Lumina care salvează vieţi

Philips DaylightGuideNeatenţie. Folosirea telefonului mobil. Discuţii cu celelalte persoane din maşină. Mâncat şi băut în trafic. Utilizarea sistemului audio. Acestea sunt cele mai frecvente cauze ale accidentelor rutiere.

Lucrurile se pot privi însă şi dintr-o altă perspectivă, aşa cum spun cifrele din studiile realizate de comisiile de specialitate ale Uniunii Europene, care spun că mai bine de jumătate din accidentele rutiere consemnate pe timpul zilei în a doua jumătate a deceniului trecut au avut la origine faptul că participanţii la trafic implicaţi în coliziune nu au observat în timp util celălalt vehicul.

Ceea ce este mai interesant este faptul că astfel de situaţii nu se înregistrează doar în condiţii speciale – ploaie torenţială sau ceaţă – ci şi în cazurile normale, iar soluţia este la îndemână: folosirea luminilor de întâlnire.

Fluxul de lumină are nu doar darul de a ne atrage atenţia asupra vehiculului, ci şi de a permite o mai bună estimare a vitezei de deplasare a acestuia.

Pornind de la aceste premise, din dorinţa de a reduce numărul de accidente rutiere, nu mai puțin de 17 ţări, între care şi România, au introdus în Codul Rutier norme privind obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire pe timp de zi în timpul deplasărilor în afara localităţii.

Iar rezultatele s-au văzut, reglementarea având drept rezultat, pentru a lua drept reper doar ţara noastră, reducerea cu 10% a accidentelor auto şi cu 32% a celor în care sunt implicate motocicletele.

În plus, şi în cazul circulaţiei urbane există obligativitatea folosirii luminilor de întâlnire în condiţii de vreme rea şi vizibilitate redusă.

Există însă, în plus, şi o mulţime de campanii de promovare a utilizării lor permante, dar şi a faptului că programarea aprinderii automate a luminilor la pornirea motorului poate reprezenta un factor important în reducerea numărului de accidente rutiere.

Vă întrebaţi probabil dacă nu cumva există restricţii de ordin tehnic. Ei bine, în ceea ce priveşte maşinile produse începând cu 2011 acest aspect a fost rezolvat, legislaţia europeană prevăzând echiparea obligatorie a tuturor autoturismelor noi şi camionetelor mici cu lumini de întâlnire pe timp de zi (Daytime Running Light sau DRL).

Mai mult, începând din august 2012 această măsură a fost aplicată şi în cazul camioanelor şi autobuzelor.

În cazul modelelor mai vechi, tot mai mulţi producători şi distribuitori de automobile le recomandă proprietarilor autovehiculelor atunci când efectuează reviziile periodice să îşi doteze maşina cu astfel de dispozitive.

Iar soluţiile sunt disponibile chiar şi în cazul modelelor în care nu se poate opta pentru adaptarea unui sistem de iluminare de ultimă generaţie, care să înglobeze componenta DRL.

Philips Automotive şi-a asumat rolul de pionier în crearea nişei dedicate dispozitivelor DRL aftermarket care pot completa sistemele oricărui automobil.

Luminile sunt de tip LED, remarcându-se prin consumul redus de energie şi performanţele excelente, se adaptează oricărui tip de caroserie şi se prind cu ajutorul unor clipsuri, astfel că pot fi montate chiar de proprietarul maşinii.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.