RCA in 2008

Consiliul Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA) a hotarat amendarea normelor in domeniul asigurarilor obligatorii de raspundere civila auto (RCA). Este eliminata notiunea de contract de asigurare pe durata nelimitata si obligativitatea de mentinere a valabilitatii acestuia prin plata primelor de asigurare pe perioade de cate 6 sau 12 luni, in functie de optiunea asiguratului.

CSA a introdus prevederea conform careia baza unica de date CEDAM va stoca, pe langa informatiile existente, si seriile cartilor de identitate a autovehiculelor. De asemenea, continutul politelor de asigurare RCA, care se vor emite cu incepere de la 1 ianuarie 2007, se completeaza cu informatiile referitoare la seriile cartilor de identitate a autovehiculelor.

De la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei a noilor prevederi, persoanele care au in proprietate autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania sunt obligate sa incheie asigurarea obligatorie RCA, primele de asigurare fiind platite potrivit tarifelor de prima anuale practicate de fiecare asigurator.

Prima de asigurare poate fi platita pentru intreg anul de subscriere sau fractionat, pentru perioade de cate sase luni. Persoanele fizice si juridice care au in proprietate parcuri auto formate din cel putin 10 autovehicule inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania pot negocia cu asiguratorii RCA plata primelor de asigurare anuale in maxim 12 fractiuni.

Drept urmare documentele de asigurare se vor emite pe perioada corespunzatoare pentru care s-a platit prima de asigurare. Primele de asigurare aferente acestor documente de asigurare se calculeaza in conformitate cu tariful de prime stabilit de asiguratorul RCA in anul calendaristic in care incepe valabilitatea asigurarii obligatorii RCA, denumit an de subscriere.

Sunt abrogate prevederile referitoare la obligatia asiguratilor RCA de a notifica asiguratorul RCA despre intentia de denuntare a asigurarii obligatorii cu cel putin 30 de zile înainte de expirarea perioadelor de valabilitate. Corelat cu aceasta modificare, sunt abrogate prevederile care interzic asiguratorilor sa încheie asigurari obligatorii RCA cu persoanele care nu fac dovada denuntarii asigurarii anterioare. (www.coltuc.ro)

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.