Cârlig de remorcare – pro şi contra

Carlig-remorcarePare că românii adoră să-şi tragă rulotele şi remorcile după ei, dacă te iei după numărul de cârlige de remorcare pe care le vezi pe maşini.

Nimic mai neadevărat. Suntem codaşi la sectorul rulote/remorci. De fapt majoritatea îşi ţin un cârlig pentru eventualitatea în care sunt loviţi în spate de un alt vehicul.

Principiul e simplu: am cârlig, scap cu daune mai mici sau deloc, în timp ce fraierul care mă loveşte îşi face maşina zob.

Aşa o fi, oare cârligul ne scapă de probleme? Nu aş băga mâna în foc.

Şi, în susţinerea celor spuse, îmi amintesc ce am văzut scris în manualul de utilizare al unui Volkswagen Amarok; era ceva de genul: “utilizaţi cârligul de remorcare numai când remorcaţi, în cazul unei lovituri din spate fără a avea remorca există riscul de a deteriora lonjeroanele şi a descentra şasiul maşinii în cazul unei impact mai serios”.

Sfatul apărea la tipul de cârlig amovibil – care putea fi scos în cazul în care nu îl utilizai. Adică manualul te avertizează, ok, poţi scăpa fără daune în cazul unui accident uşor, dar dacă lovitura e mai serioasă, îţi vei distruge practic maşina…

Acum fiecare face ce crede – eu zic că cei de la VW ştiu mai bine. Fără cârlig, zona din spate, bara şi întăritura ei vor prelua şocul progresiv – se vor distruge – dar şasiul va scăpa nevătămat.

Dacă impactul e puternic şi ai cârlig, bara nu mai are niciun rol de tampon, se va strivi dar şocul va fi preluat de cârlig şi braţele acestuia şi se va transmite direct în lonjeroane şi traverse.

Şi nu ne dorim un şasiu strâmb, nu-i aşa?

5 Responses

  1. johnydima says:

    la vw carligul este prins de bara deci socul il preia tot bara …

  2. daniel says:

    depinde si de masina de ex daca ai un i30 care este destul de joasa si vine unul cu un duster de ex care este inalta practic carligul nu mai are nici un rost.eventula niste bare de inox care sa mai absoarba din soc daca se vrea ceva -plus una in fata -are rol si de design -macar la un suv si de protectie

  3. remotim says:

    Romanii folosesc carligul de remorcare pe fond de senzor de parcare! Am avut un client care a avut nevoie de servicii de tractari auto pentru un Fiat Punto defect care avea carlig de remorcare. La intrebarea mea pentru ce ii este de folos, raspunsul a fost senzor de parcare, genial! wai de capul nostru.

  4. Bogdan says:

    Corect.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.