Cum adică se conduce fără permis?

Masina care se conduce fara permisPentru mine, aşa cum am mai spus şi altă dată, rămâne un mister uşurinţa cu care se tratează regulamentele şi circulaţia pe drumurile publice a oricărui tip de vehicule sau a pietonilor.

Foarte relaxaţi, putem conduce fără a poseda permis de conducere fie biciclete cu motor, scutere mari sau mici, căruţe şi atelaje diverse, mai nou şi minivehicule.

De ce? De ce noi, cei care conducem un autovehicul normal, pe aceleaşi drumuri publice, trebuie să facem dovada unui discernământ, a unor abilităţi tehnice şi fizice chiar, să promovăm un examen dificil, teoretic şi practic?

Pentru că se poate şi fără… Dovada sunt miile de vehicule amintite mai sus, care, fără nicio problemă, stau la semafor, circulă pe orice bandă, în oraş, pe drumuri naţionale, cu mici restricţii pe autostrăzi.

Ce înseamnă chestia asta? Un autovehicul care, prin caracteristicile sale constructive, atinge viteze de 45 km/h, adică mult peste viteza de deplasare a unui pieton, atelaj sau biciclist, poate fi condus de o persoană fără permis de conducere?

Nu mi se pare normal. Ştiu că se face dovada că respectivul “birjar” a urmat cursuri de legislaţie rutieră, însă nu cred că se poate compara un curs de legislaţie rutieră cu practica unei şcoli de şoferi, indiferent de calitatea acesteia din urmă.

Sporiţi exigenţele. Dreptul de a conduce un vehicul, de orice gen, precum şi calitatea de pieton care intersectează şi căile rutiere publice mai devreme sau mai târziu, nu se acordă din condei, ci în urma unor testări.

Eşti capabil, conduci, nu eşti, stai în dreapta. Scuterele sunt implicate într-o grămadă de accidente rutiere, deşi, multe din ele se conduc fără permis. E normal, de unde să ştie puştiul de 13 ani regulile de circulaţie?

La şcoală nu-i învaţă, în liceu nici atât. E bine că fac religie. După fiecare accident grav, Dumnezeu este invocat din toate părţile.

Ce înseamnă asta, se conduce fără permis?

5 Responses

 1. Cocko says:

  sunt din judetul teleorman si vreau sa spun ca peste tot in judetul asta de toata jena pe langa carute, scutere, biciclete etc exista ceva mai periculor si mai mizerabil… si anume TZIGANII jegosi conducatori de BMW, Mercedes etc. care foarte multi nu au nici carnet (nici varsta pt a avea carnet) nici masini inmatriculate si circula fara nici o grija pe drumurile pentru care noi platim taxe la greu la stat. Nimeni nu indrazneste sa-i intrebe de unde au (furat) masinile sau banii pentru a le cumpara. Pampalai din Politia Romana bineinteles ca nu indraznesc se ia de iei pentru ca daca vine tziganul si ridica vocea putin s-au scapat pe ei de frica… Pe langa problema asta carutele, scuterele, bicicletele par niste inconveniente amuzante si pana la urma oarecum “normale” daca stam sa ne gandim in ce tara traim…

 2. alexbt777 says:

  foare corect spus ,sunt tot felul de retardati sau pusti corditi care se dau mari pe scutere si intra in masini si baga oamneni nevinovati in belele, ka sa nu mai vorbim de tarani retardati (betivani) cu carutele care daca le spui ceva sare repede la gatul tau cu toporul sau coasa ce au prin caruta la indemana.dar asta e romaniea tata tuturor ”posibilitatilor” si a cocoalarilor si manelistilor.

 3. Daniel says:

  In anumite tari europene (italia spre exemplu), a fost introdus inca de acum 5-6 ani un tip de permis de conducere pentru aceste mijloace de transport (scutere si masini 50cc). Deci pana si pustiul de 13 ani daca vrea sa conduca un scuter trebe sa dea un examen(nu atat de complex ca la categoria B) si sa aiba un permis.
  Oricum ar fi, tot sunt multe accidente in care sunt implicate aceste masinute si scutere, mai ales in orasele mari.

 4. Codrin says:

  Foarte bine punctat.

 1. 17/03/2012

  […] mini sau mica, potrivite pentru traficul urban, aparusera la un moment dat multe vehicule care se conduceau fara permis (lucru care se cam schimbat dupa noile proiecte […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.