Echipa carVertical continuă să perfecționeze platforma pentru a vă oferi cele mai detaliate rapoarte despre istoria mașinilor din lume. Dar întotdeauna vă cerem o favoare la început. Spuneti-ne VIN, va rugam. Nu există nici un secret aici. Nu mai putem continua dacă nu avem VIN, deoarece acest număr este eroul principal în toate căutările de date viabile despre fiecare vehicul din lume.
Ce este de fapt un VIN? Uneori se numește numărul VIN, codul VIN sau pur și simplu seria de caroserie, dar este același lucru cu aceeași funcție. Pe scurt, VIN este ca o amprentă a mașinii. Dacă cunoașteți codul VIN, acesta poate dezvălui producătorul, modelul, anul și locul de fabricație al mașinii, toate caracteristicile sale și specificațiile tehnice.
VIN (un acronim pentru numărul de identificare a vehiculului) este un cod unic utilizat de industria automobilelor pentru a identifica fiecare mașină, autobuz, camion, motocicletă sau chiar o remorcă. Primele VIN-uri au apărut în SUA la mijlocul secolului XX. Dar, timp de câteva decenii, nu a existat un standard universal acceptat, producătorii diferiți folosindu-se de diferite formate.
Formatul VIN a fost standardizat abia în 1981 de către Administrația Națională pentru Siguranța Traficului la Distanță din SUA. De atunci, toate vehiculele rutiere vândute trebuie să aibă un VIN cu lungimea de 17 caractere care să cuprindă numai cifre și majuscule. Apropo, numărul VIN nu poate include literele I, O și Q pentru a evita confuzia cu cifrele 1 și 0.
Structura specifică și foarte complexă a codului VIN teoretic ar trebui să garanteze că fiecare vehicul fabricat din 1981 are un număr unic de identificare. Deci, este aproape imposibil să găsești două mașini care au același VIN. Acest lucru permite atribuirea unui cod specific mașinii și urmărirea istoricului acesteia.
Ce înseamnă simbolurile VIN? Primele trei simboluri se numesc identificatorul producătorului mondial (WMI). Primul simbol descrie în ce țară a fost construită mașina sau unde este sediul producătorului, al doilea si al treilea indică producătorul vehiculului. În exemplul nostru, 1VW reprezintă o mașină Volkswagen fabricată în SUA. Dacă primul simbol era W, ar însemna că acest Volkswagen a fost produs în Germania.
Apropo, dacă un constructor construiește un număr mic de mașini (de exemplu, în Uniunea Europeană înseamnă 500 sau mai puține mașini pe an), utilizează întotdeauna numărul 9 ca un al treilea simbol VIN. Partea centrală (4-9 simboluri) reprezintă secțiunea Descriptor de vehicule (VDS) care descrie tipul de vehicul.
Datorită reglementărilor locale și a altor motive, fiecare producător a dezvoltat un sistem unic pentru VDS. Cu toate acestea, acesta oferă, de obicei, informații despre model, tipul de caroserie, tipul de motor, platforma utilizată, numărul de uși pe care le are, etc. Ultimul grup de caractere (10-17) este utilizat ca secțiune de identificare a vehiculului (VIS). Este un număr de serie unic prin care producătorul poate identifica vehiculul exact. Astfel, VIS dezvăluie totul, de la anul de producție până la echipamentul original al mașinii.
De ce este atât de util? Ca număr de identificare al autoturismului, VIN este folosit pentru identificarea sa. Toate evenimentele din viața unei anumite mașini, de exemplu, producție, înregistrare, inspecție, accidente, rechemări, reclamații în garanție, furturi, acoperire de asigurare, cumpărare etc. sunt înregistrate în diferite registre și baze de date utilizând un număr VIN.
Prin urmare, mai devreme sau mai târziu, un decodor VIN, cum ar fi carVertical, poate găsi toate aceste date și poate genera raportul de istoric al mașinii specifice pentru consumator. Prin introducerea unui VIN al unui autovehicul și prin cumpărarea unui raport de istoric, puteți afla nu numai datele de bază ale mașinii (anul de producție, puterea motorului, tipul de combustibil sau de transmisie etc.), ci și date mai specifice și mai utile.
Raportul include kilometrajul autentic și fotografii de arhivă la momente diferite, în cazul în care a avut vreun accident, dacă a fost furat, câti proprietari a avut și așa mai departe. Când aveți date diferite din perioade diferite, le puteți compara și puteți detecta frauda de kilometraj sau accidente ascunse. De obicei, rapoartele carVertical urmăresc, de asemenea, lucrările de întreținere viitoare, defectele comune ale modelelor și conțin chiar și o listă de opțiuni de echipare instalate în fabrică.
O baghetă magică în mâinile tale
Obținem atât de multe informații de la un singur VIN, deoarece lucrăm cu diferite surse globale, inclusiv registre naționale și private, asigurări, leasing, baze de date privind reclamațiile, API plătite și chiar dispozitive OBD conectate la mașini.
Obținem atât de multe informații de la un singur VIN, deoarece lucrăm cu diferite surse globale, inclusiv registre naționale și private, asigurări, leasing, baze de date privind reclamațiile, API plătite și chiar dispozitive OBD conectate la mașini.
Deoarece carVertical este o companie ce utilizeaza tehnologia blockchain, procesăm și verificăm toate datele, blockchainul confirmă viabilitatea acestora. Acest lucru garantează că toate datele stocate în registrul nostru sunt protejate împotriva fraudelor și nu pot fi falsificate, modificate sau manipulate. Codul de 17 caractere ar putea deveni o baghetă magică în mâinile cumpărătorului de mașină, dacă el sau ea utilizează un decodor VIN.
Un decodor VIN poate dezvălui mult mai multe fapte despre istoria mașinilor decât un vânzător dorește să spună. Având toate informațiile despre mașină, vă puteti folosi de ele în mai multe feluri. Poate că veți negocia un preț mai mic, veți primi un bonus sau chiar veți decide să nu cumpărați o mașină din cauza stării ei. Aici puteți verifica câteva rapoarte care ilustrează cât de ușor este să cumpărați un dezastru în loc de mașina dvs. de vis.
Unde se găsește un VIN?
Practic, există două modalități principale de a găsi VIN-ul mașinii: în documentele sale și pe caroseria sa. Veți găsi întotdeauna VIN scris în cartea de identitate a autovehiculului, polița de asigurare și așa mai departe.
Apropo, este esențial să verificați dacă toate seriile VIN de pe vehicul se potrivesc. Dacă nu, mașina ar putea fi furată. Când se pregătesc să comercializeze mașini furate în străinătate, hoții schimba adesea VIN, inlocuind-ul cu altul. Deci, dacă, în calitate de cumpărător, găsiți neconcordanțe între VIN-uri sau semne de falsificare, stați departe de această mașină. În plus, vă rugăm să informați poliția.
Recent Comments