională asupra procesului de inovare este parte a ADN-ului ‘voitures à vivre’ al Renault, un brand care a căutat mereu să pună la dispoziția tuturor cea mai bună tehnologie.

Reflectând această abordare, Renault 5 E-Tech electric este:

Conectat

Renault 5 E-Tech electric dispune de cea mai nouă generație a sistemului OpenR Link cu Google încorporat, împreună cu peste 50 de aplicații și servicii practice, cum ar fi un planificator integrat pentru reîncărcările necesare pe parcursul călătoriei.

Intuitiv și primitor

Alături de serviciile conectate ale Google, Renault 5 E-Tech electric prezintă Reno, avatarul oficial al Renault, un amic de călătorie inteligent, util și empatic. Creat de Renault pentru a oferi clienților o experiență electrică mai plăcută și mai intuitivă, avatarul Reno* aduce un plus de personalitate. Proiectat pentru a răspunde întrebărilor și comenzilor din partea utilizatorilor (e.g.: “Hey, Reno, programează o încărcare de 80% pentru 8am mâine” sau “Hey, Reno, cum îmi pot optimiza autonomia?”), ceea ce oferă vehiculului o notă de empatie. (*Reno-disponibil doar pe anumite piețe)

Confortabil

Confortul fonic este optimizat datorită sistemului patentat de izolare fonică inteligentă smart cocoon și parbrizului acustic, caracteristică împrumutată din segmentul de top. Pentru confort termic, o pompă de căldură economică economisește energia bateriei.

Sigur

Ca top în ceea ce privește siguranța, Renault 5 E-Tech electric dispune de sisteme de asistență la conducere (ADAS) împrumutate din segmentul premium, inclusiv Sistemul de control adaptiv inteligent al vitezei de croazieră ce citește traseul, și Active Driver Assist, o tehnologie de pilotare automatizată de nivel 2. Acesta include, de asemenea, tehnologii inovatoare care facilitează intervenția echipelor de salvare în caz de accident (Fireman Access, Pyroswitch și QRescue). Noul sistem de frânare dinamică reduce la jumătate timpul de reacție în cazul frânării automate. În cele din urmă, Safety Coach sprijină șoferul în reducerea riscului de  accidente.

Simplu

Încărcarea este mai ușoară și mai inteligentă cu Renault 5 E-Tech electric, datorită gamei largi de servicii oferite de ecosistemul Mobilize*: Mobilize Power Solutions pentru a comanda în rețeaua de dealeri Renault o soluție de încărcare care să fie montată la domiciliul clientului; Smart Charge pentru a oferi încărcare inteligentă acasă la un cost mai mic, și Charge Pass pentru a accesa peste 600.000 de puncte publice de încărcare din 25 de țări europene printr-un singur card. Acest sistem funcționează hands-free la multe puncte de încărcare compatibile DC. Pur și simplu vehiculul se conectează pentru a iniția încărcarea și se plătește în mod securizat fără card sau cod, prin funcția Plug & Charge. (* Disponibil doar pe anumite piețe)

Renault 5 E-Tech Electric: The Best of EV Life by Ampere

Proiectat durabil într-o “electric valley” de origine europeană

Renault Group se angajează să producă Renault 5 E-Tech electric – și bateria sa – în Franța începând cu vara anului 2025. Vehiculele și bateriile vor fi asamblate la uzina din Douai, care a fost unul dintre locurile de producție pentru modelul original al Renault 5. Motorul (partea electrică, reductorul, electronica) vor fi fabricate la Cléon, iar modulele vor fi produse de Gigafabrica Douai (parteneriatul Envision AESC), din vara anului 2025. Până în 2030, amprenta de carbon a modulelor va fi cu 35% mai mică decât a celor de pe ZOE.

Renault 5 E-Tech electric va fi construit în nordul Franței, prin folosirea unui ecosistem compact de furnizori aflat pe o rază de 300 km față de complexul ElectriCity. Acest angajament pentru o producție locală competitivă este baza pentru dezvoltarea unui hub electric de origine europeană, specializată pe lanțul valoric al vehiculelor electrice. Aceasta va contribui la asigurarea locurilor de muncă și la reducerea amprentei noastre asupra mediului.

Întotdeauna înaintea timpului său, Renault 5 a fost prima mașină care a dus consumul de combustibil sub pragul simbolic de 5 litri/100 km la 90 km/h… fiind disponibil chiar și într-o versiune electrică încă din 1974, cu o autonomie de 110 km! De asemenea, a marcat începuturile proiectării ecologice, cu un plafon realizat din fibre naturale lipite pentru a îmbunătăți izolarea fonică,  spațiul  interior, designul  și consumul  de combustibil.

Vizionar până la capăt, și-a stabilit o ultimă provocare în 1986, aventurându-se în economia circulară cu modele Renault 5 recondiționate.

Acest spirit avangardist se regăsește de-a lungul întregului lanț valoric al Renault 5 E-  Tech electric. Bazându-ne pe deviza The Future is Neutral și ca reprezentant al Grupului Renault specializat în economia circulară și în conformitate cu angajamentele de marcă, Renault 5 E-Tech electric va atinge un nivel general de reciclabilitate de 85%, incorporând 19,4% materiale reciclate (standard ISO14021) și 26,6% materiale recuperate din economia circulară, inclusiv 41 kg de polimeri reciclați.

Țesăturile scaunelor vor fi fabricate din materiale complet reciclate pe versiunile de echipare Techno și Iconic Cinq. Echiparea din urmă va include, de asemenea, materiale ce provin din surse bio atât pentru volan, cât și pentru izolația interioară.

Renault 5 E-Tech electric are tot ce îi trebuie pentru a-și lăsa amprenta

O mașină electrică de oraș, ingenioasă, conectată și competitivă, fabricată în Franța / fabricată în Europa, Renault 5 E-Tech electric are toate șansele să câștige inimile. La fel ca predecesorul său în acele vremuri, vine ca un răspuns plin de angajament și bucurie la provocările tehnologice, societale și de mediu ale mobilității moderne. Noul model va fi lansat în septembrie 2024.

“ADN-ul lui R5 este unic. Este un vehicul vesel care atrage simpatie. Este atât popular, cât și avangardist, venind cu soluții noi pentru vremurile în care trăim Așa a fost cazul în 1972. Acest lucru se va întâmpla și în 2024. Renault 5 E-Tech electric este o lovitură de maestru în ceea ce privește designul, cu un creier format din tehnologii de ultimă oră și cu picioare electrice ce au la bază o platformă de nouă generație, unică în Europa: AmpR Small. Este, de asemenea, rezultatul unui angajament față de producția responsabilă și durabilă. Echipele noastre au depus multă pasiune, excelență și muncă în dezvoltarea Renault 5 E- tech electric. Pasiunea și dragostea pe care le-am pus în această mașină sunt extrem de contagioase.  R5 are setat un singur obiectiv: să câștige inimile clienților noștri. Își va lăsa amprenta asupra istoriei mărcii.”

Fabrice Cambolive, CEO Renault brand

1 Response

  1. TIU NICU IULIAN says:

    Arata foarte frumos modelul acesta de Renault, eu unul cel putin m-am indragostit de culoarea aceasta abstracta. Ai idee cam cat ar costa aceasta culoarea si tot procesul de vopsire? Multumesc foarte frumos pentru articol si astept cu nerabdare un raspuns. O zi buna!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.