Românul versus Euro NCAP

Catarama falsa centura de sigurantaSunt prea vechi în branşa asta ca să uit cum românul e pasionat de siguranţă şi opţiuni, pentru vehiculul pe care îl are sau şi-l doreşte. Orice discuţie despre Logan se termină cu “da frate, dar are doar 3 stele Euro NCAP, cine ştie cum le-a luat şi pe alea…”.

În partea cealaltă, vorbeai de second-hand, gen BMW seria 3 de 15 ani, românul ţi-o retează scurt: “orice BMW, fie şi străbunic, e mai sigur pe şosea decât coaja de Logan”.

Sigur, discuţiile sunt multe. Nu e de neglijat faptul că, la reprezentanţele auto, românul întreabă (oricum în cunoştinţă de cauză): “dar cu siguranţa, cu stelele Euro NCAP, cum stă? Nu-mi cumpăr dacă n-are minim 4 stele, după noua metodologie…”.

Ştiu că ştiţi că aşa e. Şi că, la ieşirea din curtea dealerului, cu noul vehicul de 5 stele Euro NCAP, românul, inteligent şi cu simţul răspunderii, îşi cumpără şi o completare la stelele alea…

Se găseşte la orice semafor, în diferite modele şi culori, costă mai nimic şi, incredibil, reuşeşte să anuleze cu doar 5 lei toată tehnologia Euro NCAP.

Mândru că eşti român? Dacă da sau dacă nu, află că, în general, sistemele de securitate de la bordul autovehiculului tău de 2-5 stele Euro NCAP, nu funcţionează dacă centura de siguranţă nu este corect instalată şi… purtată.

4 Responses

 1. eded says:

  Dar de cei care isi pun copiii pe bancheta din spate, fara centura (de scaun de copil nici vorba) ce sa mai zicem?
  Oricum imi place cum inca la noi centurile din spate sunt ‘optionale’ in general.

  • turatiimaster says:

   A, daca ii pun pe bancheta din spate, le mai da totusi o sansa copiilor (ironie). Dar cand merg cu ei in brate, pe locul din fata sau chiar la sofer? La noi cam totul e optional. Daca aveam politie ca in America, purtam centura de siguranta si la supermarket…

 2. je says:

  la ce te referi prin ultimul paragraf.in ce sens nu functioneaza sistemele de securitate?adica airbagurile?
  sunt 100% dacord cu centura dar sa sti ca airbagurile sar si daca nu ai centura,ti o spun din experienta proprie pe un ff2 2005,ambient(2airbaguri).

  • turatiimaster says:

   Degeaba sar airbagurile, e chiar foarte periculos, pentru ca tu nu esti sustinut de centura la distanta potrivita. Airbagurile te pot omori foarte usor daca nu porti centura de siguranta.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.