Cat la suta consuma… un pieton?

O sa credeti ca am probleme la cap, dar va spun cu siguranta ca si pietonii au un consum de combustibil la suta de km… Si nu e deloc mic! Depinde acum, daca e motorina sau benzina, unii merg chiar si pe gaz.

Sa luam un exemplu in Capitala, unde sunt cele mai multe masini. Pietonul traverseaza o sosea cu 6 benzi, mai exact soseaua dintre Arcul de Triumf si Piata Presei Libere. Pune piciorul pe trecerea de pietoni si… evident, i se acorda prioritate de catre masinile ce trec prin zona.

Fiindca trec zilnic pe acolo, nu pot sa nu remarc faptul ca in cel mai “economic” caz, pietonul care trece opreste 4 masini. Acestea consuma in jur de 1 litru de combustibil pe ora la regimul de mers in gol.

Daca punem si franarea brusca si reaccelerarea, etc, putem contabiliza un consum al fiecarei masini deloc de neglijat. Sa zicem ca masina sta pe loc 10 secunde. Daca are un consum de 1 litru pe ora, rezulta un consum de 0,0027 l la fiecare oprire de 10 secunde.

Bine, daca opreste 5 masini atunci cand trece, pietonul consuma din rezervorul masinilor 5×0,0027l. Dar, pana acasa, pietonul nostru mai trece strada pe trecerea de pietoni de cateva ori, sa zicem de 5 ori, ca sa fie cifra rotunda. Adica 5x5x0,0027l.

Sigur, sunt cazuri si cazuri, de exemplu la biserica Sfanta Vineri, unde gasim un buton pe semafor si punem verde ca sa trecem strada. Apasam butonul, pac, si gata… Se pune verde si trecem strada.

Daca avem curiozitatea, ca pietoni, sa ne uitam si pe sosea, vedem ca pe cele 4 benzi din dreptul bisericii Sfanta Vineri s-au oprit cam 20 de masini, intr-o zi obisnuita, la fiecare apasare pe buton.

Intr-o ora, trec 5 pietoni (ce bine ar fi sa fie doar atatia!) deci, in 12 ore de trafic normal, avem cam 60 pietoni. Civilizat, apasa pe buton, se pune rosu pentru masini, acestea opresc, si asteapta linistite (sunt sigur ca ati trait experienta asta!) sa treaca pietonul.

Am nebunia cu calculele, 20 de masini x 60 treceri de strada x 0,0027 l pe ora = “3,24 l la suta de km!”. Avem in tara “o gramada de pietoni pe zi” x “nu stiu cate strazi are tara asta” rezulta… Of, cred ca am inebunit!

Luati-va o masina economica sau un scuter, ca la 3,24l de combustibil la suta de km, e al naibii de scump sa fii pieton!

0 thoughts on “Cat la suta consuma… un pieton?

 1. Inginerul

  Io cred ca l-as bate pe-ala care a indraznit sa opreasca 40 de masini ca sa traverseze singur intersectia. Daca pietonii astia care-s de fapt mai grabiti ca soferii ar astepta sa se aduce si ei macar cate 4-5 ca sa traverseze strada s-ar fluidiza si traficul si n-ar mai fi atatea accidente. Oricum l-as bate pe-ala care a oprit 40 de masini la semafor :))

 2. jik_BKL

  bai turatii.ro da ai uitat de tigari!?!?!…hm

 3. Rompetrol

  Intr-adevar,halucinante calculele acestea… Sper ca cei de la Toyota nu le-au citit,cu al lor record de 2,4 l/100 km (in cele mai erotice vise ale lor,probabil) ar avea motiv sa umple panourile publicitare cu noi sloganuri preamarind consumul redus de combustibil al masinilor japoneze. Iar apoi Robert va trebui sa reia calculele, de data asta de la coada la cap, si sa demonstreze ca, totusi, mersul pe jos este cel mai economic…

 4. robert

  Am incercat sa fiu mai subtil, dar se pare ca informatiicfr nu s-a prins. O sa schimb atunci: mergeti cu trenul! 😀

 5. informatii cfr

  Ce articol de kkt! Autorul n-a gandit decat intr-o singura directie si de-asta a tras concluzia de kkt ca mai ieftin ar fi sa-si ia toti masina. Nu s-a gandit ca poate 2 soferi din cei 4 care opresc la trecerea de pietoni probabil o freaca degeaba cu masina prin oras ? Daca ar merge ei insisi pe jos pentru chestii la care nu ai nevoie de masina, atunci categoric ar consuma mai putin si ar fi mai putina poluare.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.