Dintre multele obligativitati…

Ne-am obisnuit deja cu numeroasele abuzuri ale companiilor ce detin pozitii de monopol, insa se pare ca practica incepe sa se raspandeasca alarmant in ultima vreme, si in randul dealerilor de autovehicule. Si daca ar fi singurul abuz asta de care scriu retoric acum…

La pretul final de vanzare, se va adauga pachetul legislativ obligatoriu conform ORD. 2218/2005 in valoare de 35 EUR fara TVA. Pachetul este compus din trusa medicala, triunghi reflectorizant si extinctor.

Citat din oferta de pret a unui dealer de autovehicule din Romania, paragraful de mai sus consfinteste o “teapa” tipic romaneasca, respectiv obliga cumparatorul unei masini sa plateasca si pretul pentru echiparea cu elementele sus mentionate. Nu am cunostinta si chiar imi e lehamite sa ma interesez serios de legalitatea acestui demers, insa si daca este legal, nu poate fi, cu siguranta, normal.

De ce trebuie sa imi impuna dealerul un pret, oricum foarte mare, pentru niste accesorii – fie ele si obligatorii – pe care le pot cumpara de la orice magazin de piese auto sau la hipermarket, la un pret evident mai mic? Nu gasesc un raspuns viabil acum. Dar ma gandesc.

Carevasazica, fiind ele obligatorii, aceste accesorii, rezulta cumva ca trebuie sa le si cumpar odata cu automobilul? De ce? Adica avand un copil inseamna ca dealerul trebuie sa imi bage pe gat si un scaun special (care este la fel de obligatoriu, legal vorbind)? Ori poate incepator in ale sofatului, bietul cumparator trebuie sa plateasca la pret de dealer si semnele galbene (cu mirarea!!!!), pe care acesta i le impune, in baza nu stiu carei legi?

Oh, as mai gasi inca vreo cateva obligativitati in lumea asta de toata jena in care traim… Insa intrebarea care ma chinuie si nu gasesc raspunsul oricat ma zbat, e alta. Oare dealerii cu sedii de milioane de dolari nu sunt multumiti de castigul enorm pe care il au prin vanzarea masinilor, service, piese de schimb, alte obligativitati (le stim cu totii – garantie and shit), incat au ajuns sa se preteze la asemenea “gainarii”?

Cum spuneam, retorice fiind aceste ganduri, nu astept explicatii. Dar mi-ar prinde bine o stare de normalitate. OPC-ul nu se sesizeaza cumva? Le rezolv in trei cuvinte problema, folosindu-ma de un paragraf din lege:

Art. 115. – (1) Detinatorii de autovehicule sunt obligati sa doteze autovehiculele pe care le detin cu truse medicale de prim ajutor, pentru fiecare categorie de autovehicul, precum si cu triunghiuri reflectorizante si stingatoare de incendiu, conform legislatiei in vigoare.
(2) Detinatorii de autovehicule, inclusiv a celor care efectueaza transportul public de persoane sau de marfuri periculoase, sunt obligati:
a) sa asigure testarea anuala a calificarii conducatorilor de autovehicule, in scopul insusirii corecte si respectarii de catre acestia a dispozitiilor legale ce reglementeaza circulatia pe drumurile publice;
B ) sa doteze autovehiculele proprii cu aparate de control al timpilor de odihna si al vitezei de deplasare, omologate, precum si cu truse medicale de prim ajutor, triunghiuri reflectorizante si stingatoare de incendiu.

Asadar nu ne obliga nimeni sa le cumparam de la dealer, odata cu automobiul, acesta fiind un abuz evident. Oricum, prezenta accesoriilor in oferta dealerului este de bun simt, insa sa ma obligi sa cumpar este nesimtire: ce contradictie de termeni! Si ca sa fie tortul cu cireasa, remarcati ambiguitatea legii, care specifica: “triunghiuri” in loc de “triunghi” – adica avand doar un triunghi reflectorizant esti pasibil de amenda. Penibil. Cam ca refrenul binecunoscut: “De la Romania, fara numar, fara numar, fara numar…”!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.