Volga iese la pensie

„Limuzina sovietica” nu mai are cautare si va fi scoasa din fabricatie.

Volga, automobilul care a simbolizat mult timp grandoarea Uniunii Sovietice, va iesi la pensie in Rusia, dupa ce fabricantul sau, uzina de automobile GAZ, din orasul Gorki, a anuntat ca va produce pe viitor numai camioane si dube, relateaza Reuters.

In toiul razboiului rece, sovieticii au investit din greu in aceasta masina pentru a-i impresiona pe occidentali. Pentru cetatenii URSS, Volga, poreclita cu o ironie putin fortata „Mercedesul rusesc”, a fost un simbol al statutului social timp de mai multe generatii. Era alegerea mai ales a oficialilor de partid de rang mediu.

Masinile Volga si Lada inca domina strazile din Rusia, insa in stransa competitie cu modelele straine mai noi, produse de Japonia, China sau Coreea de Sud, care au preturi comparabile.

Invinsa de concurenta

Volga, botezata, de asemenea, „Lada bogatului”, era reputata pentru penele sale repetate de motor si pentru ca nu era deloc fiabila. Insa masina ii dadea proprietarului, mai ales daca dispunea de un sofer, un sentiment de superioritate sociala. Dupa dezmembrarea URSS in 1991, Volga a devenit o masina total demodata, in raport cu modelele straine importate.

Fabricantul sau a incercat s-o intinereasca, insa nu a reusit sa-i relanseze popularitatea in randul automobilistilor. Privatizata in 1994, fabrica de automobile din Gorki a vandut anul trecut numai 50.000 de modele Volga, cu preturi incepand de la 7.000 de dolari. Comparativ, compania Ford spera sa vanda anul viitor pe piata rusa 60.000 de modele Focus, la pretul de 10.000 de dolari fiecare.

„Volga nu va mai fi fabricata anul acesta, iar uzina va fi transformata pentru a produce camioane mult mai rentabile”, a anuntat Serghei Lugovoi, purtatorul de cuvant al constructorului rus.

Sursa: Evenimentul Zilei

10 thoughts on “Volga iese la pensie

 1. mihai

  cea mai tare din parcare numa ca parcarea ii goala

 2. valy

  Daca stie careva pe cineva,care are o volga de vinzare,ma intereseaza.

 3. RAOUL

  Era si cazul sa o scoata odata.

 4. ionut

  tute ba tu asta jik_bkl tu sti ce insseamna o masina de colectie esti un mare BOU

 5. jik_BKL

  acu` fara mishto, da am un prieten, care are un prieten, care are un prieten, care are un prieten,care are un prieten, care tas`o lu ala are doua cotetze d`astea “DE VANZARE” (mancale`ar rugina)

 6. andrey

  niste spoilare si gata
  futemas pe ea arunco la gunoi

 7. alex

  era marfa daco tuna nu????

 8. sergiu

  cumparati alta masina frate

 9. Alex

  Pacat.Erau masini klumea

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.