Opel Vivaro Tour 2,5l CDTI

Construit pe aceeasi platforma cu Renault Trafic, Opel Vivaro nu se deosebeste prea mult de acesta, de fapt sunt aproape identice, doar siglele de pe capota, hayon si volan aratand diferenta intre cele doua modele. Opel Romania ne-a facut o surpriza placuta, invitandu-ne la un drive-test cu modelul Vivaro 2,5 CDTI Tour, adica versiunea de transport persoane. Sigur, unii ar stramba din nas, afland ca testeaza un…microbuz. Si totusi, aparentele inseala, de cele mai multe ori….

Marturisesc ca, de mult nu am fost atat de incantat de un autovehicul; echipat cu o transmisie cu sase trepte, excelent etajata, si cu un propulsor de 2,5l, economic si performant, Vivaro te face sa-l doresti alaturi zi de zi.

Agil in trafic ca un autoturism, spatios ca o garsoniera, perfect echipat si absolut…prezentabil, Vivaro reuseste cu gratie sa placa, atat amatorilor de microbuze, dar mai ales celor nemultumiti de un van. Personal, agreez o berlina diesel, de 100-110 CP, cu sase trepte; dupa drive-test-ul cu Vivaro, in care am “suparat” mai multi posesori de Passat, la viteze de ordinul a 170-180 km/h (intr-o atmosfera interioara absolut lejera…), cred ca mai mult imi place microbuzul Opel.

La interior, se amesteca ingenios si placut, elemente preluate de la mai multe modele ale constructorilor Opel si Renault: clantele interioare ale usilor fata sunt de Clio, ceasurile din bord si display-ul de Opel, schimbatorul de viteze, butonul de avarie si alte comutatoare marunte provin de la Megane II, display-ul din tabloul de bord este identic cu cel de Clio, etc. Oricum, rezultatul este absolut agreabil.

Usa laterala culisanta si hayonul, foarte generoase ca dimensiuni, asigura un acces facil la cele opt locuri ale microbuzului. Desi nu se poate sta in picioare, plimbarea prin interiorul lui Vivaro nu este foarte dificila. Singurul dezavantaj pe care l-am remarcat la Vivaro a fost lipsa unui spatiu acoperit pentru bagaje.

Din scaunul soferului, aflat la o inaltime considerabila, ai o panorama perfecta asupra traficului; conducerea unui Vivaro devine o reala placere, odata obisnuit cu dimensiunile de gabarit ceva mai generoase decat in cazul unui monovolum. Schimbatorul de viteze este amplasat atipic, direct pe consola centrala, in timp ce frana de mana, aflata in dreapta scaunului soferului, impresioneaza prin dimensiunile generoase ale levierului.

Ca dotari, modelul testat se lauda cu ABS si EBD, 4 airbag-uri, sistem audio de buna calitate, cu caseta, schimbator de 4 CD-uri si comenzi pe volan, de provenienta Opel, aer conditionat, geamuri si oglinzi retrovizoare cu reglare electrica, faruri de ceata, alarma cu telecomanda, scaune cu incalzire si vopsea metalizata.

La drum, motorul si cutia de viteze fac toti banii… Cu o putere respectabila, de 135 CP, si ajutat de transmisia corect etajata, Vivaro isi depaseste usor statutul de vehicul utilitar. Croazierele la viteze de 150-160 km/h sunt o placere, in treapta a sasea a cutiei de viteze, cand doar zgomotul produs de caroserie si de oglinzi se lasa auzit.

De fapt, cutia cu sase trepte te imbie, practic, la o conducere rapida; pentru depasiri in forta, e bine sa se foloseasca treapta a patra, care permite dublari rapide si in siguranta. Cuplul excelent al motorului permite usor accelerari relativ rapide si in treapta a cincea sau a sasea, dar masa autotuvehiculului si aerodinamica, nu tocmai de exceptie, penalizeaza incercarile de depasire la viteze mai mici, 80-100 km/h.

Oricum, am sarit binisor de viteza maxima indicata de constructor (165 km/h), atingand lejer 180 km/h, iar motorul permitea si mai mult, dar nu ne-a lasat traficul. Consumul de combustibil ne-a “gadilat” la buzunar, caci Vivaro Tour s-a multumit cu o medie de 9l de motorina Euro la 100 km parcursi, ceea ce nu-I deloc rau pentru o astfel de masina.

La un pret CIP standard, in euro, fara optionale, de 17999, Vivaro Tour merita! Chiar si cu adaugarea unor optiuni suplimentare (cazul modelului testat…) pretul CIP nu depaseste 20000 de euro. La valoarea asta, ai o casa pe roti cu sase trepte…

 Opel Vivaro Tour 2,5l CDTI 
 Motor2,5l CDTI 
 Tip4 cilindri in linie, Diesel 
 Capacitate cilindrica (cmc)2463 
 Putere maxima (CP/rpm)135/3500 
 Cuplu maxim (Nm/rpm)310/2000 
    
 Dimensiuni  
 Lxlxi (mm)4872/1904/1959 
 Masa proprie (kg)1927 
 Portbagaj (l) 
 Garda la sol (mm) 
    
 Performante  
 Acceleratia 0-100 km/h (s)13,1 
 Viteza maxima (km/h)165 (180 in test) 
 Consum mediu declarat (l/100 km)8,6 
 Consum mediu in test (l/100 km)9,0 
    
 Preturi  
 Pret CIP19 926 euro 
 Pret DDP 
    
 Dealer 

No Responses

  1. Costin says:

    Masina este super excelenta.Am avut ocazia sa conduc cam 1000 de km si am fost foarte placut impresionat desi motorul era 1.9 litri.Comoda, frane excelente, acceleratie buna,nu intepenesti pe scaun dupa multi km parcursi, volan mic si ergonomic,bord shic.In paralel am condus vw transporter 2005,si la aceeasi capacitate cilindrica are performante mai slabe.Bine ca n-am condus tot atat de mult,ca altfel trebuia sa fac transplant de coloana vertebrala !Plus atmosfera “neprietenoasa” in interior .

  2. Ctin cristi. says:

    masina este excelenta. service-ul este important sa fie facut in exterior ,nu in romania ( in nici un caz la gold&platin iasi).daca masina a intrat aici – esti terminat . si tu , si masina . extrem de scumpi, dar ..nu sunt profesionisti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.