Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), a aprobat astazi, 08 mai 2007, Strategia Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pentru perioada 2007 – 2011. Obiectivul general al Strategiei este consolidarea si dezvoltarea pietei asigurarilor din Romania, precum si cresterea rolului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor pe plan national si european, prin valorificarea maxima a calitatii de stat membru al Uniunii Europene.
Obiectivele strategice stabilite pentru atingerea obiectivului general se prezinta astfel:
I Cresterea capacitatii institutionale a Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor.
I.1 Definirea principiilor generale de buna practica in cadrul Comsiei de Supraveghere a Asigurarilor;
I.2 Perfectionarea profesionala a personalului Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor;
I.3 Continuarea transpunerii si implementarii legislatiei Uniunii Europene cu rezultate in dezvoltarea pietei asigurarilor;
I.4 Asigurarea resurselor financiare si materiale necesare;
I.5 Dezvoltarea tehnologiei informatiei in cadrul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor;
I.6 Dezvoltarea unui dialog sistematic cu autoritatile si institutiile din Romania ale caror actiuni pot avea incidente asupra pietei asigurarilor, in vederea transferului practicilor performante in implementarea politicilor comunitare;
I.7 Cresterea actiunilor si implicit a vizibilitatii Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor atat in plan intern, cat si international.
II Schimbarea filozofiei de supraveghere: inlocuirea supravegherii de tip „conformitate” cu cea bazata pe evaluarea riscului, etapa premergatoare absolut necesara implementarii Solvency II.
II.1 Dezvoltarea instrumentelor de supraveghere prudentiala si control ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor;
II.2 Implicarea Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in pregatirea personalului din piata asigurarilor;
II.3 Dezvoltarea si mentinerea unui dialog activ intre supraveghetor si reprezentantii pietei asigurarilor in vederea abordarii unitare a problemelor comune, inclusiv a noului concept Solvency II.
III Redefinirea rolului si pozitiei Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor in cadrul comisiilor si comitetelor de specialitate ale Comisiei Europene, precum si ale Asociatiei Internationale a Supraveghetorilor in asigurari (IAIS)
III.1 Participarea activa si eficienta la elaborarea si implementarea legislatiei Uniunii Europene;
III.2 Intensificarea cooperarii cu autoritatile de supraveghere similare din statele membre ale Uniunii Europene, precum si cu alte institutii recunoscute pe plan mondial pentru expertiza in domeniu.
Presedintele CSA, doamna Angela Toncescu a declarat: „Ne propunem si vom face toate eforturile ca aceasta Strategie sa nu ramana doar pe hartie, ci sa fie implementata cu adevarat, astfel incat obiectivul general sa fie atins. In acest sens, stadiul realizarii actiunilor pentru atingerea obiectivelor strategice va fi evaluat periodic, cu o frecventa anuala, si in functie de rezultatele analizei vor fi aduse corectiile necesare care sa concure la atingerea obiectivului general al strategiei.
Vreau sa subliniez prioritatea unuia dintre obiectivele strategice si anume acela de schimbare a filosofiei de supraveghere, intrucat este o etapa premergatoare absolut necesara implementarii viitorului regim de solvabilitate Solvency II, regim care presupune trecerea de la masurile de tip administrativ la cele bazate pe principii”.
Prioritatea acestui obiectiv apare in contextul in care, in data de 10 iulie a.c. Comisia Europeana va adopta textul Directivei cadru Solvency II si, potrivit calendarului pe care si l-a propus, aplicarea efectiva a prevederilor acesteia se va face incepand cu anul 2012.
Avand in vedere amplitudinea schimbarilor pe care noul regim de solvabilitate le va impune in plan legislativ, organizational si profesional, el va putea fi aplicat numai printr-o cooperare foarte buna intre CSA si asiguratori prin stabilirea unui calendar de actiuni pentru intelegerea si asimilarea corecta si unitara a tuturor modificarilor necesare.
In aceasta directie se inscrie si sesiunea de instruire profesionala pe care CSA o organizeaza in data de 11 mai a.c. cu tema cadrul de reglementare al noului concept Solvency II si modalitatea de realizare a studiului de impact cantitativ nr.3 (QIS 3), la care au fost invitati sa participe, alaturi de propriul personal de specialitate, si reprezentantii tuturor societatilor de asigurare.
La invitatia CSA, sesiunea de instruire va fi sustinuta de domnul Paul Sharma, Director al Departamentului pentru Managementul Riscului, Modelare si Control din cadrul Autoritatii Serviciilor Financiare (FSA) din Marea Britanie si Sef al grupului de lucru Solvency II – Pillar I din cadrul CEIOPS. De experienta domniei sale vor beneficia, de asemenea, si Polonia, Ungaria si Slovacia care i-au adresat invitatii de a sustine conferinte pe aceeasi tema.
Comisia de Supraveghere a Asigurarilor va continua pe parcursul urmatorilor ani actiunile si programele de pregatire profesionala atat pentru angajatii proprii, cat si pentru reprezentantii pietei de asigurari.
Recent Comments