Precizari necesare in cazul politelor RCA

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) informeaza opinia publica cu privire la faptul ca societatile de asigurare au obligatia de a plati toate daunele aferente politelor obligatorii de raspundere civila auto (RCA) incheiate, indiferent de canalul de vanzare utilizat (direct sau prin intermediari).

Aceasta precizare este necesara in contextul in care s-a constatat ca sunt societati de asigurare care au declarat unele polite RCA ca fiind nule si care refuza plata de despagubiri in baza acestora, invocand faptul ca brokerii sau agentii carora le-au fost predate politele respective, in vederea punerii in vanzare, le-ar fi declarat pierdute sau chiar furate.

Un alt motiv invocat de asiguratori pentru refuzul platii este acela ca politele RCA ar fi fost vandute de catre intermediari ulterior rezilierii contractelor incheiate cu acestia, fara ca primele de asigurare incasate sa fie transferate societatii de asigurare.

Presedintele Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, doamna Angela Toncescu, a declarat: „Asiguratii si pagubitii nu trebuie sa aiba de suferit din cauza modului in care societatile de asigurare lucreaza cu intermediarii sau a neglijentei acestora in gestionarea politelor RCA emise.

In toate cazurile, daca accidentul s-a produs la o data cuprinsa in perioada de valabilitate inscrisa in polita RCA si daca sunt intrunite toate conditiile prevazute de lege, societatea de asigurare este obligata sa plateasca despagubirea solicitata de pagubit.

Ulterior, societatile isi pot exercita dreptul de a recupera sumele de la intermediari si de a imbunatati totodata clauzele contractelor incheiate cu acestia, astfel incat sa evite aparitia pe viitor a unor situatii similare, insa aceste masuri prudentiale sunt exclusiv la latitudinea lor”.

Referitor la activitatea de practicare a asigurarilor obligatorii RCA, Consiliul CSA a hotarat totodata continuarea actiunilor de control inopinat in vederea identificarii intermediarilor care incheie astfel de asigurari in spatii deschise, neamenajate corespunzator, fapt care contravine legislatiei in vigoare. In acest sens, CSA va solicita si sprijinul autoritatilor din administratia publica locala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.