Domnilor, porniti motoarele!

Am avut privilegiul de a participa la Bucharest Challenge 2007 dintr-o dubla ipostaza: ca jurnalist si totodata reprezentant al Autoritatii Sportive Nationale in Automobilism si Karting, Automobil Clubul Roman. Imbinarea acestor doua “joburi” mi-a prilejuit un contact foarte strans atat cu activitatile de organizare ale circuitului, dar si cu massmedia, obtinand in final o privire de ansamblu asupra intregii situatii. Cum se vede totul, la finalul evenimentului?

Daca iei totul doar din media, imaginea e confuza si pe alocuri chiar cu vadite intentii rauvoitoare, rezultate atat din nepricepere jurnalistica dar si din dorinta de a strica imaginea unui eveniment unic in Romania si in lume.

De la aberatiile vazute pe la stirile TV, gen “concursul FIA G3”, “raliuri de Formula 3”, “Bucharest Ring, pista pentru caini” si pana la imaginile cu punga care plutea agale pe circuit, ca si cum ar fi fost ceva imposibil si incredibil, multe, prea multe chiar din aceste stiri si-au penalizat proprii creatori.

Nu a fost perfect si pot spune asta inclusiv din spatele scenei, dar a fost cu siguranta cel mai mare eveniment sportiv automobilistic pe care l-a cunoscut Romania. De ce s-a omis precizarea acestui lucru, cand pe toate televiziunile se transmiteau secventele cu cainele ratacit pe pista?

De ce marii jurnalisti si comentatori au uitat sa spuna ca la Spa Francorchamps, pe unul din circuitele de vis ale Formulei 1, la o cursa a aparut o caprioara pe pista, iar pungile pluteau in aer ca baloanele cu aer cald? Sau ca la o alta cursa, tot de Formula 1, un om a traversat circuitul in plina cursa, in ciuda masurilor de securitate? Si exemple sunt nenumarate…

In lumea moderna, din pacate stirea nu mai e valoroasa daca nu are o samanta de scandal. S-a vazut asta la Vodafone Bucharest Challenge 2007. S-a uitat sa se precizeze ca piloti romani au urcat pe podium, mari personalitati au fost in tribune, ca a venit presedintele tarii, premierul, echipe de fotbal, ca sunetul motoarelor, desi deranja cartiere intregi, asa cum se plangeau unii, totodata era unic si ocazii nu sunt multe sa il auzi pe viu.

S-a uitat spectacolul, s-a ignorat cursa si lupta pentru victorie; s-a cautat doar scandalul, numararea accidentelor, a copacilor scosi de pe margine, a pungilor si cutiilor goale de suc, vedeta a fost un caine – care intre noi fie vorba – a pilotat genial printre bolizi, s-a vrut doar denigrare…

Asa cum a venit, neasteptata de multi, marea cursa a si plecat. In locurile unde s-au scos copaci vor fi plantati doi in loc de unul, asfaltul turnat cu acest prilej va fi benefic pentru soferi, iar linistea se va asterne peste capitala. Noi, cei ce am fost martori la acest eveniment extraordinar, stim ca la anul, marea cursa se va intoarce aici, la Bucuresti, fie ca afara e soare sau ploua, si masinile vor ocoli la viteza maxima a doua cladire ca marime din lume.

Felicitari presei care a stiut sa arate si ce a fost bine la acest eveniment, va asteptam cu placere si la urmatoarele curse, iar jurnalistilor “de carton” le dam un sfat: feriti-va de ploaie, de caini, de pungi si de prostie!

Update: Marele Premiu al Canadei la Formula 1, in iunie 2007 (!), prilejuieste o neplacuta intalnire a unui monopost cu un rozator, cunoscut sub numele de castor. Masina se alege cu botul distrus, castorul trece in nefiinta. In ziua precedenta, un alt pilot rateaza pe putin… tot un castor! Aviz amatorilor de senzational!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.