Viitorul este deja aici: cum cumpărați un vehicul electric second-hand

Viitorul este deja aici. Vehiculele electrice nu mai sunt apariții la fel de exotice ca acum câțiva ani. Aproape toți producătorii auto tradiționali au lansat modele full electric sau modele hibrid cu încărcare la priză. Așa că fericiții posesori de vehicule electrice cumpără modele noi. Acum este o ocazie foarte bună să căutați un vehicul electric second-hand. Ele sunt diferite de vehiculele cu motoare cu combustie internă, așadar există câteva aspecte de care trebuie să țineți cont atunci când cumpărați un vehicul electric.

Cunoașteți-vă mai bine

Este evident că un vehicul electric consumă curent. Nu la fel de evidentă este măsura în care dvs. aveți acces la el. Dacă locuiți într-o casă particulară sau în apropierea unor stații de încărcare publice, totul este în regulă. Nu uitați că va trebui să vă încărcați vehiculul aproape în fiecare seară. Nu este recomandat să încărcați zilnic un vehicul electric la stațiile de încărcare rapidă. De asemenea, gândiți-vă la traseul pe care faceți naveta către și de la serviciu, dar și la ieșirile de weekend, când mergeți în drumeții. Una este să rămâneți fără combustibil în mijlocul orașului, dar este cu totul altceva atunci când acest lucru se întâmplă în inima pădurii.

Există modele electrice pure, precum Tesla Model S, Nissan Leaf sau altele similare. Un alt tip de vehicul electric are un motor mic pe benzină folosit de regulă ca extensor de autonomie. Modelele precum Chevrolet Volt sau BMW i3 REX au un motor micuț care alimentează bateriile în cazul în care nu ajungeți la o stație de încărcare în timp util. Acesta poate adăuga câteva sute de kilometri de autonomie, deci merită luat în calcul în cazul în care nu locuiți într-o zonă prea prietenoasă pentru vehiculele electrice sau dacă sunteți pasionat/ă de excursiile lungi de weekend.

Conducerea unui vehicul electric este o experiență cu totul inedită. Accelerația este rapidă și silențioasă. Se oprește ciudat, deoarece recuperează energia de frânare pentru a o transforma în energie electrică. Este considerabil mai greu decât micul sedan. Dacă credeți că sunteți pregătit/ă să faceți saltul către această lume, ce-ați spune să închiriați un astfel de vehicul de la Hertz sau de pe orice altă platformă de car sharing?

Este atât de simplu!

Uneori s-ar crede că trebuie să ai o diplomă în inginerie dacă dorești să cumperi o mașină obișnuită la mâna a doua. Ei bine, atunci când achiziționați un vehicul electric nu trebuie să vă mai faceți griji în privința curelelor de distribuție, a pompelor de combustibil, a injectoarelor, transmisiilor, a tobelor de eșapament, a filtrelor de ulei… Pentru că nu există! Puteți să tăiați de pe listă toate piesele specifice unui motor cu ardere internă și să adăugați în schimb BATERIE, cu litere mari.

Bateriile au un termen de garanție sau de valabilitate de aproximativ 10 ani. Nu înseamnă neapărat că după această perioadă ele vor dispărea treptat în neant. Cu vârsta, ele își pierd randamentul. Este ca atunci când cumpărați un MacBook. Cel mai important lucru este să verificați ciclurile de încărcare. Puteți face acest test la reprezentanța oricărui producător sau la un atelier de reparații specializat pe vehicule electrice. În 10 ani, bateria pierde cam 20% din randamentul ei inițial. Acest aspect este strâns legat de autonomia maximă a vehiculelor. Așadar, gândiți-vă dacă el se potrivește în contextul nevoilor dvs. în ceea ce privește naveta.

Înapoi la principiile de bază

Cu toate acestea, tot va trebui să urmați pașii obișnuiți atunci când vine vorba despre achiziționarea unui vehicul electric second-hand. Are aceleași gadget-uri, același interior și același cadru ca orice alt vehicul. Faceți un test drive și asigurați-vă că toate detaliile sunt în regulă. Verificați gradul de uzură al volanului, al scaunului șoferului, al pedalelor. Ascultați să vedeți dacă există zgomote legate de suspensie. Cele mai multe vehicule electrice sunt conduse în orașe. Verificați, așadar, dacă roțile sunt deteriorate, deoarece acest aspect vă poate semnala eventuale defecțiuni la suspensii.

Și lăsați restul în grija profesioniștilor. Orice mecanic vă poate spune dacă suspensiile sunt bune sau dacă necesită reparații. De asemenea, verificați istoricul mașinii pe carVertical. De pildă, dacă ciclul de încărcare a bateriei este redus, iar kilometrajul este fals ori prea mare, cel mai probabil vânzătorul a modificat jurnalul ciclului bateriei. Dacă un vehicul electric are în istoricul său un raport de daună, verificați cât de gravă a fost dauna respectivă. De cele mai multe ori, acumulatorii sunt în spate. Este de preferat, așadar, să evitați vehiculele electrice care au fost lovite în spate.

One thought on “Viitorul este deja aici: cum cumpărați un vehicul electric second-hand

  1. Anonim

    Masina electrica la ora actuala este un vis frumos . In ultimele luni am batut europa de vest si in tari precum Germania , Austria , Italia bate vantul in ce priveste infrastructura pentru masinile electrice . In tarile astea duduie diesel si benzina . Cativa rataciti cu masini electrice si ceva mai multi cu pseudo hybride clasice care la drum lung sunt mai slabe la performante si mai consumatoare decat benzinare similare ca de diesel nici nu are rost sa vorbim . Deci masinile electrice vorba aia sunt sublime dar lipsesc cu desavarsire

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong> 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.