Descurajare pentru hoti!

Cum ne aparam masinile de vandalism si furt? Pentru a preintampina furtul si alte tipuri de agresiune indreptata impotriva autovehiculelor, se impun mai multe masuri practice de siguranta (unele chiar uimitor de ingenioase), dar si o atentie sporita din partea proprietarilor.

Dupa gradul de protectie propriu, distingem doua grupe mari de autovehicule: echipate cu sistem de alarmare propriu si fara sistem de alarmare. Trebuie retinut de catre proprietarii de autovehicule echipate cu sisteme de alarma, faptul ca acestea sunt la fel de vulnerabile in fata unor hoti profesionisti, ca si cele fara alarme, ce cad victime amatorilor, echipati rudimentar, cu speraclul sau surubelnita…

Sistemul de alarmare propriu, chiar foarte sofisticat, nu este infailibil, dar reprezinta o descurajare pentru hotii amatori. “Profesionistii” insa, pot anihila un sistem de alarma in doar cateva secunde. Cuplarea alarmei cu un imobilizator electronic, marcarea geamurilor si a oglinzilor, instalarea unui sistem GPS, ofera un plus de siguranta, dar costa foarte mult; oricum, si hotii au propriile masuri de descurajare a acestor sisteme. Exista, insa, si alte metode…

Un studiu recent, efectuat in Statele Unite, printre proprietarii de autovehicule, indica faptul ca, in topul unui clasament ce preciza cele mai eficiente metode antifurt, se afla …banalul comutator ascuns, ce impiedica demararea motorului (in general prin inhibarea unei functii vitale a computerului de bord), fara actionarea in prealabil a acestuia. Firmele specializate au descoperit ca amplasarea acestui comutator intr-una din pozitiile de actionare a luminii din plafon, de exemplu, este practic infailibila… Chiar daca hotii cunosc si ei aceste “artificii”, care dintre ei s-ar risca, in timp ce incearca sa porneasca un autovehicul in care au patruns prin efractie, sa actioneze tocmai …plafoniera? Ideea a fost atat de bine primita, incat si posesorii de alarme supersofisticate se prezinta, mai nou, cu autoturismele lor, pentru a li se instala un astfel de dispozitiv.

Pe locul urmator, surpriza, nu este sistemul sofisticat de alarma, ci…eticheta ce indica prezenta unui astfel de sistem, dar si led-ul ce palpaie intermitent. La noi in Romania, chestiile astea nu mai pacalesc, de mult, pe nimeni… Totusi, reglementarile mai aspre din SUA, ce nu sunt foarte permisive cu nivelul de zgomot permis la preavertizare (bip-urile emise de sistem), au dus la succesul autocolantelor. Reactia prompta a politiei americane (in unele zone rezidentiale raspunsul la apel este sub 2 minute…), a contribuit, de asemenea, hotii nefiind amatori sa incerce timpul de raspuns al acestora. Pur si simplu nu se mai risca sa forteze o masina cu led-uri ce palpaie si pe ale carei geamuri sunt prezente etichete de avertizare.

Sistemul de alarma cu GPS vine pe locul trei, fiind destul de apreciat, mai ales de proprietarii masinilor scumpe, si considerat ca foarte probabil sa se mentna printre preferinte si in viitor. O alta surpriza este oferita de locul patru, in persoana…banalei caschete de politist, aruncata neglijent pe bancheta sau pe polita de la geamul din spatele autovehiculului. Rata de succes? 99%… “Trebuie sa fii cu adevarat drogat sau disperat, ca sa incerci sa spargi masina unui politist”, declara mandru, un proprietar de Buick, ce isi cumparase o cascheta tip “politist american” (foarte asemanatoare cu originalul), de la un magazin ce oferea recuzita pentru filme. “Sta de paza ca un caine credincios si …nu este ilegal sa ai asa ceva, ci sa o porti!”. La noi se poarta vestele reflectorizante…

Ultima idee avansata de participantii la studiu, pare destul de plauzibila,la nivelul tehnologiei actuale, respectiv instalarea unei mini-camere de luat vederi in bord, care sa filmeze persoana aflata la volan, in momentul punerii contactului… Poza sa fie tirmisa la politie printr-un MMS (mesaj multimedia), automat, de catre computerul masinii, daca sistemul de alarma este activ si totusi cineva incearca sa demareze. Mai sunt amatori pentru “meseria” de hoti de masini?

1 Response

  1. obiecte bisericesti says:

    Foarte bune informatii am citit pe aceasta pagina.

    Va urez mult spor in ceea ce faceti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.