Saab Automobile: parteneriat strategic cu Hawtai Motor Group

SAAB_LogoDupă declaraţia de ieri privind faptul că Spyker Cars N.V. (Spyker) şi-a asigurat finanţarea pe termen scurt, Spyker anunţă astăzi că Spyker şi Saab Automobile AB (Saab Automobile) au semnat un acord cu Hawtai Motor Group Company Limited (Hawtai).

Acordul asigură în anumite condiţii finanţarea pe termen mediu şi include finanţare în formă de acorduri de subscriere în valoare de 150 milioane EUR, precum şi o alianţă strategică pentru China, inclusiv asocieri pentru producţie, tehnologie şi distribuţie.

• Spyker, Saab Automobile AB şi Hawtai Motor Group semnează un acord de parteneriat strategic cu privire la producţie, tehnologie şi distribuţia în China, condiţionat de întocmirea documentaţiei definitive a tranzacţiei

• Spyker va încheia cu Hawtai un acord de subscriere în valoare totală de 120 milioane EUR pentru un total de 24,6 milioane de acţiuni, precum şi un împrumut convertibil în acţiuni în sumă de 30 milioane EUR, condiţionat de documentaţia definitivă a tranzacţiei şi de anumite condiţii

În cadrul tranzacţiei, Hawtai va investi 120 milioane EUR pentru un pachet de acţiuni Spyker de până la maxim 29,9%, pe bază de diluare completă. Restul de 30 milioane EUR vor fi în forma unui contract de împrumut convertibil în acţiuni în sumă de 30 milioane EUR cu scadenţa de 6 luni, rata dobânzii de 7% pe an şi preţul de conversie de 4,88 EUR per acţiune.

Tranzacţiile depind de convenirea asupra documentelor definitive privind tranzacţiile şi de anumite condiţii, printre care avizele diferitelor agenţii guvernamentale chinezeşti, ale Băncii Europene de Investiţii şi ale Oficiul Naţional al Debitelor din Suedia.

În cadrul tranzacţiei, Tenaci Capital va converti 42 milioane EUR din creditul său curent către Spyker în capital social în Spyker la preţul de 4,88 EUR per acţiune, reducând astfel substanţial povara dobânzilor care grevează firma Spyker.

Victor Muller, director executiv Spyker şi preşedinte Saab Automobile, a declarat: “Parteneriatul cu Hawtai face posibil, pe de o parte, ca Saab Automobile să continue aplicarea planului său de afaceri, având în vedere că am obţinut finanţarea pe termen mediu necesar cu condiţia îndeplinirii anumitor condiţii, iar pe de altă parte, ca Saab Automobile să pătrundă pe piaţa chineză a autovehiculelor şi să realizeze un parteneriat tehnologic cu un puternic producător chinez.”

“Ne aşteptăm ca valorile unice ale mărcii Saab, bazate pe moştenirea aeronautică, originile scandinave şi caracterul inovator să aibă succes pe piaţa chineză. Vehiculele noastre, orientate către şofer, atrag un grup cu totul nou de clienţi cu gândire independentă, care apreciază designul de excepţie, siguranţa şi performanţa responsabilă care caracterizează marca Saab.”

“Cu tehnologiile pentru motoare diesel curate, capacităţile sale de producţie şi programele ambiţioase de dezvoltare ale firmei Hawtai, am găsit partenerul ideal pentru dezvoltarea afacerii Saab şi formarea unei relaţii solide.”

Dl. Richard Zhang, vicepreşedintele Hawtai, a afirmat: “Aceasta este o zi mare pentru relativ tânăra noastră firmă, înfiinţată cu doar zece ani în urmă.

Parteneriatul cu renumita marcă Saab ne va oferi acces la tehnologii inovatoare şi o reţea internaţională ale căror dezvoltare ar fi necesitat decenii. Pe de altă parte, noi deţinem o infrastructură de fabricaţie şi distribuţie foarte puternică în China, pe care o vom pune la dispoziţia noului nostru partener, Saab Automobile.

Participaţia noastră în Spyker, compania-mamă a Saab, demonstrează angajamentul nostru faţă de viitorul firmei Saab Automobile ca fabricant de automobile premium în Europa.”

Înfiinţată în 2000, Hawtai este o societate cu capital privat înregistrată în China, cu sediul şi centrul de cercetare-dezvoltare în Beijing şi două unităţi de producţie amplasate în Ordos, Mongolia Centrală şi Rongcheng, provincia Shandong, China.

În prezent, Hawtai are o capacitate de producţie anuală de 350.000 autovehicule, 300.000 motoare diesel curate şi 450.000 cutii de viteze automate. Până în anul 2015 Hawtai intenţionează să crească această capacitate până la 1 milion de vehicule, 1 milion de motoare şi 1 milion de cutii de viteze automate, precum şi să se afirme ca un lider pe piaţa mondială a construcţiei de autovehicule.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.