Bratul scurt al legii

Demiterea lui Dan Nica de la sefia Politiei nu ma incanta nici cat o ceapa degerata. Se pare ca nu e singura institutie a statului scapata de sub control, aparent cam toti bugetarii au luat-o razna, ies in strada si vor bani, desi prin fundul sacului se cam vad gaurile date de baietii destepti.

Pe soferul Nicu de la societatea anonima de taxi nu il intereseaza prea mult de Dan Nica. Si nici pe mine, de altfel, banuiesc ca nici pe dumneavoastra care cititi aceste randuri… Mai repede ne afecteaza ce se intampla acolo jos, fie ca e in scara blocului, in gara sau pe soseaua de centura.

Adica unde Politia “vegheaza”. Care veghe? Care Politie? Ramanand pe sosea, ca doar ne ocupam de automobile, nu poti sa nu constati ca intr-adevar, Politia a scapat soseaua din mana. La propriu.

O sa incerc sa fac o simpla enumerare a ce se intampla acum pe arterele rutiere ale patriei, succint si fara virgula. Avem soferi incapabili scapati cu spaga prin filtrul exigent al Politiei, care le-a dat permise desi nu nimeresc pedalele sau sa buchiseasca o litera pe o foaie volanta zisa ziar.

Avem intersectii monitorizate in care regulile de circulatie se incalca non-stop, bunul simt a disparut de mult din inventarul soferilor romani, ne laudam cu parcarile inexistente dar ridicam masinile parcate regulamentar.

Unde e politia? Unde e cand la Podul Grand se face coada pe Calea Grivitei si soferii incalca toate regulile de bun simt si de conducere? Cand intra pe bretea pe sens interzis? Cand incalca linia dubla continua si intorc cum vor spre disperarea celor cativa care conduc regulamentar si stau o ora la rand sa poata intra pe pod?

Unde e Dan Nica sau cel de ii ia locul cand in fata sectiilor de politie sunt semne de parcare interzisa dar nu ridica nimeni masinile, fiindca, logic, sunt ale politistilor… Exemplul e aleator, sectia 5 Politie, dar asa e la toate sectiile. In schimb, la 500 de m departare, pe aleile din cartier, vajnic ridicam masini parcate regulamentar.

Unde e agentul cand cersetorii si spalatorii de parbrize scuipa pe tine la stop? Unde e cand iti fura hotii masina? Ce face politista blonda cand gipanul o ia pe contrasens la 15 m in fata ei? Se uita in alta parte…

Cand se uita si la noi politistul? Cand ne ia permisul sau puncte? Cand ne dojeneste insistent ca am trecut pe galben si pe langa el gealatii trec pe rosu flegmand agale in felurite masini de lux? Cand ne cearta ca avem numarul murdar si ne amendeaza?

Bratul scurt al legii a scapat de sub control strada? Nu, din pacate oamenii legii au sub control strada – impreuna cu mafiotii, cu golanii, cu cersetorii, cu pietarii, cu vanzatorii ambulanti, ne arata in fiecare zi ca interesul e intotdeauna mai presus de lege…

Politia are cu ce, are de ce dar nu vrea. Daca trece o coloana oficiala, sute de politisti, tehnica si masini sunt mobilizate cu o frenezie demna de un razboi mondial, la 5 minute dupa nu mai vezi decat indolenta soferilor, incalcarile regulate ale regulilor de circulatie si cel mult o politista blazata ratacita in vreo intersectie.

Suntem singuri, asta e adevarul. Strada e o jungla, iar politia e doar o alta fiara de care trebuie sa ne ferim. Suntem nesimtiti si ne meritam soarta. Nu imi amintesc acum decat de un hot de masini care, prins fiind, a strigat sfidator celor doi agenti care il incatusau: “dati in mine, dati in sefii vostri…”. Mai poti spune ceva?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.